gasnie na biegu jalowym

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

woyasvr6
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

gasnie na biegu jalowym

Post autor: woyasvr6 » pt lis 02, 2007 19:54

witajcie.mam bardzo wielka prosbe do was o pomoc.bo mam problem z obrotami.bo faluja mi i pozatym gdzy wzuce na luz podczas jazdy to czasem zgasnie.mialem podlanczany pod komputer i wykrylo mi blad 0533.mchanik powiedzial ze to moze byc wiele zeczy.pomozcie jak mozecie.dzieki wam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 02, 2007 20:04

Dokładnie się zorientuj czy silnik faluje - tzn stoisz na luzie a on zmienia cyklicznie obroty, czy tylko przygasa jak naciśniesz sprzęgło a potem "ratuje się" i już trzyma stałe obroty.
To drugie to uszkodzony regulator wolnych obrotów (ten cylinder z dochądzymi wężami co leży na pokrywie zaworów) lub kable do niego
To pierwsze może mieć więcej przyczyn, wymienię najczęstsze:
dziura w dolocie czyli na wężu od filtra do wtrysku, w wężu odmy, w wężu od serwa, w samym serwie.
źle ustawione wyprzedzenie kąta zapłonu
źle działający przepływomierz
awaria sterownika silnika - gdzieś na końcu statystyk

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

woyasvr6
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: woyasvr6 » pt lis 02, 2007 20:26

dokladnie jest tak ze jak stoje to obroty sa wporzadku.jedynie tylko podczas jazdy.a gdzie jest odma.i jak wyglada.dzieki bracie

VR6.....droga jest.....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 02, 2007 20:40

odma to ta rurka ok 2 cm gruba co ją widzisz z przodu na silniku. Ale w twoim przypadku będzie to regulator który wygląda tak
Obrazek
możesz go zalać i wypłukać ropuszczalnikiem nitro, możesz ruszyć odrobinę w lewo lub prawo śróbkę co jest pod żółtym lakierem, ale najpewniej czeka cię wymiana. Demontaż jest prosty, podjedź na jakiś szrot, działanie sprawdzisz na miejscu. Ja za używkę dałem 80 zeta (z Passata dwulitrowego ma inne numery ale działa ok)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

woyasvr6
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: woyasvr6 » pt lis 02, 2007 22:51

ok.dzieki.a jak to niebedzie to?to juz niewiem co mam robic.a co myslisz o palcu(kopulka).mechanik wykryl ten blad i muwil ze moze byc wiele przyczyn.znow kompel mowil ze moze byc wtryskiwacze zapchane.ale niewiem czy to cos ma z tymi obrotami.mam zalozony filtr stozkowy uniwersalny.uzywam go okolo 8 miesiecy.ale na poczatku bylo spoko.ale to chyba nie filtr.?co nie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”