Kolory przewodów ogrzewania (w przycisku)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Kolory przewodów ogrzewania (w przycisku)

Post autor: Jaceklo » wt paź 23, 2007 23:28

Witam

Planuję niebawem rozłączyć ogrzewanie tylnej szyby i lusterek.

Powiedzcie mi, jakie kolory kabli w przycisku ogrzewanie tylnej szyby są od ogrzewania tylnej szyby, a jakie od ogzrewania lusterek?

Czy są osobne kable w przycisku do lewego i prawego lusterka?

Jak podłączyć osobną lamkę (najlpiej diodę) sygnalizującą włączenie ogrzewania lusterek?

Czy ktoś się orientuje jaki prąd pobiera ogzrewanie lusterek?

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Kolory przewodów ogrzewania (w przycisku)

Post autor: danioo » śr paź 24, 2007 10:37

Jak podłączyć osobną lamkę (najlpiej diodę) sygnalizującą włączenie ogrzewania lusterek?
Ja bym wyciągną osobne przewody od istniejącej lampki i po sprawie, a co dasz na końcu tych kabelków to już twoja sprawa (mam na myśli diode czy żarówke)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr paź 24, 2007 16:53

Jaceklo pisze:Czy są osobne kable w przycisku do lewego i prawego lusterka?
nie, 2 grubsze kable we włączniku są od szyb i lusterek, rozdział następuje gdzieś koło skrzynki albo w samej skrzynce i tam musisz odciąć lusterka, a co do podświetlenia zależy czy zastosujesz taki włącznik jak do szyb , czy inny, czy chcesz mieć dwie żaróweczki jak w oryginale czy jedną.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » śr paź 24, 2007 18:14

Paweł Marek pisze: nie, 2 grubsze kable we włączniku są od szyb i lusterek, rozdział następuje gdzieś koło skrzynki albo w samej skrzynce i tam musisz odciąć lusterka,
A jak dobrać się do skrzynki i jakich przewodów tam szukać?

Paweł Marek pisze: czy chcesz mieć dwie żaróweczki jak w oryginale czy jedną.
Zasadniczo wystarczy mi jedna - sygnalizująca włączenie podgrzewania (uważam, że oryginalne wyłaczniki są za drogie, aby go wykorzystać).

A nikt nie wie jakiego rzędu prąd jest potzrebny do ogrzewania lusterek?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr paź 24, 2007 18:47

Obrazek mnie cholera brała na orginalny sterownik lusterek , więc posiedziałem dwa dni i zrobiłem sobie taki , wiem że samoróba ale sto razy wygodniejszy do obsługi niż orginal , poza tym ma osobne włączanie ogrzewania wraz z kontrolką , a orginalne kable do podgrzewania to biały i brązowy , orginalne podgrzewane szkła ( nie maty z allegro ) biorą około 1,4 A , dla tego orginalnie są podpięte pod ogrzewanie szyby i można je włączyć po kluczyku , najlepiej jak silnik chodzi

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » śr paź 24, 2007 19:20

Świetny sterownik :)
miś fazi pisze:orginalne podgrzewane szkła ( nie maty z allegro ) biorą około 1,4 A , dla tego orginalnie są podpięte pod ogrzewanie szyby
Mi zalezy na tym, żeby rozdzielić ogrzewanie lusterek (fabryczne) i tylnej szyby, ponieważ przeważnie lusterka chcę grzać dłużej niż tylną szybę....

Skoro biorą tylko 3A, to mogę z czystym sumieniem dać wyłącznik 5A...
Tylko dalej nie wiem gdzie szukac przewodów od grzania lusterek...

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr paź 24, 2007 19:27

oczywiście że tak

[ Dodano: 24 Paź 2007 19:31 ]
zobacz czy masz w wyłączniku szyby biały kabel , na 99 procent jest tam podłączone ogrzewanie lusterek

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » śr paź 24, 2007 19:33

miś fazi pisze: zobacz czy masz w wyłączniku szyby biały kabel , na 99 procent jest tam podłączone ogrzewanie lusterek
Jutro sprawdzę czy jest biały....
A wobec tego jakiego koloru kabel będzie masowym?
Jak masz zrobioną u siebie kontrolkę włączonego ogzrewania?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr paź 24, 2007 19:43

masowy w VW jest zawsze brązowy , ja mam kontrolke zrobioną na kontraktonie , na kontrakton jest nawiniete 20 zwojów drutu miedzianego 0,5 mm i w czasie przepływu prądu pole magnetyczne łączy kontrakton , a on dopiero puszcza napiecie na kontrolke , w razie niedziałania choćby jednego lusterka pole magnetyczne jest za małe żeby włączyc kontrakton , tak mam zrobione inne kontrolki , i zawsze wiem że jak coś nie działa to kontrolka nie świeci , tak samo np. pozycyjne , jak chocby jedna żarówka sie spali to kontrolka nie świeci , tylko do każdego urządzonka trzeba dobrać odpowiednia ilośc zwoji drutu na kontraktonie

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » śr paź 24, 2007 21:05

miś fazi pisze: ja mam kontrolke zrobioną na kontraktonie , na kontrakton jest nawiniete 20 zwojów drutu miedzianego 0,5 mm i w czasie przepływu prądu pole magnetyczne łączy kontrakton , a on dopiero puszcza napiecie na kontrolke
To znaczy, że przewód prowadzący do lusterek/świateł jest nawiniety na kontaktron, który działa jak włącznik kontrolki, a napięcie na kontrolkę jest podciągniete z np. oświetlenia deski rozdzielczej, tak?

Czy jak kupię w sklepie elektronicznym dowolny kontaktron, to bedzie działać?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr paź 24, 2007 21:08

dokładnie tak

[ Dodano: 24 Paź 2007 21:11 ]
tylko nie z oswietlenia deski a ze stałego plusa po włączeniu stacyjki mam kontrolki zasilane

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”