wspomaganie kierownicy.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

hauer
Użytkownik
Użytkownik

wspomaganie kierownicy.

Post autor: hauer » wt paź 23, 2007 20:40

panowie (i panie wielce szanowne też) zastałem taką oto sytuacje. kiedy silnik jest zimny wspomaganie kierownicy działa jak należy, jak się silnik rozgrzeje to zaczynają się problemy. wrażenie takie jakby mi się opony poszeżyły o jakieś 30cm (mam w tej chwili 205x55x16). jakbym nie miał wspomagania.
powinienem się szykować na jakąś kosztowną akcje?
aaa jak wyłacze rozgrzany motor i ponownie włącze to wspomaganie jest, ale po chwili znów jest ciężko. płyn w zbiorniczku jest (tyle ile trzeba)
pzdr

marecki_vitor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marecki_vitor » wt paź 23, 2007 20:45

Może to byc wina tego ze jesli silnik sie rozgrzeje to płyn wspomagania tez i robi sie zadszy wtedy zaczyna przepuszczac . Cieknie gdzies ?? robiło sie wczesniej tak tzn. jak było ciepło ?? . bo jesli nei to gdzies w faQ było jak wymienic uszczelnienie maglownicy , moze to byc przyczyną ale nei koniecznie . Posprawdzaj wszystko dokładnie . Pozdrooo :okej:

hauer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: hauer » wt paź 23, 2007 20:49

płynu raczej nie ubywa. nie widzę nigdzie wycieku. ale rzy okazji rzucę okiem tu i tam.
jak było ciepło problem był taki sam.

marecki_vitor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marecki_vitor » wt paź 23, 2007 20:59

No podobny był by problem . Gdzies na forum poruszano juz temat wspomagania a raczej jego zanikania . Uzyj szukajki a napewno znajdziesz . Pozdrooo

hauer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: hauer » wt paź 23, 2007 21:40

no i poszukałem.
z terści wynika że luźny pasek może być przyczyną. u mnie czasami z rana popiskuje paseczek. jak się trochę pokręci to cichnie. jakiś czas temu miałem wymienianą rolkę napinacza pasa wieloklinowego. może ją za słabo naciągnęli albo padaka jakaś siętrafiła (nówka była, ale już się przekonałem że nowe nie znaczy dobre)

Awatar użytkownika
dygac
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: dygac » wt paź 23, 2007 23:32

u mnie identyczne objawy, na pasek nie licz bo nie on jest tutaj winny :grin:
powiedz, że masz zalany (lub zalewałeś/dolewałeś czerwony płyn wspomagania)
U mnie jakiś sk&%$^#) zalał jakieś siano no i pompka do wymiany - do tego trzeszczy maglownica przy skręcaniu (jakby guma o gumę) Całe szczęście wycieków nie ma. Zmień płyn na zielony (Febi lub TRW) i powinno być git - jeśli to nie płyn to przygotuj się na wymianę pompy :hmm:

Pozdrawiam :bigok:
dygac
Ostatnio zmieniony wt paź 23, 2007 23:33 przez dygac, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://images24.fotosik.pl/46/b1f4807d10125b17.jpg[/img]
i MK3 US w duecie

hauer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: hauer » śr paź 24, 2007 12:52

faktycznie jakiś czas temu miałem dolewany płyn do zbiornika wspomagania. nie wiem jakiego był koloru, ale panowie u których robie auto kiedys byli ASO VW i chyba wiedzą co dolewają do wspomagania.
takie pomieszanie płynów może doprowadzić do tak dziwnego pracowania wspomagania?

najbardziej zastanawia minie to, że jak wyłącze silnik i potem go włącze to wpomaganie działa dobrze, co prawda przez chwile ale jest OK. potem zaczyna się ciąganie fajery jak w kieracie.
Ostatnio zmieniony śr paź 24, 2007 12:52 przez hauer, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”