1,4 AEX metaliczny świst

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

1,4 AEX metaliczny świst

Post autor: Seba51a » sob paź 13, 2007 10:07

Panowie w trasie z Chorwacji zaczął dobiegać mnie dziwny dźwięk bardzo podobny do dźwięku toczenia się opon - i też tak w trasie założyłem (lecz ten jest podobny do toczenia sie metalicznego). Po powrocie do Polski dźwięk ten nie dawał mi spokoju i odwiedziłem dwóch zaufanych mechaników. Oni w czasie jazdy samochodem mieli problem z wysłuchaniem o co tak naprawdę mi chodzi (ja swój samochód znam i byłem pewien że ma dodatkowy odgłos). Jeden jak i drugi mechanik wziął samochód na podnośnik tak że koła były w powietrzu. Po odpaleniu aut wszystko OK ale już po wrzuceniu biegu i ruszeniu oczywiście w powietrzu mechanicy robili mocno zdziwione miny bo spod samochodu dochodził jeden wielki gwizd. Obydwoje stwierdzili że coś dzieje się z skrzynią lub mechanizmem różnicowym - prawdopodobnie łożysko ale - no właśnie jeden i drugi kazał jeździć i nie przejmować się (niby mogą rozebrać i nic nie znaleźć a koszty będą wysokie). Panowie może ktoś miał podobny przypadek proszę o pomoc co mam robić bo mnie ten dźwięk doprowadza do szału - ja lubię jak wszystko jest OK. Zaznaczam z góry, że puszczenie głośniej radia to dla mnie nie rozwiązanie. A chcę zaznaczyć, że auto ma tylko 80tys. km - przebieg 100% auto z rodziny. Aaaa olej w skrzyni też jest - proszę o pomoc porady. Często mam dalekie trasy i już pewnie nie czuję sie w mym Golfie.

greg

Post autor: greg » sob paź 13, 2007 13:31

jak stoi auto silnik odpalony na luzie to ten gwizd też jest?

Steryd126
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Steryd126 » sob paź 13, 2007 16:14

a łożyska w kole wykluczyleś?

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Seba51a » sob paź 13, 2007 21:32

greg pisze:jak stoi auto silnik odpalony na luzie to ten gwizd też jest?
Tak jak pisałem po odpaleniu OK ale już po wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzęgła się zaczyna... Moje pytania czy tak zwana choinka w skrzyni stoi w miejscu po odpaleniu auta i zaczyna sie kręcić po wysprzęgleniu czy też kreci sie cały czas. TAK z mojej wiedzy skrzynia stoi dopiero dzięki tarczy skrzynia jest wprawiana w ruch - jak co to mnie proszę poprawić

[ Dodano: 13 Paź 2007 21:34 ]
Steryd126 pisze:a łożyska w kole wykluczyleś?
Tak Panowie ten odgłos jest na 100% z skrzyni biegów lub mechanizmu różnicowego
Ostatnio zmieniony sob paź 13, 2007 21:40 przez Seba51a, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob paź 13, 2007 23:31

witaj seba w poniedziałek do południa mogę podskoczyć do ciebie i i obsłuchac wydaje mi się ze spotkałem się już z takim problemem ale nie w mk3 z tym ze hałas pojawiał się przy okreslonej prędkości

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Seba51a » ndz paź 14, 2007 11:43

dziejo pisze:witaj seba w poniedziałek do południa mogę podskoczyć do ciebie i i obsłuchac wydaje mi się ze spotkałem się już z takim problemem ale nie w mk3 z tym ze hałas pojawiał się przy okreslonej prędkości
No to mamy mały problem ja pracuję od 8.00 - 16.00 i do tego w Katowicach w domu jestem po 17.00. Moje auto jeździ wiec nie musisz narażać się na koszty - musimy dopasować sie tylko kiedy - u mnie to wygląda niestety tak: od poniedziałku do piątku po 17.00 i w soboty mam wolne (dysponuje garażem z kanałem). A jeżeli chodzi o odgłos w moim aucie to niestety ale jest on od momentu ruszenia :( z tym, że przy wzroście prędkości wzrasta również niepokojący szelest.
Dziękuje za wyciągniętą dłoń...

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz paź 14, 2007 14:10

tak czy inaczej w tygodniu moze znajdę czas po poludniu

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Seba51a » pn paź 15, 2007 23:19

dziejo pisze:tak czy inaczej w tygodniu moze znajdę czas po poludniu
czekam na info

[ Dodano: 20 Paź 2007 09:39 ]
Sprawdzone w 99% któreś łożysko w skrzyni - ma może ktoś dobra ofertę na zakup używanej
skrzyni do 1,4 AEXh

[ Dodano: 12 Gru 2007 22:04 ]
Skrzynia naprawiona - szkoda,że bez Waszej pomocy ale na przyszłość może komuś sie przyda - opisywany metaliczny świst pochodził z skrzyni biegów - po jej rozebraniu okazało się , iż do wymiany są łożyska, trudno było ewidentnie stwierdzić które tak naprawdę hałasowało w każdym razie wszystkie miały delikatny niebieski odcień - przypalone. Zastanawiałem sie jaki może być powód (przebieg auta pow 80tyś), środek skrzyni wyglądał jak nowa - zęby idealne lecz dlaczego łożyska przypalone? W dokumentach od poprzedniego właściciela (dziadka) dopatrzyłem sie dwa razy wymiany oleju w skrzyni - nie wspomniał jaki olej. Podejrzewam, iż wlany olej nie spełniał norm i doszło do utraty właściwości co skończyło się opisaną sytuacją. Wspomnę, że opisywany objaw zauważyłem po powrocie z Chorwacji - dobre 250 km dawałem między 150-160 km/h i myślę, iż w tedy doszło do ich przegrzania. Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”