Gasnący silnik przy hamowaniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

netherton
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Gasnący silnik przy hamowaniu

Post autor: netherton » pn wrz 17, 2007 20:06

Witam

mój golfina ma następujący problem :blush: : gdy zaczynam hamować, to za chwilę pojawiają się falujące obroty, nie jest to szybkie falowanie, obroty spadają i silnik potrafi zgasnąć.Dodam iż kiedyś miałem problemy z przepustnicą ale po wyczyszczeniu i procesie adaptacji obroty się ustabilizowały :grin:

Macie jakieś pomysły, co do tej usterki?

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn wrz 17, 2007 20:21

Sprawdź serwo hamulców, może puszcza "lewe" powietrze

netherton
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: netherton » pn wrz 17, 2007 20:30

Stonefree, a jak by to sprawdzić?Mógłbyś cos więcej powiedzieć na ten temat :hmm:

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » wt wrz 18, 2007 13:30

Sprawa często spotykana przy AEE, jeśli piszesz o tym, ze po zatrzymaniu tak się dzieje. Jesli tak to zapłon jest do ustawienia. Robi się to przy pomocy lampy i komputera. Pewnie jeszcze Ci się tak dzieje jak jedziesz dłużej niż 20 kilometrów:)
Pewnie już ktoś przekręcał Ci aparatem i poprzestawiał mapy. Jeśli natomiast faluje podczas hamowania to trzeba sprawdzić serwo jak kol. wyżej powiedział.

Freyu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Freyu » wt wrz 18, 2007 13:47

U mnie podobny problem. Po dłuższej jeździe podczas postoju na luzie potrafi czknąć a nawet zgasnąć. Obroty wtedy są ok 600 (nie falują i nie skaczą) i myślałem że to za mało ale gość z serwisu Bosha powiedział mi że właśnie slinik AEE jako jedyny ma właśnie tak niskie obroty (620-650). Myślałe że to silniczek krokowy ale w tej sytuacji nie bardzo wiem w czym przyczyna. Ten gość z serwisu zasugerował że trzeba by było wymienić sterownik przepustnicy i ją sama wyczyścić. Wie ktoś może ile moze kosztować taka zmiana stera? Za ewentualne inne pomysły co do objawów też będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony wt wrz 18, 2007 13:49 przez Freyu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » wt wrz 18, 2007 14:12

Ja już z tymi silnikami mam nie od dzisiaj styczność i Ci powiem tak. Jeśli zatrzymasz się po dłuższej jeździe to często jest takie coś że po chwili stania obroty najpierw się lekko podniosą po czym następuje opuszczenie i tak może zrobić kilka razy lecz nie może gasnąć. Jeśli nie gaśnie związane jest to se stabilizacją kąta wyprzedzenia zapłonu a po drugie z zaworkiem odpowietrzania zbiornika idącym od pojemnika z węglem aktywnym. Zauważ że stanie się to w momencie kiedy po dłuższej jeździe zatrzymasz auto i włączy się zaworek odpowietrzania. I jeśli auto nie gaśnie to jest to niestety normalny objaw pracy tych dziwnych silników.
Jesli auto gasnie pomaga procedura czyszczenia przepustnicy, przegrania softu do ECU, wprwadzenie nastaw podstawowych oraz kontrlona zapłonu po przejściu w nastawy podstawowe na pracującym silniku. Jeśli gaśnie to prawdopodobnie masz inny odczyt wyprzedzenia zapłonu w kompie a inny w praktyce.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”