Mrugające światła
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mrugające światła
Witam!
Od jakiegos czasu borykam sie z pewnym problemem.Otóż mrugają mi wszystkie światła w samochodzie.Bez różnicy czy jest to oświetlenie deski,lampka wewnętrzna czy światła zewnętrzne.Bylem u elektryka to na poczatku powiedzial ze to reg.napiecia w alternatku.Wymienilem alter,bo mialem okazje kupic w bardzo niskiej cenie od znajomego.Wczoraj pojechalem znowu do elektryka to mi powiedzial zeby poczyścić styki z klem,z przewodów ktore mam do klem dokręcone.Ok...przeczyscilem,nawet klemy wymienilem bo mialem takie dziadowskie na ściski jakies a nie na śrubkę,poczyścilem wyjścia z akum.i dalej mi mrugają.Co moze byc tego powodem?Moze ktos mial taki sam problem?W ostateczności pojade do elektryka ale wtedy nie wiadomo ile mi krzyknie za naprawe.
Pozdrawiam
Od jakiegos czasu borykam sie z pewnym problemem.Otóż mrugają mi wszystkie światła w samochodzie.Bez różnicy czy jest to oświetlenie deski,lampka wewnętrzna czy światła zewnętrzne.Bylem u elektryka to na poczatku powiedzial ze to reg.napiecia w alternatku.Wymienilem alter,bo mialem okazje kupic w bardzo niskiej cenie od znajomego.Wczoraj pojechalem znowu do elektryka to mi powiedzial zeby poczyścić styki z klem,z przewodów ktore mam do klem dokręcone.Ok...przeczyscilem,nawet klemy wymienilem bo mialem takie dziadowskie na ściski jakies a nie na śrubkę,poczyścilem wyjścia z akum.i dalej mi mrugają.Co moze byc tego powodem?Moze ktos mial taki sam problem?W ostateczności pojade do elektryka ale wtedy nie wiadomo ile mi krzyknie za naprawe.
Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.

czy sam akum jest w dobrej formie ??? moze to on robi jakies zwarcie podczas ładowania przez alternator
sprawdz jeszcze dokładnie masę na silniku
sprawdz jeszcze dokładnie masę na silniku
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 10:51 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Mrugaja cały czas,bez względu czy jade po dziurach czy stoję na światłach.I mrugają non stop.Delikatnie.Najbardziej widac to wieczorem.W jakim zakresie?Hmm...ciezko powidziec.Mozna to porównać do mrugania telewizora jak patrzysz na niego pod duzym kątem.Nie mowie o tv 100Hz..tylko te słabsze:) Zauwazylem ze mruganie staje się rzadsze podczas gdy dam autku wieksze obciazenie czyli: włacze dmuchawe na max,dodatkowo włącze mu ogrzewania tylnej szyby.Wtedy czas pomiedzy kolejnymi mrugnieciami wydłuza sie.
Dziejo akum jest dobry.Dodatkowo mam nowe klemy.
Dziejo akum jest dobry.Dodatkowo mam nowe klemy.
[url=http://janek4087.prophp.org/motoryzacja.html]Poradniki m.in.o motoryzacji[/url]
czyzby kurde w tym alternatku co zalozylem tez był uszkodzony reg.napiecia?Kurde...to tragicznie...a nie wiesz moze jaki to jest koszt i gdzie moge dostac taki regulator?
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 10:57 przez Grzembol, łącznie zmieniany 1 raz.
no ale piszesz ze wymieniony
[ Dodano: Nie Wrz 16, 2007 11:00 ]
poczytaj tu
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
[ Dodano: Nie Wrz 16, 2007 11:00 ]
poczytaj tu
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
regulator dostaniesz w kazdym sklepie, kosztuje zaleznie od producenta od 20 do XXX wiec problemu nie ma zandego. Nawet mozesz sobie go podmienic na inny od znajomego (jezeli bedzie pasowac oczywiscie do alternatora ) Regulator znajduje sie z tyly altka przykrecany jest na dwie srubki, odkrecasz i wyjmujesz.czyzby kurde w tym alternatku co zalozylem tez był uszkodzony reg.napiecia?Kurde...to tragicznie...a nie wiesz moze jaki to jest koszt i gdzie moge dostac taki regulator?
Ale troche dziwne, ze jak wymieniles caly alternator z regulatorem (prawda ? ) to znow jest to samo.
Wg mnie to wina wlasnie regulatora napiecia, bo chyba, ze gdzies zgubila sie masa ale watpie w to bo gdyby sie zgubila to moglyby mrugac po wlaczeniu kierunkowskazow.
Sprawdz ten regulator napiecia
a jest jakie sposob na sprawdzenie reg.napiecia bez jego wymiany? Tak, wymienilem caly , kompletny alternator.Nie wyciagalem reg.napiecia z poprzedniego.To bede musial chyba faktycznie wyciagnac reg.i wymienic na nowy.Chybe bede musial poszukac kogos co ma taki alter.zebym mogl pierw sprobowac czy to faktycznie to.
[url=http://janek4087.prophp.org/motoryzacja.html]Poradniki m.in.o motoryzacji[/url]
Mis pisze:a jest jakie sposob na sprawdzenie reg.napiecia bez jego wymiany?
mozesz go wykrecic i sprawdzic dlugosc szczotek, ale nie wiele Ci to da, bo szczotki moga byc ok, a spierniczona moze bc reszta. Czesto sie psuje od rozszczelnienia obudowy reg. i wnikania wilgoci, oraz od zuzycia szczotek. Mozesz go wykrecic o oblukac czy nie ma jakiegoc osadu na nim, czy nie jest spalony no i czy szczotki nie sa starte.
dam znac...daje auto pod opieke elektryka,ale dopiero w sobote za tydzien. czyli 27.10. wtedy sie dopiero odezwe.Stanley73 pisze:U mnie to samo zjawisko, najpierw pojawiało się sporadycznie podczas deszczu teraz już cały czas bez względu na pogodę.Napisz czy wymiana regulatora napięcia pomogła czy to inny defekt.