Spalanie rzedu 19/100km
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Spalanie rzedu 19/100km
Wiec powiedzcie co jest...VAG??? Ktos mi powiedzial ze trzeba wgrac caly nowy program wiec juz nie wiem??? Dodam ze to 1.8 automat z roku 1997 i mam lekka noge. Problem ten mam od zawsze tzn. pali 20l gazu a teraz postanowilem sprawdzic go na bezynie i rewelacji jak widzicie nie ma.
Ostatnio zmieniony śr wrz 12, 2007 11:58 przez zarzycki_dawid, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mały gagatek
Pisałe ci we wcześniejszym poście. Nic ci nie da kontrola sondy na laptopie podpiętym pod komputer gazowy. Podłącz pod analizator spalin to się dowiesz że jest lipa. Mi po zamontowaniu też palił 20 po mieście i na laptopie było ok. A dobry gazownik wkłada analizator w rurę i wtedy dopiero reguluje gaz.
[ Dodano: Sro Wrz 12, 2007 13:28 ]
To są moje ustawienia sterownika BINGO S po wizycie u konkretnego gazownika. Zgrałem sobie i jak komputerek się zawiesi a tak czasami ma to mu wgrywam i chodzi jak ta lala.
[Bingo_S]
Version=1.2
[Configuration]
Options= 66
LambdaType= 2
LambdaPoint= 21
LambdaDelay= 3
EmulType= 129
EmulBJ_TimeHi= 11
EmulBJ_TimeLo= 11
EmulDO_TimeHi= 169
EmulDO_TimeLo= 117
InjectDelay= 1
LPGOnTemp= 94
AttMax= 40
AttMin= 40
AttInit= 80
TPSJump= 200
AttJump= 150
LPGOnRPMLo= 76
LPGOnRPMHi= 29
IgnitionType= 6
CutOffRPMLo= 212
CutOffRPMHi= 48
CutOffSteps= 30
LPGOffRPMLo= 196
LPGOffRPMHi= 9
TPSInert= 15
AttMax_BJ= 20
AttMin_BJ= 10
[ Dodano: Sro Wrz 12, 2007 13:28 ]
To są moje ustawienia sterownika BINGO S po wizycie u konkretnego gazownika. Zgrałem sobie i jak komputerek się zawiesi a tak czasami ma to mu wgrywam i chodzi jak ta lala.
[Bingo_S]
Version=1.2
[Configuration]
Options= 66
LambdaType= 2
LambdaPoint= 21
LambdaDelay= 3
EmulType= 129
EmulBJ_TimeHi= 11
EmulBJ_TimeLo= 11
EmulDO_TimeHi= 169
EmulDO_TimeLo= 117
InjectDelay= 1
LPGOnTemp= 94
AttMax= 40
AttMin= 40
AttInit= 80
TPSJump= 200
AttJump= 150
LPGOnRPMLo= 76
LPGOnRPMHi= 29
IgnitionType= 6
CutOffRPMLo= 212
CutOffRPMHi= 48
CutOffSteps= 30
LPGOffRPMLo= 196
LPGOffRPMHi= 9
TPSInert= 15
AttMax_BJ= 20
AttMin_BJ= 10
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
To swietnie Ci pali. Widze ze masz taki sam model jak ja. Ktory rok twojego??? Ja mam 97.
Dzisiaj bylem na VAGu i pokazał błąd... Błąd sondy lambda- przekroczona górna granica regulacji... I daletego postaram sie wymienic sonde. Mowia mi w sklepie 240 zł za oryginalna 4 przewodowa. Diodakos dzieki za rade. Tez rozejrze sie za czyms na allegro. Mi sonda lambda wskazuje napiecie 0,57 wolta ale powiedzieli zebym sie tym nie sugerowal.
Dzisiaj bylem na VAGu i pokazał błąd... Błąd sondy lambda- przekroczona górna granica regulacji... I daletego postaram sie wymienic sonde. Mowia mi w sklepie 240 zł za oryginalna 4 przewodowa. Diodakos dzieki za rade. Tez rozejrze sie za czyms na allegro. Mi sonda lambda wskazuje napiecie 0,57 wolta ale powiedzieli zebym sie tym nie sugerowal.
Ostatnio zmieniony śr wrz 12, 2007 14:47 przez zarzycki_dawid, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jak sonda działa dobrze na gazie to znaczy jest sprawna. A gazu nie reguluje się analizatorem spalin wsadzonym w rurę wydechową z tyłu auta, bo spaliny są dopalane przez katalizator, no chyba że go już brak to można.
Może to specyfika automatu? Ale aż tak? Może trzeba sprawdzić działanie skrzyni automatycznej czy jest prawidłowe.
Może to specyfika automatu? Ale aż tak? Może trzeba sprawdzić działanie skrzyni automatycznej czy jest prawidłowe.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
Skrzynia nie ma nic do spalania bo jest sprawna. Przerzuca biegi szybko i nie przeciaga ich do wysokich obrotów. 2100/min to taka srednia wratosc na jakiej przerzuca. Sprawdzilem ta sonde analizatorem spalin i gazownik stwierdzil...ze jest OK!!! Powiedzial ze nie jeden chcialby miec taka sonde jak ja...pracuje szybko i tez blyskawicznie reaguje. Nie wiem w czym tkwi problem. Katalizatora nie mam zamiast jego jest strumienica.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Trochę to dziwne, albo problem jest łączony. To znaczy jest źle wyregulowany gaz, a na benie masz jakieś błędy bo jest zła emulacja sondy. W każdym razie nie ma możliwości żeby sonda pracowała dobrze na gazie a na benie nie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
Cóż mogę poradzić. VAG to standard. A gaz to pasożyt. Więc jeżeli komputer samochotowy podaje taki błąd to prędzej on ma rację w preciwieństwie do sterownika gazowego. A na analizatorze nie jest ważna praca sondy tylko emisja spalin. Ile wychodzi niespalonych części paliwa z silnika. Bo sonda to tylko czujnik tlenu.