nie mam odcięcia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

nie mam odcięcia

Post autor: GarageBoy » pt wrz 07, 2007 19:32

Ludzie, pomocy... :kac:

Moje auto (MKIII GTI 8V) nie ma odcięcia. Szukałem na forum i jest tylko odcięcie dotyczące alarmów.

Mam instalkę (niestety 1 generacji) :crazy: . Jak kupiłem auto miało zepsuty przepływomierz (z powodu wystrzałów). Przetarłem klapkę, wstawiłem ogranicznik i ustrojstwo chodzi.

I tu moje pytanie:
-gdzie może być przyczyna braku odcięcia, gdzie jej szukać (czy jest ona związana jakoś z tym przepływomierz)???

-do czego jest potrzebne te odcięcie (kiedyś słyszałem, że jest ono dla ochrony silnika, żeby go tak nie katować), czy to prawda???

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » pt wrz 07, 2007 19:40

niestety te silniki maja zrobione odcięcie przez odcięcie paliwa (przestają wtryskiwać benzynę) co na gazie nie wystąpi nigdy więc silnik będzie się kręcił maksymalnie (do ilu obrotów to nie wiem) chyba że będzie instalacja z elektroniką to wtedy można zrobić odcięcie na gazie (np. ja tak mam)

Awatar użytkownika
Królik88
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Królik88 » pt wrz 07, 2007 22:10

Ciesz się, że nie masz odcięcia na gazie. Mój AAM na benie odcina przy 5k a czerwona skala zaczyna sie przy 6k. Dzięki temu mogę spokojnie go kręcić do 6k na gazie gdy nie mogę zmieniać biegów, lub gdy potrzebuję zwyżki mocy.

Nie dokręcaj go na czerwoną skalę, a silnikowi nic nie będzie.

[ Dodano: 7 Wrzesień 07, 22:13 ]
P.S.
Jak jechałem na ChęcinóVWkę za Piterem, to nie miałbym szans trzymać się za nim, gdybym miał odcięcie niżej niż przy 6k. :D

Były: MK3 1.8 AAM, MK3 2.0 16V ABF, Omega B FL 2.2
Jest: Octavia 1 1.8T

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: GarageBoy » pt wrz 07, 2007 22:24

W takim razie na benzynie powinno być. Jutro sprawdze czy tak jest :grin:

A do czego jest to odcięcie, jest ono naprawde takie ważne ???

Awatar użytkownika
$iwy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: $iwy » pt wrz 07, 2007 22:46

Tylko nie sprawdzaj na zimnym silniku bo moze Ci kolanko pokazac.
Wogole to po co go tak krecisz wysoko?Mi sie pierwszy raz dzis zdarzylo ze zakrecilem go do odciecia (pada deszcz i na 14" stali) na 1 pociagnelo go do konca.A Golfa mam pol roku.
Jak bedziesz go tak katowal to szykuj sie na panewki,uszczelniacze,pierscienie.Albo go w koncu przekrecisz.To nie japoniec zeby go tak krecic.

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » sob wrz 08, 2007 09:32

tego silnika nie ma najmniejszego senu krecic na takie obroty bo on wtedy juz nie ma mocy, maksymalna moc osiaga przy 5400 a potem to juz jest w dol, krecenie silnika wyzej przyniesie gorsze efekty niz zmiana biegu na wyzszy, weic jednym slowem szanuj silnik i nie krec go tak wysoko bo za jakis czas bedzie ze silniki i skrzynie vw sa slabe i sie popsulo "dlaczego?!". Pozdrawiam

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: GarageBoy » sob wrz 08, 2007 17:59

Dzięki wojteks, jest odcięcie na benie przy 6,5 tyś. miałeś racje :bigok:

Ja zobaczyłem to jak naprawiałem przepływomierz (w tedy musiałem go kręcić na wyższe obr.) i zobaczyłem że nie ma odcięcia. Ale faktycznie w tym autku jest odcięcie po rzez dopływ paliwa :)
Marioo pisze:tego silnika nie ma najmniejszego senu krecic na takie obroty bo on wtedy juz nie ma mocy, maksymalna moc osiaga przy 5400 a potem to juz jest w dol
Czyli najlepiej jest go ciągnąć do 5,5 tyś. żeby uzyskać jak najlepsze przyśpieszenie???

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » sob wrz 08, 2007 22:49

Nie wiecej niz 6000 miedzy 5500 a 6000 wrzucasz nastepny bieg i jedziesz dalej, pozdrawiam i zycze milego uzytkowania bez problemów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”