Climatronik - czy mozna jeździć na OFF...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Climatronik - czy mozna jeździć na OFF...

Post autor: mojama » śr sie 29, 2007 19:42

Witam,

Chciałbym zapytać o dwie sprawy w temacie climatroniku. Gdzieś obiło mi się o uszy zapewne czytając jakiegoś pdf'a, że nie zalecane jest jeżdżenie z całkowicie wyłączoną klimą (pozycja OFF). Nawet jeśli chłodzenie nie jest wymagane rzekomo należy jeździć w trybie ECON. Co o tym sądzicie?
Drugie pytanie - czy to normalne, że gdy wyłączę klimę (pozycja OFF) czasem czuję, że z kratek leci delikatnie ciepławe powietrzę? Na logikę chyba nie powinno nic wtedy lecieć :?

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
sheriffg
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sheriffg » śr sie 29, 2007 19:47

zamknij kratki i nic ci nie będzie leciało :) a leci ciepłe bo jest wymuszone na off

Audi_Sportback

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » śr sie 29, 2007 20:00

Jezdzenie w pocycji "OFF" na wylaczonym climatroniku szkodzi klimatyzacji jedynie dlatego ze nie jest ona uzywana(zagrzybia sie,smierdzi z niej...itp.) na sprezarke raczej nie ma wplywu.Zaleca sie wlaczanie klimy nawet w zimie !!!....od czasu do czasu radzilbym wlaczac klimatyzacje wtedy posluzy ona na dlugie lata oczywiscie jezeli jest serwisowana regularnie.a o tym ze leci cieple powietrze z kratek na wylaczonej klimce to napisal juz sheriffg i mial racje.

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”