alarm freeway - problemy ze zdalnym sterowaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
alarm freeway - problemy ze zdalnym sterowaniem
witam
alarm zakupiony 2 lata temu, wszystko działa bez zarzutu oprócz sterowania - nie wiem, czy winne są piloty, czy centralka, ale aby otworzyć/zamknąć samochód muszę zbliżyć pilota do miejsca, gdzie jest zamontowana centralka w samochodzie. jednak ostatnio i to nie zawsze pomaga.
dziś wyjąłem centralkę na wierzch i sprawdzałem reakcje na piloty - jednak nie to, że centralka jest schowana, przeszkadza - moduł leżał sobie na kierownicy a i tak trzeba było używać pilota bardzo blisko niej, aby cokolwiek zadziałało
baterie w obu pilotach są nowe i firmowe (GP), ok. 2 tygodnie temu wkodowałem od nowa piloty - ale pomogło tylko na chwilę, dziś przy próbie wkodowania pilota centralka w ogóle jakby ich nie zauważała
szukałem pilotów na allegro, ale nie znalazłem nic
jeśli ma ktoś pomysł, co z tym zrobić, to proszę o wsparcie
alarm zakupiony 2 lata temu, wszystko działa bez zarzutu oprócz sterowania - nie wiem, czy winne są piloty, czy centralka, ale aby otworzyć/zamknąć samochód muszę zbliżyć pilota do miejsca, gdzie jest zamontowana centralka w samochodzie. jednak ostatnio i to nie zawsze pomaga.
dziś wyjąłem centralkę na wierzch i sprawdzałem reakcje na piloty - jednak nie to, że centralka jest schowana, przeszkadza - moduł leżał sobie na kierownicy a i tak trzeba było używać pilota bardzo blisko niej, aby cokolwiek zadziałało
baterie w obu pilotach są nowe i firmowe (GP), ok. 2 tygodnie temu wkodowałem od nowa piloty - ale pomogło tylko na chwilę, dziś przy próbie wkodowania pilota centralka w ogóle jakby ich nie zauważała
szukałem pilotów na allegro, ale nie znalazłem nic
jeśli ma ktoś pomysł, co z tym zrobić, to proszę o wsparcie
był mk3, jest prawie mk4
- Paweł Marek
- V.I.P.

Napiszę tylko tyle że próbowałem coś na ten temat znaleźć w necie, szczególnie na forum elektrody i właściwie bez skutku. W jednej poradzzie zalecono delikatnie pokręcić maleńkim trymerem w pilocie (ale ktoś inny to skrytykował), druga zalecała wydłużyć antenkę wychodzącą z centralki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dzięki za odzew 
nie napisałem tego w pośpiechu, ale:
- kręciłem trymerkiem w jednym z pilotów - wkodowałem ponownie, aczkolwiek nie jest ani lepiej ani gorzej (akcja sprzed dwóch tygodni - było nieźle przez trochę, teraz znów jest gorzej)
- dodałem dziś trochę kabelka do tego antenowego i wyprowadziłem go tak, że ze 25 cm leży sobie w kabinie pomiędzy plastikiem kokpitu a szybą przednią - efekt też jak na razie podobny - nie widzę zmian, centralka reaguje na piloty jak chce
zaczynam się obawiać, że to badziewie policzone na ok. 2 lata bezawaryjnej pracy a potem klient znów musi odwiedzić sklep i nabyć kolejną zabawkę
nie napisałem tego w pośpiechu, ale:
- kręciłem trymerkiem w jednym z pilotów - wkodowałem ponownie, aczkolwiek nie jest ani lepiej ani gorzej (akcja sprzed dwóch tygodni - było nieźle przez trochę, teraz znów jest gorzej)
- dodałem dziś trochę kabelka do tego antenowego i wyprowadziłem go tak, że ze 25 cm leży sobie w kabinie pomiędzy plastikiem kokpitu a szybą przednią - efekt też jak na razie podobny - nie widzę zmian, centralka reaguje na piloty jak chce
zaczynam się obawiać, że to badziewie policzone na ok. 2 lata bezawaryjnej pracy a potem klient znów musi odwiedzić sklep i nabyć kolejną zabawkę
był mk3, jest prawie mk4
- Paweł Marek
- V.I.P.

Pewnie można by coś poprawić korzystając z usług elektroników ale to się nie opłaca. Mam dwa autka z najtańszymni alarmami (magicar i TytanMax) jeden 2 lata drugi 5 lat i brak problemu z zasięgiem. Więc uważam że najtańszym wyjściem dla Ciebie będzie zmienić alarm. Mając już wszystko w aucie podłączone to naprawdę mało pracy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: alarm freeway - problemy ze zdalnym sterowaniem
Wg mnie problem lezy po stronie centralki bo problem jest z 2 pilotami. Mysle ze najtaniej bedzie kupic nowa centralke z pilotami. Jest duza szansa ze dostaniesz model z takim samym zlaczem wiec tylko przepniesz wtyczke i po zabawie. Z tego co widze to Freeway i MagiCar to bardzo podobne lub nawet takie same centralki
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Alarmy sa zupelnie inne. Takie same sa obudowy i dlatego okabowanie jest to samo, alarm w srodku wyglada inazej.Bruno77 pisze:dokładnie takie same, miałem oba alarmy i to jest jedno i to samo, okablowannie jest identycznertk pisze:tego co widze to Freeway i MagiCar to bardzo podobne lub nawet takie same centralki
Piloty mozna dokupic ale to jest raczej wina centralki a nie pilotow. Najprawdopodobniej siadla ci plytka od wzmacniacza antenowego w centralce.
Koszt nowego alarmu to ok 100zl. Mozesz zrobic cos takiego (jezeli na twojej centralce nie ma zadnej daty lub nie zerwales lomby) zekupisz na allegro ten sam a odeslesz po tygodniu ten swoj do reklamacji.
Ja zakladam alarmy i tak robie, poniewaz dostaje wiekszosc alarmow bez plomb i naklejek z datami i jak sie jakis zepsuje to odsylam, sprzedawca nie wie ktory to alarm i kiedy go kupilem bo u niego kupilem juz ich ze 30, wiec gwarancje mam na wiecej niz rok.
Alarmy nie sa tak wyliczne (ani inne towary) ze maja dzialac tylko przez okres gwarancji, to glupota ludzi sklania tylko do takiego myslenia.
dzięki za informacje
czyli tak jak myślałem - trzeba będzie wyłożyć stówkę i się pobawić w wymianę - tym razem raczej na magicara, nie dam się skusić na freeway'a po raz drugi, jeszcze tylko obejrze sobie fotki i manuale obu, żeby upewnić się, że podłączenia są identyczne, żeby nie robić sobie za dużo pracy, tylko podmienić centralki i papa
EDIT
oglądam sobie schematy i w magicar 440 i 540 jest więcej kabli do sterowania centralnym - dużo będzie roboty ze zmianami? (mam centralny z własnym modułem sterującym - z mojego obecnego alarmu wychodzą do niego tylko dwa kabelki, a z magicara jest ich 6, zapewne bezpośrednio do siłowników)
czyli tak jak myślałem - trzeba będzie wyłożyć stówkę i się pobawić w wymianę - tym razem raczej na magicara, nie dam się skusić na freeway'a po raz drugi, jeszcze tylko obejrze sobie fotki i manuale obu, żeby upewnić się, że podłączenia są identyczne, żeby nie robić sobie za dużo pracy, tylko podmienić centralki i papa
EDIT
oglądam sobie schematy i w magicar 440 i 540 jest więcej kabli do sterowania centralnym - dużo będzie roboty ze zmianami? (mam centralny z własnym modułem sterującym - z mojego obecnego alarmu wychodzą do niego tylko dwa kabelki, a z magicara jest ich 6, zapewne bezpośrednio do siłowników)
Ostatnio zmieniony ndz sie 26, 2007 15:59 przez adas01, łącznie zmieniany 1 raz.
był mk3, jest prawie mk4
Tez mam Magicara i osobny modul sterowania silownikami CZ. Na fotce masz schemat polaczen centralki ze sterownikiemadas01 pisze:dzięki za informacje
EDIT

Ja kupowalem u szumo00 Napisz do niego z zapytaniem czy mozesz kupic sama centralke. Mysle ze nie bedzie problemu - mi konfigurowal zestaw wg moich potrzeb.adas01 pisze:dzięki, teraz tylko znaleźć samą centralkę i piloty - a wszędzie "zestawy", "komplety" itp. gadżety podrażające zakupy
- Paweł Marek
- V.I.P.

-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Kazdy sprzedaje gole alarmy, jezeli nie ma ich na allegro to wystarczy do niego zadzwonic i wysle ci goly alarm.
tu masz freeway za 99 zl
http://partner.sklep.pl/pokaz_produkty. ... at=2&str=1
Z tego co pamietam to AXIS ma taka sama instalacje,mozliwe ze rozni sie tylko wtyczka od dodatkowych czujnikow (wystarczy odwrotnie wetknac wtyczke od czujnika i pasuje)
Magicar i Axis maja chyba wiecej funkcji niz Freeway
W tym linku co ci podalem masz z wbudowanym centralnym zamkiem ale da sie podlaczyc tak jak jest na schemacie ktory ktos podal wyzej
tu masz freeway za 99 zl
http://partner.sklep.pl/pokaz_produkty. ... at=2&str=1
Z tego co pamietam to AXIS ma taka sama instalacje,mozliwe ze rozni sie tylko wtyczka od dodatkowych czujnikow (wystarczy odwrotnie wetknac wtyczke od czujnika i pasuje)
Magicar i Axis maja chyba wiecej funkcji niz Freeway
W tym linku co ci podalem masz z wbudowanym centralnym zamkiem ale da sie podlaczyc tak jak jest na schemacie ktory ktos podal wyzej
Ostatnio zmieniony ndz sie 26, 2007 18:20 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.
thx za porady - w ogóle to mój obecny freeway też jest od tego użytkownika na allegro 
właśnie wysłałem mu pytanie o cenę za centralkę + piloty magicar'a
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2007 21:33 ]
ostatecznie zrobiłem swap freeway -> magicar. wszystko plug'n'play oprócz centralnego - trzeba było podłączyć kabelki idące do centralki centralnego w miejscach, gdzie na wrzuconym powyżej obrazku ma być biały i niebieski, czyli patrząc jak na obrazku, to będzie drugi i trzeci pin od lewej.
właśnie wysłałem mu pytanie o cenę za centralkę + piloty magicar'a
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2007 21:33 ]
ostatecznie zrobiłem swap freeway -> magicar. wszystko plug'n'play oprócz centralnego - trzeba było podłączyć kabelki idące do centralki centralnego w miejscach, gdzie na wrzuconym powyżej obrazku ma być biały i niebieski, czyli patrząc jak na obrazku, to będzie drugi i trzeci pin od lewej.
był mk3, jest prawie mk4