maly problem z obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Bula88
- Forum Master

- Kontakt:
maly problem z obrotami
chodzi mi o silnik PF, gdy otworze korek wlewu oleju obroty maleja. czy przyczyna bedzie juz przedmuch w silniku?? na co moge sie przygotowac?
pozdro
pozdro
- Leon_Wechtel
- Forum Master

- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.

Tak ma być, ciesz się ze sprawnego silnika. Przez dziurę po korku i dalej przez odmę leci lewe powietrze do silnika i stąd ten objaw, typowy dla takiego układu odmy jak mają między innymi wtryski Digifant
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Bula88
- Forum Master

- Kontakt:
wlasnie tego sie bojeLeon_Wechtel pisze:że niektórzy mówią o utracie kompresji
zawsze myslalem, ze to swiadczy o zajechanym motorze, mozesz troche wiecej napisac??Paweł Marek pisze:Tak ma być, ciesz się ze sprawnego silnika. Przez dziurę po korku i dalej przez odmę leci lewe powietrze do silnika i stąd ten objaw, typowy dla takiego układu odmy jak mają między innymi wtryski Digifant
- Paweł Marek
- V.I.P.

Ze tzw lewe powietrze lecące do silnika powoduje kłopoty z obrotami to chyba jasne dlaczego. Bo nie jest mierzone przez przepływomierz i sterownik podaje za mało paliwa z tego powodu.Bula88 pisze:zawsze myslalem, ze to swiadczy o zajechanym motorze, mozesz troche wiecej napisac??
A po odkręceniu korka owietrze jest zasysane do przestrzeni pod pokrywą rozrządu, stamtąd do komory wąłu korbowego otworem ktorym olej spływa, stamtąd do odmy, odmą do dolotu już za przepływomierzem, więc sterownik glupieje. Nie wiem jak tam w dwójkach ale w trojce 2E na Digifancie jest jeszcze w pokrywie rozrządu separator oleju, też nim powietrze leci do odmy.
Ostatnio zmieniony śr sie 22, 2007 23:16 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bula88
- Forum Master

- Kontakt:
to mam rozumiec ze wszytsko sie tak dzieje dlatego ze jest przeplywka? bo jak u siebie w RPku odkrece to nie spadaja obrotyPaweł Marek pisze:Ze tzw lewe powietrze lecące do silnika powoduje kłopoty z obrotami to chyba jasne dlaczego. Bo nie jest mierzone przez przepływomierz i sterownik podaje za mało paliwa z tego powodu.
A po odkręceniu korka owietrze jest zasysane do przestrzeni pod pokrywą rozrządu, stamtąd do komory wąłu korbowego otworem ktorym olej spływa, stamtąd do odmy, odmą do dolotu już za przepływomierzem, więc sterownik glupieje. Nie wiem jak tam w dwójkach ale w trojce 2E na Digifancie jest jeszcze w pokrywie rozrządu separator oleju, też nim powietrze leci do odmy.
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

Taka specyfika silników z digifantem, a swoją drogą sam się martwilem o swój, też mam Vento z 2E na tym wtrysku, więc polecialem sprawdzać do innego auta i to samo.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Bula88
- Forum Master

- Kontakt:
tak OT napisze, ze kupilem drugiego golfa z zamiarem przekladki silnika i sie juz przestraszylem, ze bedzie odrazu remoncikPaweł Marek pisze:Taka specyfika silników z digifantem, a swoją drogą sam się martwilem o swój, też mam Vento z 2E na tym wtrysku, więc polecialem sprawdzać do innego auta i to samo.
nie bede zakladal nowego tematu, kumpel ma problem bo tez kupil drugi silnik chyba RP albo tez PF jesli sie nie myle dokladnie nie wiem bo go nie ogladalem jeszcze, i na poczatku jak byl zimny troche kopcil na niebieskie, podejrzewam ze olej bierze czy dobrze mysle? czy tez moze byc to wina ze silnik dlugo stal?