Witam szanownych panów, szukałem podobnych tematów na forum ale nie znalazłem
Z komory silnika mojego golfika wydobywa sie dziwne buczenie tak jakby coś rezonowało w wysokiej częstotliwości.
Moje podejrzenia padają na klimę lub jej okolice, buczenie raczej nie występuje jak jest chłodno i nie włącza sie klima, a jak już buczy to jak przełączę klimę na econ to przestaje.
Na początku buczenie pojawiało sie tylko po ponownym odpaleniu silnika np.jadę na zakupy jadę kilkanaście km jest cicho, zostawiam auto na parkingu na np godzinę ponownie uruchamiam silnik i buczy.(tak było na początku) o od miesiąca praktycznie za każdym razem.
Dzwięk nie jest ciągły ale trwa kilka sekund i powtarza się co kilka lub kilkanaście sekund a po kilku minutach (km) zanika i nie pojawia sie do ponownego uruchomienia silnika(nawet jak jadę kilka godzin). nie pomogła wymiana paska klinowego i napinacza.
[ Dodano: Wto Sie 21, 2007 18:14 ]
błagam pomocy
dziwny dzwięk z komory silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sylwester.k
- Nowicjusz
- Kontakt:
- sylwester.k
- Nowicjusz
- Kontakt:
- sylwester.k
- Nowicjusz
- Kontakt:
Przed wymianą napinacza były sprawdzane wszystkie rolki i obracały się bardzo gładko i cicho (mechanik też to podejrzewał) pozaglądałem pod maskę i buczy tylko wtedy gdy załącza sie sprężarka klimy czyli jest maksymalne obciążenie na pasku.
nie wiedziałem do czego wam porównać ten dzwięk ale dzisiaj najechałem na ząbkowany pas oddzielający jezdnię od pobocza i to jest podobny dzwięk (najazd na większej prędkości) i do tego dochodzą drgania karoserii wysokiej częstotliwości
Dzisiaj buczenie towarzyszyło mi prawie 35km do potem ucichło i przez kolejne 150 km prawie się nie odezwało
[ Dodano: Pią Sie 24, 2007 08:08 ]
problem rozwiązany.
było to dosyć prozaiczny ale ciekawy, w czasie wiosennego przeglądu klimatyzacji obsługujący wlał do kompresora za dużo oleju i to blokowało cały układ i kompresor wibrował.
nie wiedziałem do czego wam porównać ten dzwięk ale dzisiaj najechałem na ząbkowany pas oddzielający jezdnię od pobocza i to jest podobny dzwięk (najazd na większej prędkości) i do tego dochodzą drgania karoserii wysokiej częstotliwości
Dzisiaj buczenie towarzyszyło mi prawie 35km do potem ucichło i przez kolejne 150 km prawie się nie odezwało
[ Dodano: Pią Sie 24, 2007 08:08 ]
problem rozwiązany.
było to dosyć prozaiczny ale ciekawy, w czasie wiosennego przeglądu klimatyzacji obsługujący wlał do kompresora za dużo oleju i to blokowało cały układ i kompresor wibrował.