przewód alternatora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

przewód alternatora

Post autor: NERX » ndz sie 19, 2007 16:27

Przestała mi świecić kontrolka ładowania , myśle że problem tkwi w wiszącym jak chamak i nieźle zmasakrowanym pod wpływem kontaktu z nawieżchnią przewodzie od alternatora .Widziałem to jak narazie z góry i główna osłona jest zdarta a w środku są chyba ze 3 przewody . Pytania mam takie :

- dlaczego on tak wisi ? czy jest jakiś zaczep ?
- da sie go wymienić ? da sie go kupić ?

Zauważyłem również ,że po ostatniej powodzi gdzieś z tydzień temu moje auto ma wachania przy dodawaniu gazu na dwójce ,tak jakby przerywał ,musze zawsze konkretnie depnąć. Czy ma to jakiś związek z tym kablem ?
Za odpowiedzie z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 19, 2007 20:18

Nie wyobrażam sobie jak przewod od alternatora może mieć kontakt z nawierzchnią. Leci do rozrusznika i potem do aku. Może dasz fotkę, może to jakieś inne kable?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: przewód alternatora

Post autor: RobertP » pn sie 20, 2007 08:59

NERX pisze:Przestała mi świecić kontrolka ładowania , myśle że problem tkwi w wiszącym jak chamak i nieźle zmasakrowanym pod wpływem kontaktu z nawieżchnią przewodzie od alternatora.
piszesz o takim cienkim przewodzie chyba w kolorze niebieskim lub niebiesko-czarnym (o ile dobrze pamietam)
przeglądnij go naciągnij, może pękł Ci a nie widać i wisi na samym igielicie ... :k

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: NERX » pn sie 20, 2007 18:49

Dzisiaj zerknołem pod spód i okazało sie ,gumowa osłona sie stopiła i odłączył się ten niebieski przewód ,da sie to jakoś wymienić ? Co trzeba zrobić ?
Kabel wisiał poniewarz jeden z mechaników przy zdejmowaniu miski olejowej nie zaczepił go o taki hak przy misce i jedna z gorących rur na której był oparty stopiła zewnętrzną osłone .

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn sie 20, 2007 19:55

NERX pisze:da sie to jakoś wymienić ? Co trzeba zrobić ?
przedłużyć przewód, czyli do kawałka, który wystaje doczepić i zaizolować następny kawałek kabelka, potem na samymkońcu kabelka zarobić oczko, aby można byłoprzykręcić kabelek do alternatora (nakrętka na klucz 8 ) i po zawodach.
Ostatnio zmieniony pn sie 20, 2007 19:56 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: NERX » wt sie 21, 2007 06:51

Dziękówka . punkcik poszedł

[ Dodano: 22 Sie 2007 18:02 ]
Dziś mi nie odpalił golf !!! rozrusznik raz zakręcił i przestał ,kontrolki sie świecą prucz ładowania oczywiście bo niebieski przewód jest zerwany .
Czy ktoś może wie jaka to przyczyna ? aku mam nowe w styczniu kupiłem Centra Future
Może ten gruby co jest przytym niebieskim został naruszony ? on idzie do alternatora a dalej to nie iwem gdzie .
POMOCY !!!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”