Niechce zapalić..

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

oli1980
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oli1980 » ndz lip 29, 2007 17:33

witam
umnie było tak
gdy silnik był zimny niebyło problemu
gdy sie zagrzał nagle w czasie jazdy gas silnik i niekiedy odpalał odrazu
ale przewarznietrzeba było poczekac z 10 15 minut az ostygnie troszeczke i odpalał
po tem w czasie jazdy po paru minutach potrafił ponownie zgasnac i tak nawet kilka razy niekiedy myslałem ze niedojade do domu

niekiedy przez dwa trzy dni jezdziłem bez problemu a niekiedy jak cos załapało to koniec co rusz elektrycy niewiedzieli co jest

wada była w aparacie załonowym " czujnik halla " ktory jast rozdzielaczem załonu
jak niewidzi ze wałek sie kreci to niebedzie iskry

wymień go bo komputer niewykarze awari nawet gdy zgasnie ci golfik z podłaczanym
kompem djagnostycznym

co do cewki to sprawdz czy do cewki a dokladnie do modułu dochodzi prad
i sprawdz czy cekwa ma dobre uzimienie moze jest zasniedziałe

zawsze mozesz kupic nowy moduł do cewki na allegro sa stosunkowa niedrogie ok 50 zł a wymiana jest banalnie prosta dwie srubki

jak to mówia daltoniści - życie jest jak tecza raz jest biale a raz czarne !!!!!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lip 29, 2007 17:54

Marcin GTI pisze:własnie sprawdzałem i na zimnym silniku z cewki wychodzi iskra i zapala normalnie..a gdy sie zgrzeje iskra znika więc raczej wina cewki..
skoro widzisz przebicia na cewce to pewnie cewka. Ale podobne objawy daje uszkodzony hall, a przebicia są też przy starych wypalonych w środku kablach WN.
Uwżam że najmniej kłopotliwe jest podmienić cewkę na sprawną i już wiadomo czy to ona czy dalej trzeba szukać. Nie trzeba kupować, pożyczyć na szrocie czy od znajomego, 5 minut pracy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
AFN140KM
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: AFN140KM » ndz lip 29, 2007 17:57

Marcin GTI pisze:własnie sprawdzałem i na zimnym silniku z cewki wychodzi iskra i zapala normalnie..a gdy sie zgrzeje iskra znika więc raczej wina cewki..
99% to czujnik halla jest do wymiany. Ale trzeba to sprawdzić.

-Cewka się grzeje?
-Jeśli letnia, a silnik zgaśnie to hall.
-Jeśli bardzo gorąca to może to być cewka, ale nie wymieniaj tylko ją wyczyść. Rozbierz ją na części, odłącz od modułu i wszystko umyj w benzynie ekstrakcyjnej. Wyczyść dokładnie powierzchnie modułu przylegającą do nadwozia. Jeśli masz w domu pastę do odprowadzania ciepła (taka jak do procesorów w komputerze) to przy montażu cewki użyj jej.
-Jeśli po przeglądzie cewki problem się powtórzy, wymień halla.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lip 29, 2007 18:04

Marcin GTI pisze:le kable WN kopólke
no to zmieniaj cewkę, nowa nie najgorsza 130 zeta, albo orginalna używka z zieloną nalepką.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lip 29, 2007 18:16

Marcin GTI pisze:a jesli padł by halla to niezaleznie od tego iskra by była mam racje?
hall generuje impuls do cewki więc nie masz. Ale chodzi o to że czujnik halla również może przestac działać od wysokiej temperatury. W Twoim przypadku pewnie będzie to jednak cewka, ale naprawde szkoda się nad tym zastanawiać, podmieniasz cewke i wszystko wiesz.

Awatar użytkownika
AFN140KM
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: AFN140KM » ndz lip 29, 2007 18:17

Marcin GTI pisze:Gdy silnik sie zagrzeje wogóle niema iskry z cewki,do aparatu zaplonowego a jesli padł by halla to niezaleznie od tego iskra by była mam racje? bo czujnik halla jest przeciez w aparacie zapłonowym..
Nie!
Hall jest w aparacie, ale steruje modułem i cewką. Cewka po wysterowaniu wytwarza wysokie napięcie i kieruje je z powrotem na kopułke, a ta rozdziela je na poszczególne kable i świece.

oli1980
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oli1980 » pn lip 30, 2007 20:00

czekamna finaf

jak to mówia daltoniści - życie jest jak tecza raz jest biale a raz czarne !!!!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”