Dziwna przeróbka silnika i nie odpala...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pavlak
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwna przeróbka silnika i nie odpala...

Post autor: pavlak » sob lip 21, 2007 20:45

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Golfa więc się na tym zbytnio nie znam więc prosił bym o wyrozumiałość, Na początku był silnik 1.8 gti na gaźniku pierburga wszystko jeździło ładnie do pewnego dnia... Gdy w silinku urwał się korbowód i wszystko poszło... Znalezienie drugiego takiego silnika w dobrym stanie było prawie nie możliwe, a chciałem tylko sam blok bo głowice mam żyłowaną przez mechanika rajdowego, więc ze znajomym mechanikiem udało nam się trafić silnik 2.0 GTI 16V ale facet wlasnie chciał sprzedać sam blok, więc kupiłem... Zamontowaliśmy do tego głowice z poprzedniego silnika, wszystko złożone, zamontowane i podłączone... No i pierwszy rozruch... Niestety... silnik jakoś dzwinie kręci i nie chce zapalać, sprawdziliśmy... isrka jest, zapłon ustawiony, więc na pych... Niestety... Tylko puszczał czarny dym z komina i nic więcej... Nie chciał wogóle odpalić, no to zaczęliśmy od drugiej strony... wlaliśmy strzykawką paliwa do cylindrów... I coś tak jak by się ruszyło, bo silnik już tak jak by chciał zaskoczyć ale rozrusznik nie jest w stanie dalej kręcic... zalewanie paliwa prosto do gaźnika nic nie daje... można kręcić i ciągać do woli... druga sprawa... w poprzednim silniku pompa paliwowa była mechaniczna przy bloku, tutaj niestety już nie udało się do tego powrócić więc kolega kupił pierwszą lepszą pompke na szrocie, ale po podłączoneniu pompki paliwo wylewa się ze wsząd, ale nie z tej czerwonej rureczki... Ma ktoś może jakieś pomysły ? Są jakieś szanse na odpalenie tego ? Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz lip 22, 2007 09:42

Cześć. Wiesz co, nie bardzo rozumiem w jaki sposób to wszystko żeście poskładali. Rozumiem,ze bloki cylindrów 1,8 i 2,0 mają takie same średnice tulei, a większy skok tłoka?A sprawa druda, to skoro została głowica od 1,8 to czy gaźnik też został? W tym 2,0 chyba był wielopunktowy wtrysk?Jak to wszystko jest teraz połączone?Masz jakieś zdjęcie?

pavlak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pavlak » ndz lip 22, 2007 10:58

Tak, został gaźnik, a silnik był na wtrysku, mnie też to dziwiło że 1.8 i 2.0 mają takie same średnice tłoków... i że głowica z 1.8 będzie pasować do 2.0 ale kolega powiedział że będzie no to złożyliśmy... Nie mam zdjęć zrobie może wieczorem jak się pogoda troche zmieni, tylko dojść tam do czego kolwiek po zdjęciach może stanowić problem ;))

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » ndz lip 22, 2007 11:03

pavlak pisze:mechanikiem udało nam się trafić silnik 2.0 GTI 16V ale facet wlasnie chciał sprzedać sam blok, więc kupiłem
ja wiem ze udalo sie wam to poskladac bo to mozliwe - ale bardzo mozliwe jest rowniez to ze macie kolizje w silniku, stad problemy - tloki moga dotykac zaworow - w 16V tloki wychodza wyzej. Pozatym druga sprawa to czy zakupiony blok byl sprawny.... wiesz wydaje sie dziwne ze ktos sprzedaje sam blok a nie caly silnik... nie uwazasz?? Po trzecie - ten pierburg mimo najszczeszych checi 2 litrowki nie wydoi - juz przy 1,8 byly z nim problemy.

Wiec Zobacz na poczatek krecac walem reka przy wykreconych swiecech czy wszystko luzno chodzi.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”