Elektryczna szyba - dziwny objaw - pomocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kovalik79
Nowicjusz
Nowicjusz

Elektryczna szyba - dziwny objaw - pomocy

Post autor: kovalik79 » pn cze 25, 2007 14:55

Witam Wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem.
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, stąd ten temat.

A teraz krótki opis:

Prawa tylna szyba. Po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku zamykania, szyba idzie do góry, dochodzi do końca i nie zatrzymuje się, tylko odbija i schodzi na dół do ok. połowy wysokości.

Za drugim razem zamyka się i zostaje w pozycji zamknięta.

Jest tak za każdym razem.

Zaczęło się tak dziać po tym jak uchwyt szyby wypadł z linki i prowadnicy.

Rozkręciłem boczek, złożyłem w całość i amba fatima. Nie działa tak jak powinno.

Może ktoś z Was miał podobny problem, proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

[ Dodano: 25 Cze 2007 15:06 ]
Zapomniałem dodać ze jest to golf III :-)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn cze 25, 2007 17:23

Jeśli masz nowszy typ modułów przy szybach, czyli chyba po 95 roku to musisz go zaprogramować. O ile dobrze pamiętam trzebw wypiąć wtyczkę od wiązki drzwiowej, potem podpiąć i parę razy zamknąć i otworzyć trzymając naciśnięty przycisk do końca ruchu szyby i jeszcze chwilkę, tak mniej więcej, gdzieś to opisywano na forum.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kovalik79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kovalik79 » wt cze 26, 2007 08:35

Dzięki bardzo, poszukam w takim razie czegoś o programowaniu i sprawdzę to.

Autko jest z 95 r.

A i jeszcze jedno: tak sobie pomyślałem, czy to nie może być przez to, że szyba jest gdzieś krzywo zamontowana w tym uchwycie, napotyka opór przy zamykaniu i schodzi w dół??

Tylko dziwne jest to że za drugim razem zamyka się normalnie.

Pozdrawiam

K4m
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: K4m » wt cze 26, 2007 08:53

kovalik79 pisze:
A i jeszcze jedno: tak sobie pomyślałem, czy to nie może być przez to, że szyba jest gdzieś krzywo zamontowana w tym uchwycie, napotyka opór przy zamykaniu i schodzi w dół??

raczej watpie, ja w swoim robilem obydwie szybki przednie - wymienialem mechanizm podnoszenia, i gdy szybe źle wyregulowalem i miala opór poprostu stawala a silniczek przestawal pracowac - tak jakby "mial swiadomosc ze juz zamknal szybe"

ale mozna to latwo sprawdzic, poprostu jak szybe masz w uchwycie to go niedokrecaj, sama sie dopasuje i powinna sie domknac. [ o ile masz taki mechanizm jak moj , u mnei wyglada to mniej wiecej tak: http://photos.allegro.pl/photos/orygina ... /205473598 ]

Ja w swoim bolidzie co prawda z prawa szybka niedoszedlem jeszcze do ladu, bo przycina sie w pewnych momentach ale to juz innna historia.... ;) sam mechanizm podnoszenia nawet bez szyby tez przycina i jest to prawdopodobnie wina silniczka... ale jak pomoge jej troszke to sie domknie :D

kovalik79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kovalik79 » ndz lip 01, 2007 13:11

Problem rozwiązany.

Pomogło wypięcie wtyczki od wiązki drzwiowej. Potem podpiąć i od razu zamyka tak jak trzeba.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lip 01, 2007 22:18

kovalik79 pisze:Pomogło wypięcie wtyczki
golf jest prosty jak zwój drutu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kovalik79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kovalik79 » ndz lip 01, 2007 22:54

albo jak metr sznurka w kieszeni :-)

jeszcze raz dzięki

punkcik za pomoc oczywiście

pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”