Na wstepie witam wszystkich serdecznie.
Pare dni temu stałem sie posiadaczem Passata 1.8 97r, moje szczescie trwało krótko, wczoraj pojezdziłem troszke po miescie i w pewnym momencie silnik zaczoł pracowac jak diesel takie cos jak klepanie zaworu, po parokrotnym zgaszeniu i odpaleniu ustapiło za jakis czas znowu tak samo. Dzwiek dochodzi z okolic 4 cylindra. Pojechałem wiec do mechanika noi gosc mne załamał powiedział z jest walniety układ zmiany faz rozrządu (Vanos) i on kosztuje ok 1000 zł. Czy to napewno to ? czy moze byc tego wina po stronie oleju, którego jeszcze nie wymieniałem a auto wg. niemieckich papierów zostało wyrejestrowane w styczniu 2006 roku i w tym czasie nie było jezdzone, moze olej jest juz zbyt stary (sorki jesli pisze bzdety pewnie z desperacji) Panowie macie jakies sugestie. Auto ma przejechane (wg licznika) 102 000.
pozdrawiam
glob9
Passat 1.8 czasami chodzi jak diesel
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Passat 1.8 czasami chodzi jak diesel
Ostatnio zmieniony ndz cze 17, 2007 17:49 przez glob9, łącznie zmieniany 1 raz.
witam ponownie
Pozwoliłem sobie odkopac temat poniewaz po wymianie oleju na jakis czas ustąpiło (1500 km) to stukanie bynajmniej tego nie słyszałem, az do wczoraj kiedy podjechałem do gazowników na regulacje auto chodziło dłuzszy czas na wolnych obrotach a ja usłyszałem to przeklete stukanie zaworu
, które po paru odpaleniach ustapiło . Panowie czy macie jakies sugestie gdzie lezy przyczyna ? Mozliwe ze ktos spodkał sie z czyms podobnym.
pozdrawiam i z góry dziekuje za zainteresowanie i sugestie
Krzysztof
Pozwoliłem sobie odkopac temat poniewaz po wymianie oleju na jakis czas ustąpiło (1500 km) to stukanie bynajmniej tego nie słyszałem, az do wczoraj kiedy podjechałem do gazowników na regulacje auto chodziło dłuzszy czas na wolnych obrotach a ja usłyszałem to przeklete stukanie zaworu
pozdrawiam i z góry dziekuje za zainteresowanie i sugestie
Krzysztof