Opony trą o nadkole

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Opony trą o nadkole

Post autor: marceliii » ndz cze 03, 2007 19:57

A więc felgi mam z ET 38 , na nich oponki 195/50/15 .
Przód jest obniżony o 50 mm , 40 mm sprężyny Veiteca zielone + 10 mm talerze obniżające z Supersporta , do tego są założone amorki gazowe Kayaby , dość twarde .
Niestety ostatnio na każdej nierówności , nawet nie dziurze przy skręconych koła w lewo opona chwyta mi nadkole na prawej stronie i je wygina , a dokładnie rant wewnątrz nadkola , nie wiem dlaczego się to robi tylko z prawej strony .
:(
Pomyślałem że wytne te ranty z nadkola , ae chciałem się dowiedzieć jak to zrobić żeby nie spieprzyć nadkoli .
Dodam że nie widze żeby kielich poszedł do góry , a poduchy były wymieniane pół roku temu , więc chyba zostaje tylko wyćięcie rantu z nadkola .
:)

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
MaRcIN-R
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: MaRcIN-R » ndz cze 03, 2007 20:17

sprawć może niemasz zdierzności na tym kole :bajer:
nie wyćinaj blachy weź młotek i wyklep do wewnątrz tylko uwarzaj aby nie przesadzić moze się z zewnątrz pofalować ale jak będziesz ostrorzny to niepowinno być problemu

Awatar użytkownika
harrygo1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: harrygo1 » ndz cze 03, 2007 20:40

A może akurat odbój z prawej strony się rozsypał ?

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » ndz cze 03, 2007 23:24

Wyklepywanie do środka chyba nie zda relacji , znając życie przesadzę i będzie pupa z nadkola , a słyszałem że przy takich oponkach ludzie wycinają ranty w nadkolach , tym bardziej że za 2 - 3 miesiące będą małe przeróbki blacharskie i nadkola będą rozwalcowane na tych kantach tak żeby je troszkę poszerzyć .
Nie za bardzo wiem gdzie z przodu miałby być ten odbój , chyba że mówisz o tej gumie co jest na amorku , ale ona raczej nic niema do rzeczy , bo na skręconych kołach gdy autko stoi w miejscu opona jest jakieś 0,5 cm od nadkola , więc normalne że przy lekkiej dziurze podczas jazdy do niego dobija , tylko nie wiem dlaczego to się robi tylko z prawe strony , ale mnie już to wkurza , bo co chwila mi chyta te nadkole , wygina rant i niszczy opone .

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
-pawlo111
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: -pawlo111 » pn cze 04, 2007 15:45

to nie wina nadkola bedzie. Seryjnie do mkII opony 195/50/15 wchodza i nie ma prawa nic trzec. Wiec nic nie sklepuj tam. przyczyna musi byc inna skoro to tylko na jednym kole.

mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » pn cze 04, 2007 16:10

ET podałeś ale szerokości felgi nie dałeś jeszcze. Jak ma 6 cali i takie ET to nie wiem jak może haczyć, może za miękkie zawieszenie. U siebie mam bbs 15" ET 38 i 6", obniżenie 80/60 Weitec i amorki KONI skręcone na maks twardo, nie haczy. Na miękkim tylko zahaczało nawet na 13".

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » pn cze 04, 2007 20:09

Felgi to 7j , a z prawej chaczy bo kiedyś na dziurze chwyciło i teraz cały czas już tak , bo rant lekko podgięty , ale może to też wina zawieszenia , sprężyny może się wyrobiły i są już za miękkie ?
Albo od tego że felga jest 7j szeroka ?

[ Dodano: Nie Cze 10, 2007 19:14 ]
No i faktycznie , ktoś miał racje , z prawej strony był odbój rozwalony .
Tylko dalej pozostaje problem bo autko z prawej strony nadal siedzi niżej , praktycznie na odboju cały czas , i nie wiem co jest tego przyczyną , czy sprężyny siadły , czy co ?

No cóż , na sprzedaż

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”