MK3 GT (ABS 1.8)- migajaca i piszczaca kontrolka oleju HELP!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 GT (ABS 1.8)- migajaca i piszczaca kontrolka oleju HELP!
nie wiem co sie dzieje, od pewnego czasu mam problemy z kontrolka oleju. inspekcje sa skasowane, a kontrolka podczas jazdy sie zapala i przy wcisnieciu sprzegla od razu gasnie. mam wrazenie ze to chodzi o olej w skrzyni biegow, ale ona teoretycznie nie wymaga wymian oleju ani jego kontroli. kontrolka zapala mi sie coraz czesciej: MRUGA i mruganiu towarzyszy sygnal dzwiekowy, takie PI-PI-PI. co to jest? co jest grane? ktos mi pomoze?
juz jest ok, wszystkie czujniki oleju zostaly dzisiaj wymienione, samochod dostal w dupsko i zadnych akcji z piszczaca kontrolka nie bylo. swoja droga, a`propos panewek to nie chce mi sie wierzyc, zeby silnik VW, 190tys przebiegu, ktory zima przy -20 stopniach odpalal na cykniecie mial luzy na panewkach. gdyby faktycznie panewki byly out, to zima tak ladnie by nie palil. na szczescie juz wszystko ok.
Panewki przy odpalaniu silnika można powiedzieć że nie biorą udziału. To co ma wpływ na odpalanie szczególnie w zimie, to pierścienie, tłoki, głowica z zaworami, ustawienie zapłonu i skład mieszanki paliwowej. Zimny silnik, zimny olej - gęsty, więc ciśnienie przy rozruchu jest dość duże, spada dopiero po nagrzaniu silnika.