ustawienie zapłonu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pawel3
Użytkownik
Użytkownik

ustawienie zapłonu

Post autor: pawel3 » sob cze 02, 2007 13:42

Witam wszystkich. Wybieram się w poniedziałek na diagnostykę komputerową silnika. Mam w związku z tym pytanie- na ile stopni ustawić zapłon?. Wiem że powinien on wynosić 6 stopni,ale mam też gaz a na forum raz jakoś czytałem że dobrze jest żeby na gazie zapłon ustawić na 10 stopni. Co w związku z tym zrobić i jak pogodzić jedno i drugie?,ustawić pośrodku czy jak

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob cze 02, 2007 13:52

jak nie chccesz miec problemów nic nie przesrtawiaj ja mam fabrycznie ustawiny i wszystko smiga jak należy nie ingeruj w zapłon to instalke masz dostroić do parametrów silnika a nie odwrotnie !

pawel3
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawel3 » sob cze 02, 2007 14:03

dziejo, jak to instalkę?. na forum pisali że jak się choćby trochę ruszy aparatem zapłonowym przy wielopunkcie to trzeba potem ustawić zapłon bo on przechodzi w tryb awaryjny wtedy czy jakoś tak.... Ja aparat cały wyciągałem bo miałem pewną jego niesprawność. Ustawiłem mu zapłon na znaki,pali dobrze,ale nie wiem czy to tak może zostać. Cytałem tez że jak chce się ustawić zapłon to trzeba wejść w tryb nastaw podstawowych - tzn zblokować ECU i wtedy ustawiać,samym strobolem ponoć nic nie daje.... czyli co na forum kłamią czy jak z tym ustawieniem???

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » sob cze 02, 2007 14:32

Jak chcesz ustawiać zapłon przy wielopunkcie trzeba go wporwadzić w nastawy podstawowe. Może jak byś przeczytał wszystko dokładnie to nie pisałbyś coś o trybie awaryjnym bo to inna sprawa. Zapłonu się nie przestawia i nie przyspiesza. Do tego trzeba ustawić instalacje-tak jak kolega napisał. ECU ma wgrane mapy zapłonu. Jeśli przestawisz aparat silnik nie będzie pracował tak jak powinien dlatego trzeba wrócić do ustawien fabrycznych-do tego potrzebny jest komp i stroboskopo...z resztą co ja będę pisał jak już setki razu o tym było...ale jak uważasz że forum kłamie, to jedź do fachowców którzy ustawiają wielopunkty na lampe.
U Ciebie nie zaszły poważne zmiany w mocy bo masz inst gazową która i tak żyje własnym życiem.

pawel3
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawel3 » sob cze 02, 2007 19:01

Jacenty85, to przeczytaj dokładnie co ja napisałem wyżej. twierdze że kłamią???, tak tam pisze?. A poza tym to jak się ruszy aparatem to co silnik pracuje normalnie wtedy?,chyba nie bardzo,co, tak z tego wynika co napisałeś ,czy może przechodzi w tryb awaryjny bo tak się właśnie dzieje.
Zresztą co ja się będę , niech Ci swieci

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob cze 02, 2007 20:20

w silniku istnieje cos takiego jak czujnik spalania stukowego w twoim chyba tez jest on sobie sam ustwia zapłon na pograniczu spalania stukowego

[ Dodano: Sob Cze 02, 2007 20:20 ]
pawel3 pisze:, jak to instalkę?.
instalke gazowa miałem na mysli

[ Dodano: Sob Cze 02, 2007 20:22 ]
Czujnik spalania stukowego - układ stosowany w zintegrowanych systemach sterowania silnikiem, pozwalający wykryć istnienie w cylindrach spalania stukowego. Detekcja i pomiar odbywa się dzięki czujnikowi piezoelektrycznemu, który mierzy drgania silnika. Sygnał z układu pomiarowego jest wykorzystywany do regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu, dzięki czemu zjawisko spalania stukowego może zostać powstrzymane.

pawel3
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawel3 » sob cze 02, 2007 20:29

dziejo, tak,wiem o tym wszystkim,o czujniku też i u mnie on jest,wiem że trzeba dostroić gaz do całej reszty,jak najbardziej się z tym zgadzam (nie zjarzyłem o jaką instalkę chodzi) bo to oczywiste że nie będę regulował zapłonu względem inztalacji. ustawie go tak jak wspomniałeś na fabryczne ustawienia i myślę że będzie ok.
Wielkie dzięki,pozdrawiam

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob cze 02, 2007 20:37

pawel3 pisze:i myślę że będzie ok.
tak !!!

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » ndz cze 03, 2007 00:01

Chyba nie do końca zrozumiałeś tego co ja napisałem. Tych pytań retorycznych też za bardzo nie kumam. MNiejsza z tym. Chciałbym tylko dodać, że czujnik spalania stukowego to tylko jeden z czujników który reguluje zapłon. Tak na marginesie jeśli silnik jest "ok" to ten czujnik w nieznacznym stopniu wpływa na jego regulacje. Nawet więsze znaczenie ma czujnik temperatury powietrza zasysanego...ale mniejsza z tym. Wiec żeby chwilowo odłączyć działanie tych czujników trzeba wprowadzić auto w nastawy podstawowe silnik rozgrzany 001, wtedy silnik podniesie obroty do odpowiednich i przy tych obrotach masz 20-30 sekund na ustawienie zapłonu na lampe z opóźniaczem błysku. Najczęscie na 6 stopni. Przechodzenie w tryb awaryjny to jeszcze inna sprawa. Najprościej mówiąc to brak ingerencji czujników w pracę silnika...a na złym ustawieniu zapłonu do tego nie dochodzi. I to tyle, nie denerwuj się tak bardzo bo zapewniam Cię, że już na niejednym samochodzie ustawiałem zapłon i swoje na ten temat wiem

pawel3
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawel3 » ndz cze 03, 2007 18:29

ok.

[ Dodano: 06 Cze 2007 17:50 ]
no i po diagnostyce wychodzi że sąda lambda do wymiany. tzn. nie oscyluje w przewidzianym przedziale. chce kupić sąde Bosch oryginalną z wtyczką,żeby nic nie ucinać ani nie przerabiać kabli itd. Gdzie mogę nabyć takie cuś żeby było pewne no i z gwarancją???

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”