Elektryczne szybki - trzeszczy coś przy podnoszeniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Elektryczne szybki - trzeszczy coś przy podnoszeniu

Post autor: Razal » śr maja 30, 2007 10:49

Mam problem - coś trzeszczy podczas podnoszenia lektryczenej szyby w przednich drzwiach od strony kierowcy. Trzeszczenie się pojawia tylko w jednym momęcie i wygląda to tak jakby się szyba kleiła do czegoś + to trzeszczenie... dzieje się to tylko przy 1/3 wysunięcia szyby i trwa z 2sekundy (trzeszczy) - tak jakby coś przytrzymywało,kleiło itp..

Wczoraj przesmarowałem uszczelki, prowadnice i nic - dalej trzszczy - ktoś miał podobne objawy - co robić z tym ??

Pozdrooo

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr maja 30, 2007 11:35

Razal pisze:- ktoś miał podobne objawy - co robić z tym
zdejmij tapicerke wtedy będziesz wiedział co jest grane

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re

Post autor: Razal » śr maja 30, 2007 13:34

dziejo pisze:
Razal pisze:- ktoś miał podobne objawy - co robić z tym
zdejmij tapicerke wtedy będziesz wiedział co jest grane
Wczoraj to zrobiłem i niczego tam nie zauważyłem - nie wiem czy przypadkiem coś w silniku nie trzeszczy (tylko że to by wtedy cały czas trzeszczało, a tu tylko kawałek przy 1/3 wysunięcia szyby), może jakaś prowadnica się zacina, albo linka..

Dzisiaj jeszcze raz wymontuje tapicere i chyba wezmę się za cały mechanizm podnoszenia bo denerwuje mnie to trzeszczenie (mimo że krótko trwa) ...

A jakieś wskazówki co do wyciągnięcia całego mechanizmu z przednich drzwi ??

Robił to ktoś ??

Pozdroooo :pub:

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » śr maja 30, 2007 14:08

Razal pisze:A jakieś wskazówki co do wyciągnięcia całego mechanizmu z przednich drzwi ??

Robił to ktoś ??
Bułka z masłem.
Jak już zdejmiesz tapicerkę to opusc szybę tak , żeby moc poluzować nakrętki przy uchwytach szyby.
Potem podnieśszybę i przyklej taśmą, żeby nie opadła i nie stłukła się . Nasisnij pzrycisk do opuszczania w dół tak ,żeby uchwyty odjechały od szyby (najlepiej na sam dół. Odczep wtyczkę od modułu silniczka. odkręć pięć srub mocujących podnosnik i wyciągnij go.

[ Dodano: 30 Maj 2007 14:15 ]
A zastanawiam się czy przypadkiem nie trzeszczy ci ta uszczelka(uszczelki) pomiędzy którą przesuwa się szyba. Ona jest taka dość ruchoma.
Nie wiem czy jasno się wyraziłem.

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » śr maja 30, 2007 14:49

U mnie było 100% identyk, tylko że akurat przesmarowanie prowadnic i uszczelek pomogło. ostro potraktowałem preparatem tak żeby mógł dokładnie się rozprowadzić . Tylko nic tłustego. Najlepszy do tego jest silikon w sprayu. Ja użyłem dokładnie coś takiego: http://www.allegro.pl/item196550089_wur ... _nowy.html i naprawdę ustąpiło.

jozekrjrj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: jozekrjrj » śr maja 30, 2007 15:58

tez miałem takie trzeszcznie az w koncu szyba staneła

musiałem wymienic cały podnosnik

był mk3 GT

http://www.s-cam.pl/

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » śr maja 30, 2007 16:58

jozekrjrj pisze:tez miałem takie trzeszcznie az w koncu szyba staneła

musiałem wymienic cały podnosnik

A co było przyczyną stanięcia ?? Silnik czy sam mechanizm się posypał ??

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA PODPOWIEDZI - IDĘ DZIAŁAĆ - JUTRO RELACJA ... A TERAZ ROZDAJE PUNKTY :bigok:

Pozdrooo :pub:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 30, 2007 20:31

Trzeszczenie takie zwykle świdczy o częściowo potarganych drucikach w lince i jej pogięciu, zwykle przy nawijaniu na bęben, trzeba to szybko rozebrać bo szkoda ślimaka.
Inne przyczyny: za luźna linka: co powoduje wysuwanie i uszkodzenie teleskopowowych zakończeń linek przy bębnie (pod sprężynami)
Krótki trzask może jeszcze wywołać przesuwający się uchwyt linek do blachy drzwi, wtedy jest to niegroźne, ale nie liczyłbym na to.
W każdym razie robiłem już tych linek trochę i zawsze trzeszczenie zwiastowało koniec linki po niedługim czasie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » śr maja 30, 2007 22:31

Paweł Marek pisze:Trzeszczenie takie zwykle świdczy o częściowo potarganych drucikach w lince i jej pogięciu, zwykle przy nawijaniu na bęben, trzeba to szybko rozebrać bo szkoda ślimaka.
Inne przyczyny: za luźna linka: co powoduje wysuwanie i uszkodzenie teleskopowowych zakończeń linek przy bębnie (pod sprężynami)
Krótki trzask może jeszcze wywołać przesuwający się uchwyt linek do blachy drzwi, wtedy jest to niegroźne, ale nie liczyłbym na to.
W każdym razie robiłem już tych linek trochę i zawsze trzeszczenie zwiastowało koniec linki po niedługim czasie.
Tak jest jak piszesz - linka koło ślimaka jest tak potargana i pogięta, że nadaje się tylko do wymiany...

Zresztą już mam wszystko wymontowane i silnik pracuje idealnie, jedynie muszę zakupić cały podnośnik chyba bo za wymianę linek chyba lepiej się nie brać

Taki podnośnik chyba kupie ALLEGRO - PODNOŚNIK

i przekładka silnika będzie. Mam nadzieję że to będzie działać ...
Ten oryginalny ślimak w który są zawinięte linki (taki niebieski) przyda się czy to już jest w tym podnośniku, który kupie ?? Wie ktoś jak to jest ??

Pozdrawiam :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”