podczas jazdy zaswiecila sie kontrolka smarowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
podczas jazdy zaswiecila sie kontrolka smarowania
witam.
moj proiblem polega na tym iz dzis jechalem do trzebnicy i na pewnym odcinku zaswiecila sie kontrolka smarowania i musialem stanac, ale jak sprawdzilem stan oleju to byl oki miedzy min a max. a jak juz wracalem to bylo juz oki. nie wiem co mu odbilo bo do tej pory bylo oki. prosze was o pomoc bo sam nie wiem czemu takie cos moglosie stac
moj proiblem polega na tym iz dzis jechalem do trzebnicy i na pewnym odcinku zaswiecila sie kontrolka smarowania i musialem stanac, ale jak sprawdzilem stan oleju to byl oki miedzy min a max. a jak juz wracalem to bylo juz oki. nie wiem co mu odbilo bo do tej pory bylo oki. prosze was o pomoc bo sam nie wiem czemu takie cos moglosie stac
Może jak podjeżdżałeś tam pod górkę w okolicy Wysokiego Kościoła (podjazd jest tam dość stromy) olej mógł się przelać i kontrolka się zaświeciła. Nie wiem czy dobrze kombinuje albo coś z czujnikiem.
[b]GOLF GTi W12 650PS[/b]
[img]http://img.interia.pl/motoryzacja/nimg/golfie_gti_concept_side_1638564.JPG[/img]
[img]http://img.interia.pl/motoryzacja/nimg/golfie_gti_concept_side_1638564.JPG[/img]
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
spajrek może mieć rację, na wysokim kościele jak i na innych górkach trzebnickich może się to zdarzyć, jeśli dodać do tego wiek auta i zyżycie choćby panewek(nie to graniczne ale jakieś tam zużycie), do tego lepkość oleju rozgrzanego który łatwiej przeciska się przez powstałe w wyniku wieku silnika luzach i chwilowy brak oleju(powstały w wyniku pochylenia auta na wzniesieniu i przelania się oleju w inną część miski) takie zapalenie się kontrolki jest możliwe nawet w sprawnym choć już starym silniku(wystarczy,że jeden z czujników ciśnienia np. górny zanotuje zbyt niskie ciśnienie i kontrolka alarmuje kierowcę)
pozdrawiam nowego dolnoślązaka
pozdrawiam nowego dolnoślązaka
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
- struna
- Mały gagatek
- Auto: MultivanT4,vw golf I,Audi A4 B7 tfsi,
- Kontakt:
mialem kiedys 1,3 akcja byla typu na prostej zapalala sie kontrolka oleju i sygnal dzwiekowy
zmienilem najpierw olej lipa to samo wiec poszla pompa oleju do wymiany dalej to samo panewki stan idealny dodam 2 czujniki nowe dalej brzeczy i swieci po wladowaniu pare setek i wymianie kawalka instalacji doszedlem do licznika
tam wymienilem folie z drugiego i dalej to samo krew zalala mnie na maxa ale po dlugim namysle zmienilem w liczniku tyrystorek czy jak to sie nazywa znajduje sie w prawym gornym rogu licznika przykrecony srubka na plaski srubokret i wsadzony 3ma nozkami w folie licznika problem znikl a potem zmienilem silnik
pozdro
[ Dodano: 27 Maj 2007 13:11 ]
daj znac czy to to bede wiedzial ze na 1,3 to standard
pozdro
zmienilem najpierw olej lipa to samo wiec poszla pompa oleju do wymiany dalej to samo panewki stan idealny dodam 2 czujniki nowe dalej brzeczy i swieci po wladowaniu pare setek i wymianie kawalka instalacji doszedlem do licznika
tam wymienilem folie z drugiego i dalej to samo krew zalala mnie na maxa ale po dlugim namysle zmienilem w liczniku tyrystorek czy jak to sie nazywa znajduje sie w prawym gornym rogu licznika przykrecony srubka na plaski srubokret i wsadzony 3ma nozkami w folie licznika problem znikl a potem zmienilem silnik
pozdro
[ Dodano: 27 Maj 2007 13:11 ]
daj znac czy to to bede wiedzial ze na 1,3 to standard
pozdro
maly jest fajny,ale duzy moze wiecej
Wariacje kontroli układu smarowania
Witam. Wczoraj miałem ten sam problem. Wracając z Wrocławia tuż przed Oleśnicą zaczęły się problemy w moim autku <golf2 II 1.6> dziać dziwne rzeczy a mianowicie kontrolka od smarowania zaczeła migać i włączył sięsygnał dźwiekowy. Po sprawdzeniu stanu oleju i stwierdzeniu że jest ok ruszyłem w dalszą drogę. W dalszym ciągu co pewien czas istniała powtórka z rozrywki. Po przyjechaniu do domu odczepiłem przewód od czujnika ciśnienia ooeju, przeczyściłem go i umieściłem go na swoim miejscu. Dzisiaj problem już nie wystąpił.
Jacek R.