Nie jedzie jak powinien

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

alepka
Użytkownik
Użytkownik

Nie jedzie jak powinien

Post autor: alepka » pt kwie 27, 2007 08:51

Problem mam taki. czasem sie zdarza, że na niskich obrotach auto sie wogóle nie zbiera. wciskam, czekam zabuczy, i po 2, 3 sek dopiero reaguje. problem dotyczy i benzyny i gazu. dziwne jest to że zdarza się to co jakiś czas i tylko na rozgrznym silniku. co to może być???

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » pt kwie 27, 2007 19:42

Raczej zapłon. Slowo "czasem" użyte w twojej wypowiedzi skłania do refleksji nad sprawnością takich części jak kable czy kopułka i palec. Własnie wówczas braki mocy mogą pojawiac się czasem. Zastanawiająco jednak wygląda sprawa, tego rozgrzanego silnika, gdyż zwykle po rozgrzaniu niedomagania zapłonu minimalnie ustępują, chciaż u siebie też miałem tylko po rozgrzaniu wiec nie ma reguły. Warto sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu. Jesli masz jednopunkt może wystarczyć zwykła lampa do ustawiania zapłonu a jeśli wielopunkt to już tylko komputer. No chyba, że to kwestia gazu i problemów z błędami wyuczonymi przez ECU. Zacznij od zapłonu...może pomoże.

alepka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: alepka » pn kwie 30, 2007 10:09

co do kopułki,świec i przewodów to wszystko ma jakieś 5000 przejechane i wszystko NGK więc to raczej wykluczam. a co do okresowości usterki to np. jechałem w piątek auto nic nie szło. dojechałem 2 dni postiju dzisiaj rano odpalam jade i nie ma żadnego problemu. i to mnie zastanawia.

Awatar użytkownika
Golf GTi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Golf GTi » pn kwie 30, 2007 11:07

A ja swoim skormnym zdaniem radze spradzic katalizator cco sie znim dzieje ,bo to "buczenie" to sie poprostu sinik nie napelnia, wiec analogincznie brak mu wydech bo wszytko "stoi"v na kacie.

alepka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: alepka » pn kwie 30, 2007 16:20

Golf GTi pisze:A ja swoim skormnym zdaniem radze spradzic katalizator cco sie znim dzieje ,bo to "buczenie" to sie poprostu sinik nie napelnia, wiec analogincznie brak mu wydech bo wszytko "stoi"v na kacie.
ot i mądra rada. a jak poznać że skońcvzył siękatalizator??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”