Ukryty wyłącznik zapłonu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Damian-jg jesteś pewien?? - ALH też jest na pompie więc wg powyższego odcięcie G28 niewiele daje.mariusz75 pisze:MAŁE UZUPEŁNIENIE
W silnikach na pompowtryskach ECU rozpoczyna wtrysk oleju napędowego do cylindrów w momencie odebranie sygnału z czujników G40 i G28
( lub tylko jednego z nich w przypadku, gdy drugi jest uszkodzony)
A tak potocznie to, gdy rozrusznik zaczyna kręcić ( lub zaczniemy pchać auto na biegu przy włączonym zapłonie) to obraca się wał i wałek, ECU odbiera sygnał od czujników o rozpoczęciu poruszania się tłoków silnika i puszcza paliwo przez pompowtryski do cylindrów i w tym momencie silnik zapala.
Jeśli w tym silniku odetniemy czujniki [G40 i G28] to mimo poruszania się tłoków ECU nie zostanie poinformowane o obracaniu się wałka i wału i nie rozpocznie wtryskiwania paliwa do cylindrów.
Teraz tak na chłopski rozum to jak odetniemy te czujniki i zaczniemy kręcić rozrusznikiem to ECU i tak nic nie widzi i przyjmuje, że cały czas jest tylko włączony zapłon i nie puszcza paliwa.
AFN to silnik zasilany mechaniczną pompa wtryskowa, dlatego nie posiada on czujnika położenia wałka rozrządu G-40, a odcięcie czujnika G28 nie spowoduje unieruchomienia silnika.
W tych silnikach czas wtrysku jest ustawiony mechanicznie paskiem rozrządu i ECU nie potrzebuje sygnału z G 40.( silnik w takim przypadku może chodzić bardzo koślawo, dymić i szarpać, ale zapali)
ODCIĘCIE DLA SILNIKÓW TDI NA POMPIE WTRYSKOWEJ
1. Zasilanie ECU
2. Masa ECU
3. Rozrusznik
4. zawór N 109
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
fredik pisze:To jeszcze raz czy odcięcie G28 w silniku ALH powstrzyma jego uruchomienie czy też za którymś razem zabezpieczenie polegnie i silnik się odpali?
To rozepnij kostkę od czujnika i zapalaj auto. Sam się przekonasz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
"odpali odpali, jego rolę przejmuje czujnik G80, nie odpalają tylko silniki PD bez sygnału z G28".fredik pisze:To jeszcze raz czy odcięcie G28 w silniku ALH powstrzyma jego uruchomienie czy też za którymś razem zabezpieczenie polegnie i silnik się odpali?
Chyba jednak muszę zrewidować swój pogląd i zmienić nieco moją powyższą odpowiedź (zaznaczoną cudzysłowiem) a mianowicie mam wątpliwości co do opalenia silnika bez sygnału z G28,
książka Dietera Korpa podaje, że w razie usterki G28 jego rolę przejmuje czujnik kąta obrotu wałka napędowego pompy wtryskowej (choć ja sam nigdzie się go nie doszukałem ) a chwilę dalej autor pisze, że uszkodzenie G28 powoduje natychmiastowe zatrzymanie się silnika więc ja już mam kręćka, dodać muszę, że sam nigdy nie sprawdzałem czy silnik odpali z odpiętą wtyczką od G28.
Czy ktoś potrafi wskazać ten czujnik kąta obrotu wałka napędowego pompy wtryskowej ?
Ostatnio zmieniony sob kwie 18, 2009 19:46 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Moja wiedza na ten temat jest następująca. (poparta doświadczeniami na autach)
Silniki zasilane na pompowtryskach.
W razie awarii czujnika G28 jego role przejmuje G40 i odwrotnie, czyli jak odetniemy jeden czujnik (obojętnie który) to auto zapali bo bo o obrotach wału, ECU nadal będzie informowane przez drugi sprawny czujnik.
Silniki zasilany pompą wtryskową
W razie awarii czujnika G28 jego role przejmuje czujnik G80 (czujnik wzniosu iglicy) i to on informuje ECU o obrotach wału korbowego i auto zapali.
Jak ktoś ma inną teorie lub znalazł dobry artykuł na ten temat to proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi.
W razie awarii czujnika G28 jego role przejmuje G40 i odwrotnie, czyli jak odetniemy jeden czujnik (obojętnie który) to auto zapali bo bo o obrotach wału, ECU nadal będzie informowane przez drugi sprawny czujnik.
W razie awarii czujnika G28 jego role przejmuje czujnik G80 (czujnik wzniosu iglicy) i to on informuje ECU o obrotach wału korbowego i auto zapali.
Jak ktoś ma inną teorie lub znalazł dobry artykuł na ten temat to proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
Mi tam po odpieciu tego czujnika nie odpala.mariusz75 pisze:Silniki zasilany pompą wtryskową
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?p=10102
Wysłane z "notatnik" NOKIA 3410
O efektach przejmowania roli G28 przez G80 niewiele można zrozumieć (zwłaszcza, że jakiekolwiek mądre opisy są w języku angielskim - dla mnie zrozumiałym bardziej domyślnie i intuicyjnie po omacku niż w sposób oczywisty) chociażby na tym przykładzie :
http://www.haywood-sullivan.com/vanagon ... ik-eng.pdf
a próba rozgryzienia tego tekstu po przepuszczeniu przez translator niewiele szczerze mówiąc dla mnie wniosła - to ta powyższa strona nieudolnie przemielona przez translator, czytajcie zapis o G28 na stronie 13 - http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3D4ZS
i bądź tu człowieku mądry, jedyne co wywnioskowałem to to, że rolę czujnik kąta obrotu wałka napędowego pompy wtryskowej musi pełnić G80
a próba rozgryzienia tego tekstu po przepuszczeniu przez translator niewiele szczerze mówiąc dla mnie wniosła - to ta powyższa strona nieudolnie przemielona przez translator, czytajcie zapis o G28 na stronie 13 - http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3D4ZS
i bądź tu człowieku mądry, jedyne co wywnioskowałem to to, że rolę czujnik kąta obrotu wałka napędowego pompy wtryskowej musi pełnić G80
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2009 10:31 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
A czy funkcja "przejmowania" sygnałów z czujników nie działa tylko w momencie kiedy silnik już pracuje?mariusz75 pisze:...Moja wiedza na ten temat jest następująca. (poparta doświadczeniami na autach)
Jak ktoś ma inną teorie lub znalazł dobry artykuł na ten temat to proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi...
Chodzi o to, że jak w trasie ulegnie awarii jeden z czujników to silnik będzie pracował, ale w trybie awaryjnym, a kierowca zostanie poinformowany o awarii. Silnik będzie pracował do momentu wyłączenia go przez kierowcę. Potem już nie będzie dał się uruchomić wcale lub z wielkimi problemami.
To takie moje przemyślenie nie poparte doświadczeniem. Co Wy na to?
Sztomel, Czytałem ten artykuł w pdf'ie i wszystko co jest tam opisane tyczy się awarii czujników podczas jazdy, a nie momentu uruchamiania silnika. Tak ja to rozumiem. Nie jest opisane jak się zachowa silnik w przypadkach, o których rozmawiamy, czyli awarii jednego z czujników podczas uruchamiania silnika.
Pozostaje chyba tylko sprawdzenie zachowania silnika "organoleptycznie", odpinając wtyczki i obserwując czy silnik odpali.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2009 12:22 przez AFN140KM, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
Ja już to zrobiłem i testowałem. Sprawdzałem czy odpali jak się go odepnie. I nie odpalił. Ale zobaczę jak sie będzie zachowywał po odpięciu w czasie pracy Chociaż tutaj sie liczy to czy on odpali czy nie. Mi nie odpala po odpięciu czujnika. Po prostu niech każdy zobaczy to u siebie. I będzie jasność dla wszystkich.
Wysłane z "notatnik" NOKIA 3410
Sztomel pisze:O efektach przejmowania roli G28 przez G80 niewiele można zrozumieć (zwłaszcza, że jakiekolwiek mądre opisy są w języku angielskim - dla mnie zrozumiałym bardziej domyślnie i intuicyjnie po omacku niż w sposób oczywisty) chociażby na tym przykładzie :
jaki jest kolor kabla sygnałowego czujnika G28 dla silnika 1z ?
podzielam Twoją rozterkę, poza tym znany chyba "starym" bywalcom tego forum - "leo" - choć ostatnio aktywnego ponownie - return na innych forach podaje, że w przypadku silników PD, rozruch zimnego silnika z uwalonym G40 jest bardzo kłopotliwy a z uwalonym G28 niemożliwy - o ile dobrze pamiętam, podobnie też podaje Master's.AFN140KM pisze:i wszystko co jest tam opisane tyczy się awarii czujników podczas jazdy, a nie momentu uruchamiania silnika.
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 05:06 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.