O swapie Pierburga 2E2 na WEBERA z Fiata 125p + ankieta :)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
z gazem to ci jak narazie nie pomoge bo dopiero sam wkładam, ale jak juz u mnie będzie to na blosie, moim zdaniem wszystko to kwestia regulacji albo dolotu.
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
killym, a jaki masz mikser-rurkowy czy palnikowy, poza tym to jak miałem motor 1,5 to osiągnąłem spalanie na poziomie 18l/100km ale na autostradzie jadąc z prędkościami w zakresie 140-160km/h(rekord to chwilowo 180 z górki za krakowem w stronę śląska) na 4-ro biegowej skrzyni, przy normalnej jeździe palił mi tak 12-14 gazu(ciężka noga)-przy weberze od początku miksery palnikowe. Ogólnie weber przewyższa pierburga szybkością otwrcia 2-giej przepustnicy zarówno w wariancie mechanicznym(szybciej) jak i pneumatycznym(wolniej) i chyba większymi średnicami przelotów w stosunku do pierburga, co na gazie pozwala osiągnąć dużo leprze osiągi na weberze
ze swoich doświadczeń na pierburgu z lpg (jetta rok 89 silnik 1,8 GU) wiem, że lepsze osiągi uzyskuje sie na mikserach palnikowych, a jednocześnie spada zużycie gazu przez leprze wymieszanie gazu z powietrzem w stosunku do mikserów rurkowych
wg mnie na trasie silnik 1,6 powinien spalić ok 7-8 gazu, a normalnie powinien palić od 10 przy normalnej jeździe do 14-15 przy katowaniu
zbadaj ile pali Ci benzyny, gazu powinien spalać ok 10-20% więcej
jak dla mnie 15l/100km przy zabawie na weberze i mikserze palnikowym to powinno być ok, ale 20 to faktycznie za dużo, może warto zabawić się w BLOS-choć sam nie wiem czy spisze się on w 1,6-ja blosa mam na motorze 2,0 z weberkiem i przy zabawie pali mi ok 14-15l-max to może 16-ale 20 to przesada
poza tym jeśli liczysz na osiągi na mikserze takie jak na benzynie to pewnie masz za bogatą mieszankę i stąd takie spalanie,niestety mikser to takie rozwiązanie do jazdy a nie do taniego deptania-tak mi się przynajmniej wydaje
ze swoich doświadczeń na pierburgu z lpg (jetta rok 89 silnik 1,8 GU) wiem, że lepsze osiągi uzyskuje sie na mikserach palnikowych, a jednocześnie spada zużycie gazu przez leprze wymieszanie gazu z powietrzem w stosunku do mikserów rurkowych
wg mnie na trasie silnik 1,6 powinien spalić ok 7-8 gazu, a normalnie powinien palić od 10 przy normalnej jeździe do 14-15 przy katowaniu
zbadaj ile pali Ci benzyny, gazu powinien spalać ok 10-20% więcej
jak dla mnie 15l/100km przy zabawie na weberze i mikserze palnikowym to powinno być ok, ale 20 to faktycznie za dużo, może warto zabawić się w BLOS-choć sam nie wiem czy spisze się on w 1,6-ja blosa mam na motorze 2,0 z weberkiem i przy zabawie pali mi ok 14-15l-max to może 16-ale 20 to przesada
poza tym jeśli liczysz na osiągi na mikserze takie jak na benzynie to pewnie masz za bogatą mieszankę i stąd takie spalanie,niestety mikser to takie rozwiązanie do jazdy a nie do taniego deptania-tak mi się przynajmniej wydaje
Ostatnio zmieniony ndz paź 28, 2007 03:29 przez t-tas, łącznie zmieniany 1 raz.
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
-
- Użytkownik
- Kontakt:
weber to tylko mikser palnikowy ja u siebie mam i jest bosko spalanie od 7 do 15 zalezy od nogi i trasy osiągi spoko w tej chwili po wydarciu całego środka do 100 jest 11s mierzone 10 razy i tak wyszło polecam polerkę pełną i gardziele 25 i 26 benzyna nie ustawiona za dobze bo przy depnięciu zamula go ,silniczek ustawiony pod gaz
- Gashkas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
witam!
dzisiaj po troche ostrzejszej jezdzie zauwazylem ze nie ma wolnych obrotow i dziwnie gwizda tak jakby ... po jakims czasie obroty sie znalazly ale dalej gwizda cos ... swist powietrza jakby z okolic gaznika ... sprawdzic uszczelke pod kryza i gaznikiem ??
dzisiaj po troche ostrzejszej jezdzie zauwazylem ze nie ma wolnych obrotow i dziwnie gwizda tak jakby ... po jakims czasie obroty sie znalazly ale dalej gwizda cos ... swist powietrza jakby z okolic gaznika ... sprawdzic uszczelke pod kryza i gaznikiem ??
vw - the best drug in the world. more u taste it u get more addicted. dont even try to let it go. u just cant. addictiVWe thing.
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to ja pisałem, że nie trzeba kryzy ale nie w PN ale w mk1-bo w mk1 jest trochę mniej miejsca pod maską nad silnikiem i nie bardzo jest jak władować kryzę, gaźnik, mikser i jakikolwiek niekombinowany dolot, a jak się okazało silnik 2,0 jest jeszcze wyższy niż 1,5;1,6 i 1,8 co zupełnie zmusiło mnie do tego by zrezygnować z kryzy-ogólnie jednak kryza jest wskazana-rzeźbienie otworów w kolektorze ssącym-na skaraju mięsa, podcinanie otworów mocujących gaźnik-po co to komu, ja mam tak tylko z koniecznośi
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
Hmmm ja mam taki http://www.rybacki.pl/forum_foto/PALNIK.jpg więc nie wiem jaki to jest typ.
Z początku nie miałem podcisnienia podłączonego do reduktora, byly więc klopoty z ustawieniem wolnych obrotów. Teraz jednak bez problemow podłączyłem to podcisnienie, juz na innym parowniku gdyz jak się okazało tamten był szrotem w 100%( po prostu złom, rano nie było szans odpalić).
Juz na obecnym parowniku zdecydowałem się po raz kolejny uszczelnić dolot i wydaje mi się na 90% ze jest szczelny(wzrosła moc). Spalanie teraz wynosi ok. 12-13 ale i tak jest to jazda oszczędna (wczesniej dochodziło do 20 ale jak miałem pierburga to 10 ale non-stop ogien...)w związku z tym moje pytania:
1. Z założenia wiem jak działa parownik(pod wpływem temp. cisnienie gazu jest redukowane i podawane do gaznika) co jednak reguluje wydajność tego reduktora?
2. Jak wyregulować dostęp powietrza ?
3. Zastanawiam się na BLosem dowiedziałem się ze do gaznika potrzebny jest podciśnieniowy, koszt 400 złociszy...?
Aha, w chwili obecnej pompka paliwowa mi leje i nie mogę sprawdzic ile mi pali na benzynie
Z początku nie miałem podcisnienia podłączonego do reduktora, byly więc klopoty z ustawieniem wolnych obrotów. Teraz jednak bez problemow podłączyłem to podcisnienie, juz na innym parowniku gdyz jak się okazało tamten był szrotem w 100%( po prostu złom, rano nie było szans odpalić).
Juz na obecnym parowniku zdecydowałem się po raz kolejny uszczelnić dolot i wydaje mi się na 90% ze jest szczelny(wzrosła moc). Spalanie teraz wynosi ok. 12-13 ale i tak jest to jazda oszczędna (wczesniej dochodziło do 20 ale jak miałem pierburga to 10 ale non-stop ogien...)w związku z tym moje pytania:
1. Z założenia wiem jak działa parownik(pod wpływem temp. cisnienie gazu jest redukowane i podawane do gaznika) co jednak reguluje wydajność tego reduktora?
2. Jak wyregulować dostęp powietrza ?
3. Zastanawiam się na BLosem dowiedziałem się ze do gaznika potrzebny jest podciśnieniowy, koszt 400 złociszy...?
Aha, w chwili obecnej pompka paliwowa mi leje i nie mogę sprawdzic ile mi pali na benzynie
Dic jakiej grubosci masz drugi plaskownik ? ten miedzy mikserem a obudowa filtra i czy tam miedzy gaznikiem a mikserem jest jakas uszczelka ? bo jest przerwa . aha i jeszcze czy to mikser rurkowy ?
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 13:04 przez yolmen, łącznie zmieniany 1 raz.
mikser palnikowy, uszczelki nie ma ja na sylikonie mam to ładnie zrobione nic nie wystaje ani nie widac ze silikon płaskownik muszę zmierzyć to podam co i jak. zdjecia będą ok 15
tutaj zdjecia
tutaj zdjecia
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 15:56 przez Dic, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam Pietburga 2EE Tanio !! pytać