jaki olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Otóż mamy taki olej: VANELLUS C6 GLOBAL PLUS 10W/40ppoll27 pisze:Heh kuszące, sprawdź tylko date produkcji, ztego co pamiętam nie powinnien byc starszy niż 3 lata, BP Visco 3000 ma norme SL/CF, czy na tej beczce są jakieś oznaczenia ?Ozi80 pisze:To znowu ja. Celowo zacytowałem sam siebie, żebyście przypomnieli sobie moją sytuacjęOzi80 pisze: Udało mi się skontaktować z poprzednim właścicielem tego samochodu. Ponoć używał półsyntetyk Mobile. Czyli najlepiej taki sobie kupić znowu?
Mam możliwość zalania go półsyntetykiem BP z beczki... za darmo... Po prostu pracuję w firmie, gdzie mamy warsztat i mamy coś takiego na stanie
Warto w takim wypadku wydawać te 100 zł za ten Mobil, czy brać tego BP za free?
http://www.bp.com/extendedsectiongeneri ... ntId=57092
Stoi na warsztacie kilka miesięcy, na pewno nie więcej niż rok...
Lać go za darmo, czy wydawać 100 zł na Mobila?
Golf III 1,6 ABU, 75KM, rok prod.1996
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
LAC go i jezdzic!!! Wkoncu to BP a nie jakies "cos"Ozi80 pisze:Otóż mamy taki olej: VANELLUS C6 GLOBAL PLUS 10W/40ppoll27 pisze:Heh kuszące, sprawdź tylko date produkcji, ztego co pamiętam nie powinnien byc starszy niż 3 lata, BP Visco 3000 ma norme SL/CF, czy na tej beczce są jakieś oznaczenia ?Ozi80 pisze: To znowu ja. Celowo zacytowałem sam siebie, żebyście przypomnieli sobie moją sytuację
Mam możliwość zalania go półsyntetykiem BP z beczki... za darmo... Po prostu pracuję w firmie, gdzie mamy warsztat i mamy coś takiego na stanie
Warto w takim wypadku wydawać te 100 zł za ten Mobil, czy brać tego BP za free?
Słyszałem hasło, że lepiej nie tego BP, bo "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"MZiobro pisze:LAC go i jezdzic!!! Wkoncu to BP a nie jakies "cos"Ozi80 pisze:Otóż mamy taki olej: VANELLUS C6 GLOBAL PLUS 10W/40ppoll27 pisze: Heh kuszące, sprawdź tylko date produkcji, ztego co pamiętam nie powinnien byc starszy niż 3 lata, BP Visco 3000 ma norme SL/CF, czy na tej beczce są jakieś oznaczenia ?
Co wy na to?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no to wydaj te 100zl....Chce tylko przypomniec ze castrol jest z koncernu BP wiec wedlug tego co napisales jest tez do kitu...a tak nie jestOzi80 pisze:Słyszałem hasło, że lepiej nie tego BP, bo "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"MZiobro pisze:LAC go i jezdzic!!! Wkoncu to BP a nie jakies "cos"Ozi80 pisze: Otóż mamy taki olej: VANELLUS C6 GLOBAL PLUS 10W/40
Co wy na to?
Powiem ci, że chyba sobie daruję tego Mobila. Kumpel mi właśnie gadał, że ostatnio się pogorszyła jego jakość (przynajmniej w naszym regionie). Ser mu się zrobił na wlocie oleju, a mechanik który mu go wymieniał powiedział mu, że już go coś bierze, bo co chwilę ktoś mu przyjeżdża z tą samą "reklamacją", jak im wlewał Mobila. Sprawdziłem u siebie (nie wiem czemu wcześniej tego nie zrobiłem) i faktycznie - żółto-czarno maź po odkręceniu korka dosyć mocna u mnie zalegała Przypomnę, że też mam wlanego Mobila. Najprościej chyba więc będzie wlać mi tego VANELLUSa.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a ja Ci powiem ze od jakis 30 lat u mnie w rodzinie wszyscy jezdza tylko na castrol (i na polsyntetykach i na syntetykach)i zawsze bede tylko za tym olejem....a BP produkuje wlasnie castrola(BP wykupil castrola jakies 2-3 lata temu) wiec olej ten co piszesz napewno jest ok.Zreszta ojciec preacuje za granica dla BP (tez tam pracowalem) to wiem o co chodzi w tej dziedzinie....ja u siebie w autach nigdy nie widzialem takiej mazi....Ozi80 pisze:Powiem ci, że chyba sobie daruję tego Mobila. Kumpel mi właśnie gadał, że ostatnio się pogorszyła jego jakość (przynajmniej w naszym regionie). Ser mu się zrobił na wlocie oleju, a mechanik który mu go wymieniał powiedział mu, że już go coś bierze, bo co chwilę ktoś mu przyjeżdża z tą samą "reklamacją", jak im wlewał Mobila. Sprawdziłem u siebie (nie wiem czemu wcześniej tego nie zrobiłem) i faktycznie - żółto-czarno maź po odkręceniu korka dosyć mocna u mnie zalegała Przypomnę, że też mam wlanego Mobila. Najprościej chyba więc będzie wlać mi tego VANELLUSa.
Wlałem więc dzisiaj tego Vanellusa. Przy okazji mała wymiana filtrów: oleju, powietrza i kabiny. Pożyjemy, zobaczymy.MZiobro pisze:a ja Ci powiem ze od jakis 30 lat u mnie w rodzinie wszyscy jezdza tylko na castrol (i na polsyntetykach i na syntetykach)i zawsze bede tylko za tym olejem....a BP produkuje wlasnie castrola(BP wykupil castrola jakies 2-3 lata temu) wiec olej ten co piszesz napewno jest ok.Zreszta ojciec preacuje za granica dla BP (tez tam pracowalem) to wiem o co chodzi w tej dziedzinie....ja u siebie w autach nigdy nie widzialem takiej mazi....Ozi80 pisze:Powiem ci, że chyba sobie daruję tego Mobila. Kumpel mi właśnie gadał, że ostatnio się pogorszyła jego jakość (przynajmniej w naszym regionie). Ser mu się zrobił na wlocie oleju, a mechanik który mu go wymieniał powiedział mu, że już go coś bierze, bo co chwilę ktoś mu przyjeżdża z tą samą "reklamacją", jak im wlewał Mobila. Sprawdziłem u siebie (nie wiem czemu wcześniej tego nie zrobiłem) i faktycznie - żółto-czarno maź po odkręceniu korka dosyć mocna u mnie zalegała Przypomnę, że też mam wlanego Mobila. Najprościej chyba więc będzie wlać mi tego VANELLUSa.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dopne się.
Golf II 1,6 benzyna/lpg
Jaki olej wlać? Non-stop jeżdże na lpg. Widziałem oleje do silników napędzanych LPG. Czym się różnią i czy są lepsze? Nie znam się na tym Dodam że silnik nie bierze oleju i przez 16tys nie dolałem ani kropli. Co ma w środku to nie wiem bo mam go od niedawna.
Z góry dzięki za odp.
Edit.
W skrzyni też chce wymienić bo jak zmieniałem sprzęgło to mi troche wyleciało i zalałem Parusa, a teraz jak zimno to biegi na chama prawie wrzucam na początki :PP
Jaki polecacie??
Golf II 1,6 benzyna/lpg
Jaki olej wlać? Non-stop jeżdże na lpg. Widziałem oleje do silników napędzanych LPG. Czym się różnią i czy są lepsze? Nie znam się na tym Dodam że silnik nie bierze oleju i przez 16tys nie dolałem ani kropli. Co ma w środku to nie wiem bo mam go od niedawna.
Z góry dzięki za odp.
Edit.
W skrzyni też chce wymienić bo jak zmieniałem sprzęgło to mi troche wyleciało i zalałem Parusa, a teraz jak zimno to biegi na chama prawie wrzucam na początki :PP
Jaki polecacie??
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2008 16:42 przez witek_osola, łącznie zmieniany 1 raz.
witam
temat mi przypasowal to sie dolacze.
mam golfa3 1.8benzyna z gazem.przywiozlem go z niemiec ponad 2lata temu i od tej pory wymienialem olej 3 razy.2 pierwsze na taki jaki byl wpisany na kartce przy silniku czyli mobil 10w40.jakies 10tys km temu silnik mi sie zrobil mokry caly.nie bral duzo oleju.pomyslalem ze przy przebiegu 180tys. moze juz czas na mineral i ten olej zniknie z obudowy silnika ale po 5tys nic sie nie zmienilo.moge wrocic za 5tys przy wymianie na 10w czy calkiem sie rozszczelni po tych 10tys na minerale?
temat mi przypasowal to sie dolacze.
mam golfa3 1.8benzyna z gazem.przywiozlem go z niemiec ponad 2lata temu i od tej pory wymienialem olej 3 razy.2 pierwsze na taki jaki byl wpisany na kartce przy silniku czyli mobil 10w40.jakies 10tys km temu silnik mi sie zrobil mokry caly.nie bral duzo oleju.pomyslalem ze przy przebiegu 180tys. moze juz czas na mineral i ten olej zniknie z obudowy silnika ale po 5tys nic sie nie zmienilo.moge wrocic za 5tys przy wymianie na 10w czy calkiem sie rozszczelni po tych 10tys na minerale?
Komu w droge temu trampki na noge