okoG60 pisze:.wytłumacz mi co się dzieje z ciśnieniem jakie wytwarza g-lader na wysokich obrotach gdy nagle spuścisz noge z gazu, z tego co ja wiem to to powietrze wraca spowrotem do sprężarki a nie uchodzi w atmosfere przez zawór upustowy tak jak w turbinach gazowych
(zauwazylem ze zawsze odpowiadasz pytaniem na pytanie ale ok)
jest dokladnie tak jak mowisz ale muszisz pamietac ze powietrze wraca tam bez cisnienia, czy ja gdzies napisalem inaczej?? nie porownuje z turbina, zreszta po co caly czas o niej nawijasz, zostaw to w spokoju, cos se ubzdurales ze ja tak mysle
nadal twierdze ze przy np 1000 obr silnika/min glader nic nie pompuje, jak se go bedziesz palcem krecil to tez nie bedzie, ale ty najwyrazniej myslisz inaczej, chodzi tu o zaleznosc efektywnosci gladera od jego obrotow ktore sa scisle zwiazane z obrotami silnika(wprostproporcjonalnie), przykladem dla tej zaleznosci jest dynamo (wyobraz sobie ze oznaka ze glader zaczyna popowac jest zaswiecenie sie zarowki podlaczonej do dynamo w rowerze, ale ty uwazasz ze od zera dziala, no super, idealnie urzadzenie, idealna sprawnosc, 100% w calym zakresie, juz od zera -bzdura, do pewnej predkosci kola zarowka sie nie zaswieci, tak jak glader do pewnych obrotow swojego kolka)
maksymalne doladowanie silnika tzw "full load" masz od 2250 obr silnika na minute az do 5600, (najwyrazniej mylisz cisnienie doladowania z wytwarzanym przez gladera skoro mi taki ostani post napisales ),
do tabelek nic nie musialem liczyc, przeczytalem to w manualu, tobie tez radze poczytac bo jak sie tego czepiasz to nie mamy o czym gadac, niestety podejrzewam ze slabo znasz ang, bo po przeczytaniu tego manuala polowa twoich postow nie powinna sie pojawic.
wykres obrazuje wskazanie motometra, po prostu zamiast tabeli zrobilem specjalnie dla ciebie wykres na z tych liczbach zebys w koncu skumal, to samo tylko w innej formie
a jak przytrzmasz gaz na np 3500 to przepustnica na bypass jest czesciowo otwarta, po to zeby upuscic nadmiar tego co wytworzy sprezarka, dlatego na mfa nie pokazuje pelnego doladowania, pokazuje tyle ile jest w stanie "zjesc" silnik
(bo jak sam mowiles nadcisnienie do czujnika doladowania brane jest zza przepustnicy(nie myl z maks cisnieniem wytwarzanym przez gladera)
przekonany???
Juz nie bede ci odpisywal bo za kazdym razem probujesz sie tylko uczepic do czegos ale ci nie wychodzi, twierdzisz ze 1 bar to 2000 mbar, bo tak ci wyniki pasuja, podajesz wyniki a, sprezarka ci mlaska, zajebiste masz dane od kolegi z serwisu w ktorym Glader sie kreci do 13 tys obr na seryjnym kolku, swoj wynik ponad 2100 uzasadniasz tym ze w corrado na VDO jest 210 a to przeciez odpowiada wlasnie 1700 na motometrze a nie zadne 2100, a potem znajdujesz dziury na wezach, sam sie niszczysz, zadajesz pytania na ktore sam powinienes sobie umiec odpowiedziec skoro jestes dyplomowanym mechanikiem, chocby twoje "po drugie" z ostaniego postu, koniec tego szitu bo nic do ciebie nie dociera i masz podstawowe braki, nara ziomus, chetnie przeczytam to co mi jeszcze moze napiszesz ale na tym sie skonczy, ciebie nawet papiez by nie nawrocil. dosyc cie mam czlowieku i tego co piszesz,
reszte forumowiczow przepraszam za spam i pozdrawiam a ty sie ogarnij