Wskazania MFA / G60

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn wrz 12, 2005 03:16

Glader na kólku 65mm ma ~12900 obr/ min!!! 13 tys to maks obroty
na seryjnym kółku 75mm ma ~10300 orb/min

zamiast tak nawijac to stowrzyłem cos co na pewno jest 100 razy czytelniejsze od tego co tu sie do tej pory działo,
zobacz!
nie próbuje ci wbijć jakiejś mojej teorii, ale tylko to co przeczytalem
jeżeli ponizsze cie nie przekona to trudno,

Obrazek

i prośba na przyszłośc, jak podajesz komus swoje odczyty to dodaj ze masz układ nieszczelny,
a jak podajesz jakies dane , np -13 tys obr spirali to mów ze nie na seryjnym kółku tylko ze na 65, albo po prostu sprawdzaj 5 razy zanim napiszesz, bo tak jest ze wszytkim,
DI END :okej:

Awatar użytkownika
okoG60
Powered by G60
Powered by G60
Kontakt:

Post autor: okoG60 » pn wrz 12, 2005 09:17

seryjne kółko ma 78mm, kółko 65mm stosuje sporadycznie ponieważ przekracza na nim maks dopuszczone obr i minimalnie podnosci ciśnienie można by powiedzieć że różnica jest niezauważalna w stosunku do kółka 68mm. stosuje się kółko 68mm a odcięcie poniżej 6200obr/min ty też sprawdz dobrze to co piszesz bo w tym przypadku niezadużo zgadza sie z rzeczywistoscią. a tak na marginesie są jeszcze kółka 60mm i 58mm.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn wrz 12, 2005 13:55

okoG60 pisze:kółko 65mm stosuje sporadycznie ponieważ ...
ale to na nim masz 13 tys obr/min a nie na seryjnym, na seryjnym około 10 tys,

moze i seryjne ma 78mm to ale i tak to nic nie zmienia, źle przepisałem, reszta sie zgadza, pozdro

Awatar użytkownika
okoG60
Powered by G60
Powered by G60
Kontakt:

Post autor: okoG60 » pt wrz 16, 2005 01:10

obejżałem twój rysunek i mam pytanie. z niego wynika że g-lader pompuje maks od 2250obr/min aż do 5600obr/min. powiedz mi skąd ta teoria z twoich obliczeń? to wytłumacz mi skoro aż tak dobrze się znasz na g-laderach dlaczego jak przytrzymiesz go np przy 3500obr/min przez powiedzmy 30sek to ciśnienie ma MFA spada do granic 900-1000 bo w/g twojego rysunku, obliczeń i teorii w tym momencie ciśnienie powinno wynosić zero. po drugie wytłumacz mi co się dzieje z ciśnieniem jakie wytwarza g-lader na wysokich obrotach gdy nagle spuścisz noge z gazu, z tego co ja wiem to to powietrze wraca spowrotem do sprężarki a nie uchodzi w atmosfere przez zawór upustowy tak jak w turbinach gazowych. po trzecie z twoimi wszystkimi wypocinami zgodziłbym się w 100% jeżeli była by mowa o turbinie gazowej ale niestety nie mówimy o niej bo ja mam wrażenie że chcesz mnie przekonać że sprężarka mechaniczna typu G pracuje prawie tak samo jak turbina gazowa ale jak by nie było to są dwie całkiem inne konstrukcje.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz wrz 25, 2005 04:28

okoG60 pisze:.wytłumacz mi co się dzieje z ciśnieniem jakie wytwarza g-lader na wysokich obrotach gdy nagle spuścisz noge z gazu, z tego co ja wiem to to powietrze wraca spowrotem do sprężarki a nie uchodzi w atmosfere przez zawór upustowy tak jak w turbinach gazowych
(zauwazylem ze zawsze odpowiadasz pytaniem na pytanie ale ok)

jest dokladnie tak jak mowisz ale muszisz pamietac ze powietrze wraca tam bez cisnienia, czy ja gdzies napisalem inaczej?? nie porownuje z turbina, zreszta po co caly czas o niej nawijasz, zostaw to w spokoju, cos se ubzdurales ze ja tak mysle

nadal twierdze ze przy np 1000 obr silnika/min glader nic nie pompuje, jak se go bedziesz palcem krecil to tez nie bedzie, ale ty najwyrazniej myslisz inaczej, chodzi tu o zaleznosc efektywnosci gladera od jego obrotow ktore sa scisle zwiazane z obrotami silnika(wprostproporcjonalnie), przykladem dla tej zaleznosci jest dynamo (wyobraz sobie ze oznaka ze glader zaczyna popowac jest zaswiecenie sie zarowki podlaczonej do dynamo w rowerze, ale ty uwazasz ze od zera dziala, no super, idealnie urzadzenie, idealna sprawnosc, 100% w calym zakresie, juz od zera -bzdura, do pewnej predkosci kola zarowka sie nie zaswieci, tak jak glader do pewnych obrotow swojego kolka)

maksymalne doladowanie silnika tzw "full load" masz od 2250 obr silnika na minute az do 5600, (najwyrazniej mylisz cisnienie doladowania z wytwarzanym przez gladera skoro mi taki ostani post napisales ),
do tabelek nic nie musialem liczyc, przeczytalem to w manualu, tobie tez radze poczytac bo jak sie tego czepiasz to nie mamy o czym gadac, niestety podejrzewam ze slabo znasz ang, bo po przeczytaniu tego manuala polowa twoich postow nie powinna sie pojawic.
wykres obrazuje wskazanie motometra, po prostu zamiast tabeli zrobilem specjalnie dla ciebie wykres na z tych liczbach zebys w koncu skumal, to samo tylko w innej formie

a jak przytrzmasz gaz na np 3500 to przepustnica na bypass jest czesciowo otwarta, po to zeby upuscic nadmiar tego co wytworzy sprezarka, dlatego na mfa nie pokazuje pelnego doladowania, pokazuje tyle ile jest w stanie "zjesc" silnik
(bo jak sam mowiles nadcisnienie do czujnika doladowania brane jest zza przepustnicy(nie myl z maks cisnieniem wytwarzanym przez gladera)
przekonany???
Juz nie bede ci odpisywal bo za kazdym razem probujesz sie tylko uczepic do czegos ale ci nie wychodzi, twierdzisz ze 1 bar to 2000 mbar, bo tak ci wyniki pasuja, podajesz wyniki a, sprezarka ci mlaska, zajebiste masz dane od kolegi z serwisu w ktorym Glader sie kreci do 13 tys obr na seryjnym kolku, swoj wynik ponad 2100 uzasadniasz tym ze w corrado na VDO jest 210 a to przeciez odpowiada wlasnie 1700 na motometrze a nie zadne 2100, a potem znajdujesz dziury na wezach, sam sie niszczysz, zadajesz pytania na ktore sam powinienes sobie umiec odpowiedziec skoro jestes dyplomowanym mechanikiem, chocby twoje "po drugie" z ostaniego postu, koniec tego szitu bo nic do ciebie nie dociera i masz podstawowe braki, nara ziomus, chetnie przeczytam to co mi jeszcze moze napiszesz ale na tym sie skonczy, ciebie nawet papiez by nie nawrocil. dosyc cie mam czlowieku i tego co piszesz,
reszte forumowiczow przepraszam za spam i pozdrawiam a ty sie ogarnij

Awatar użytkownika
okoG60