[MK2] Problem z temp silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mam inny silnik niemniej anpisze jak to u mnie z włącznikiem termicznym chłodnicy wyszło... ten co jest u mnie zainstalowany działa dokładnie jak zwykły termostat i jak silnik jest zimny to wogole nie przewodzi prądu. jak sie nagrzeje to jest przejscie... u mnie problem polegał na tym coś nie stykało przy wtyczce z włącznika termicznego wentylatora... troszke rozgięłem styki tak aby wchodziło z oporem i wszystko jest cacy.KUSTO pisze:ano zmierzyłem opór w czujniku który idzie na wskaźnik na liczniku zimny ma około 180 omów a kiedy załączył mi sie wentylator miał około 67 omów jezeli ktoś by mógł zmieżyń w swoim MH bym był bardzo wdzieczny ogólnie kupiłem nowy czarny czujnik jak dzis zdąże to go przełoże ale pytanie jak ja go mam wyjąć?? czy mam go podwadzić i wyciagnąć?? to bym zrobił pomiary na nowym bo myśle że mogło zdazyć sie tak że moze jest to przyczyna czujnika załaczania wentylka za późno czyli sie okaże
tak czytam ten Twoj post i dochodze do wniosku ze mowimy o dwoch roznych sprawach [pewnie to ja sei z choinki urwałem ] i raczej nie powinienes wymieniac czujnika temp [tego co niesie info do wskaznika na pulpicie] a termiczny włącznik wentylatora ktory znajduje się w dolnej czesci chłodnicy. u mnie ten termiczny wlacznik wentylatora jest przykręcony i nie wiem jak chciałbyś to wyjąć podważając go...
[url=http://ilepali.info/pt.php?id=62][img]http://ilepali.info/foot.php?id=62[/img][/url]
dokładnie mówimy o dwóch różnych rzeczach ale spoko po to jest forum by sie dowiadywać czujnik temp nie jest drogi a jak juz wymieniliśmy poglądy z "bodzio_j" to powoli doszliśmy do wniosku że sie zużył i za małą wartość oporu mnie pokazuje nie miałem czasu sie wczoraj tym zająć ale jak tylko przemienie czujnik to pochwale sie spostrzezeniami a przeciez kto pyta nie bładzi
wracając do wymiany czyjnika to patrzacz na nowy i jego konstrukcje doszedłem do takiego wniosku ze poprostu trzeba go jakość wyciagnąć a potem tylko pozostaje pozdrawiam
[ Dodano: Wto Lis 21, 2006 00:15 ]
wymieniłem ten czujnik na termostacie co daje temp na wskaźnik i co dziwne było gorzej niż na starym czujniku czyli temp szybciej rosła termostat jeszcze nie puścił a wskazanie pokazywało że powinno gotować płyn
- kupowałem kilka cześci i nie zauważyłem że on kosztował 10 zł
ale wyczyściłem stary czujnik i jest tak
- wskazówka pokazuje tak jak na zdjęciu w pierwszym poście termostat puszcza i w takim położeniu załącza sie wentylek
czyli podsumowanie wymieniony termostat i puszcza tak jak ten co był oryginalnie to może powinno być tak że jeśli termostat puści to czujnik wentylka powinien szybciej zareagować albo kupić wkońcu pożądny czujnik temp????
wracając do wymiany czyjnika to patrzacz na nowy i jego konstrukcje doszedłem do takiego wniosku ze poprostu trzeba go jakość wyciagnąć a potem tylko pozostaje pozdrawiam
[ Dodano: Wto Lis 21, 2006 00:15 ]
wymieniłem ten czujnik na termostacie co daje temp na wskaźnik i co dziwne było gorzej niż na starym czujniku czyli temp szybciej rosła termostat jeszcze nie puścił a wskazanie pokazywało że powinno gotować płyn
- kupowałem kilka cześci i nie zauważyłem że on kosztował 10 zł
ale wyczyściłem stary czujnik i jest tak
- wskazówka pokazuje tak jak na zdjęciu w pierwszym poście termostat puszcza i w takim położeniu załącza sie wentylek
czyli podsumowanie wymieniony termostat i puszcza tak jak ten co był oryginalnie to może powinno być tak że jeśli termostat puści to czujnik wentylka powinien szybciej zareagować albo kupić wkońcu pożądny czujnik temp????