Wskazania MFA / G60
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
daj link
poza tym przy niczym sie nie upieram tylko zauważyłem pewna niescislosc w tych cyferkach i chce jakoś na kimś wymusić żeby mi wytlumaczył o co chodzi, ale ty raczej tego nie wiesz
lepiej mi odpowiedz na moje pytanie o przepustnice/blowoff...
aha i wiesz moze gdzie jest ten czujnik boost sensor który daje dane do MFA?
(dzieki juz wiem, idzie wezyk z przepustnicy do Digifanta)
NIestety musze cie jeszcze jedną rzeczą zmartwić, otóż przez twoj przetary węzyk ucieka powietrze tylko wtedy gdy sprężarka wytwarza w przewodzie nadciśnienie,
Natomiast gdy auto chodzi na jałowym , sprężara nie wytwarza żadnego nadcisnienia w przewodzie na IC (sprawdz w tabeli, 800 na motometrze daje 0 milibarów)
Oznacza to ze powietrze jest zasysane do silnika samą siła tłoków (jak w norlmalnym wolnossącym) i wtedy w przewodzi na IC masz podcisnienie, i zasysa cały syf spod maski, nie polecam, radze załatać
poza tym przy niczym sie nie upieram tylko zauważyłem pewna niescislosc w tych cyferkach i chce jakoś na kimś wymusić żeby mi wytlumaczył o co chodzi, ale ty raczej tego nie wiesz
lepiej mi odpowiedz na moje pytanie o przepustnice/blowoff...
aha i wiesz moze gdzie jest ten czujnik boost sensor który daje dane do MFA?
(dzieki juz wiem, idzie wezyk z przepustnicy do Digifanta)
NIestety musze cie jeszcze jedną rzeczą zmartwić, otóż przez twoj przetary węzyk ucieka powietrze tylko wtedy gdy sprężarka wytwarza w przewodzie nadciśnienie,
Natomiast gdy auto chodzi na jałowym , sprężara nie wytwarza żadnego nadcisnienia w przewodzie na IC (sprawdz w tabeli, 800 na motometrze daje 0 milibarów)
Oznacza to ze powietrze jest zasysane do silnika samą siła tłoków (jak w norlmalnym wolnossącym) i wtedy w przewodzi na IC masz podcisnienie, i zasysa cały syf spod maski, nie polecam, radze załatać
to jest teoria a w praktyce to troszke inaczej wygląda wystarczy przyłożyć koncek materiału i widzisz czy zasysa czy dmucha.jak by nie było to g-lader pompuje powietrze cały czas i nadmiar na biegu jałowym jest kierowany spowrotem to sprężarki pamietaj że to jest pobierane z kolektora ssącego a na biegu jałowym tam masz inne warunki a w przewodach ciśnieniowych od sprężarki do przepustnicy są inne.sas_gti pisze:NIestety musze cie jeszcze jedną rzeczą zmartwić, otóż przez twoj przetary węzyk ucieka powietrze tylko wtedy gdy sprężarka wytwarza w przewodzie nadciśnienie,
zapraszam do obejżenia mojego nowego nabytku, Nowe fotki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557
tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
tabela widze że ci nie wystarcza,okoG60 pisze:
jak by nie było to g-lader pompuje powietrze cały czas
Nie pompuje prawie nic na jałowym, bo by sie niepotrzebnie niszczyła
(pompa powietrza i każde inne popmy są tak skonstruowana że pracują efektywnie tylko w określonym zakresie obrotów, inaczej mówiąc pompuje dopiero od pewnego momentu, trzeba ją rozkręcić), dowodem na to są podawane przez ciebie tabele
Nie powiesz mi chyba ze sprezarka popuje już od startu - czyli nawet jakbyś ją krecił palcem to wytworzyła by nadcisnieni w przewodzie??
poszukam zaraz w jakim zakresie OBROTÓW SPRĘŻARKI efektywnie wytwarza ona ciśnienie i spróbuje ci pokazac że przy wskazaniu 800 na motometrze nic nie pompuje
górny zakres obrotów spręzarki to z tego co pamiętam to 10000 obr/min,
powietrze bypassem wraca na spężarke pod ciśnieniem atmosferycznym czyli bez cisnienia , swobodnie, sprawdz w manualu do g60okoG60 pisze: i nadmiar na biegu jałowym jest kierowany spowrotem to sprężarki pamietaj że to jest pobierane z kolektora ssącego a na biegu jałowym tam masz inne warunki
"BYPASS CIRCUIT"
(...)the exxess air quantity supplied by the charger is returned WITHOUT PRESSUERE to the supercharger intake side via controlled BYPASS LINE(...)
sprawdz zaplaniczką, w/g mnie na jałowym na przewodzie od IC może być podcisnienie i może zasysać syfy, jeżeli tak nie jest to lepiej dla twojego silnika...
a duże masz to przetarcie? nie pytam złośliwie, chce po prostu wiedzieć
i daj link do tego forum corrado bo nie znam
przetarcie ma długość jednego centymetra teraz ide to jakoś zatkać. to jest sprężarka mechaniczna napędzana paskiem klinowym więć pompuje powietrze od chwili załonczenia silnika dlatego nie ma w tych rodzajach silnika tzw turbo dziury w przeciwienstwie do turbin gazowych które pompują dopiero przy przekroczeniu danej liczby obrotów dlatego jak nadepniesz gaz to przez moment nic się nie dzieje a dopiero potem masz kopa. w G60 na jałowym biegu masz przepustnice zamknięte a przepustnica powrotna jest otwarta a powietrze jest podawane tylko przez silniczek krokowy. ja na wyłonczonym silniku mam wskazania żędu 1800 czyli oznacza że układ jest nieszczelny po załonczeniu mam w granicach 940 na jałowym biegu czyli 840obr/min tu masz link do filmiku na którym jest pokazane jak mi skaczą dane na MFA dość spory bo w formacie MOV ale tylko tak nagrywa mi aparat http://rapidshare.de/files/4900582/moje ... e.MOV.html
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
nie prawda, nie rozumiesz,okoG60 pisze: to jest sprężarka mechaniczna napędzana paskiem klinowym więć pompuje powietrze od chwili załonczenia silnika
to że spęząrka sie kręci nie znaczy ze juz pomuje bo wydajnosc ma od jakieogs poziomu obrotów spirali i dopiero wtedy zaczyna popować
turbo dziura to co innego , chodzi o to że w układzie turbo - spreżarka , turbina włacza sie dopeiro np przy 4 tys obr/min, bo wczesnie w kolektorze wydechowym masz na tyle mało spalin ze nie byłyby w stane napedzic łopatek sprezarki.
"DZIURA" to zakres obrotów bez doładownia i uwierz mi ze w g60 tez masz taki zakres w ktorym Gladera nie uświadczysz
Jest on co prawda napedzany z paska, ale to nie znaczy ze nawet przy minimalnych obrotach popuje cale cisnienie, tu zrobilem szybki wykres podglądowy zebys zobaczyl o co mi chodzi,
http://rapidshare.de/files/4903232/pompa.JPG.html
(o pompach)
charakterystyka pracy kazdej pompy jest mniej wiecej jak na rysunku, nigdy nie masz pełnej mocy od juz od 1 obr/min, masz wrecz moc zerową która stopniowo rosnie od jakiś obrotów, gdy juz pompa sie rozkreci, potwierdza to twoja tabela
(Teraz o turbo)
Dlatego nie było by sensu żeby spręzarka napedzana turbina czyli spalinami wlaczała sie od razu, bo efekt powiedzmy do około 2,5 tys bylby zerowy, a potem minimalnie zaczela by podawac cisnienie, az osiągnie sensowna wartosc
A jak osiagnie tą sensowna wartosc to wtedy sie wlacza ( konstruktorzy wyliczyli ze przy okolo 4 tys obr /min) ponizej jest niewydajna i nie ma senu (mowie o turbo)
Zastanow sie jeszcze - skoro obroty silnika na poziomie powiedzmy 2 tys obrotw nie sa wstanie wytworzyc na tyle duzo spalin zeby napedzic turbine , to skad wezmiesz ten moment obrotowy na pasku zeby skutecznie napedzic sprezarke paskiem, na dole g-lader tez nie pompuje, ale nie ma az tak duzej roznicy bo sie plynnie rozkreca i nie ma tzw turbo dziury,
postudiuj troche charakterystyki pracy pomp bo widze ze nie masz o tym zielonego pojecia, skorko chcialbys zeby od zera ci G-lader cisnienie podawał
a własnie, ma ktoś moze wykres zależnosci mocy sprezarki od jej obrotów (nie obrotów silnika) ? badz tez wykres zaleznosci predkosci obrotowej spezarki od obrotów silnika? bylbym bardzo wdzieczny
[ Dodano: Pią Wrz 09, 2005 18:47 ]
dynamo w rowerze jak jedziesz za wolno to tez ci precika w żarówce nie rozżarzy, a kreci sie
po pierwsze pompa to może być paliwowa, po drugie 80% turbin spalinowych jest montowana w dislach, a jak wiadomo disle maks kręcą się do 5000obr/min wiec to co piszesz to nie ma sensu zeby kierowca żyłował silnik na najwyższych obrotach żeby dostać doładowanie. ale chyba się nie rozumiemy ja o wozie ty o kozie mi chodzi o to że przez dziure w przewodzie *#cenzura#* mi powietrze a ty uparcie twierdzisz że zasysa mi skąd ta pewność?? teoria?? ja z praktyki ci mówie że nie zasysa bo wystarczy przyłożyć samą reke żeby stwierdzić że powietrze ucieka a nie jest zasysane ale ty twierdzisz że g-lader wogule nie pompuje na biegu jałowym to wytłumacz mi po co wtakim razie jest przepustnica zwrotna. a po za tym teoretycznie g-lader jest częścią nienaprawialną a praktycznie juz pare zregenerowałem wiec jak by nie było troszke praktyki i wiedzy praktycznej mam na ten temat. może skończymy się kłócic i powrócimy do tematu jaki tu powinien być ciągnięty a wydaje mi się ze chodzi tu o to w jakim stanie jest spręzarka kolegi olozwirski. więc zostaw te swoje teorie bo nawet GTO podał ci przykład jak obliczać to wszystko a zna się dobrze na żeczy ale tobie to też nie pasuje, wiec proponuje powrót do tematu
[ Dodano: Pią Wrz 09, 2005 20:44 ]
aha uszczelniłem wszystko i znalazłem jeszcze jeden przewód przetarty też go zrobiłem auto wkońcu odzyskało moc ale wskazania na MFA mam takie same
[ Dodano: Pią Wrz 09, 2005 20:44 ]
aha uszczelniłem wszystko i znalazłem jeszcze jeden przewód przetarty też go zrobiłem auto wkońcu odzyskało moc ale wskazania na MFA mam takie same
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
nie twierdz uparcie że zasysa, napislem
Natomaist Ty w ogóle nie odnosisz sie do tego co ja pisze, mówisz okrężna drogą, mylisz predkosc obrotową silnika z predkoscia obrotową spirali sprezarki itd, żadnych konkretów nie potrafisz podać , w ogóle zero reakcji na moje wypociny heh, a jednak doradzasz ludziom z poczatku jak sie wydaje bardzo fachowym słowem i sie tak teraz zastanawiam czy to dobrze,
Teraz ciagniesz np to ze ja twierdze ze masz caly czas nadcisniee w weżu na IC,
Moze faktycznie tak jest normalnie a może masz tak dziurawe przewody że sie coś wali, skoro teraz jeszcze jeden dziurawy sie znalazł to bardzo możliwe że sie wali, ale ty masz swoje racje i tylko nowe dziury znajdujesz, ale to przecież nie ważne wcale na nic nie wpływa, a niedawno z gt 90 koni przegrałeś, to chyba nie mogłobyć samo sprzegło nie sadzisz? 60 albo 70 kucy ucieklo z samego slizgajacego sie przegla?
wracajać do tematu
jesli chodzi o sprezarke kolegi to tez mysle ze jest padnieta sadzac po tych wynikach które podał...
moje jedyne pytanie, reszte zostawmy bo sie nie dogadam z tobą:
Czy/ czemu skoro Glader ma maksylne doładowanie 0,7 bar to na tych wszystkich g60 musi pokazywać na motometrze ponad 2 tys? to przeciez aż ponad 1 bar w/g wszelkich tabel, bez kitu nie wiem czemu, z góry Tobie i Wsztskim innym mówie że nie wiem czy lub czemu tak powinno być, czyli tak jak ty twierdzisz, nie wiem a z chęcą się dowiem... wytlumaczysz mi? pozdrawiam
pompa może też być powietrzna i nazywa sie spęzarka, powinienieś to wiedzieć skoro regenerowałeś juz ich tyle, i sie tak dobrze znasz, dziwne ze nagle odkrywasz ze masz węże dziurawe, ale ok odpuszczamokoG60 pisze:po pierwsze pompa to może być paliwowa
to co piszesz nie ma sensu, jakbys miał wiedze o gladerze to powinienes wiedziec ze maksymalne obroty silnika nie znacza maksymalne doladowanie, zreszta w moim wykresie na koncu jest spadek, nie wiem czy go moze widziales, moze zrobilem go zbyt ostry, ale to tylko szkic, zreszta w g60 powyzej 5600 obr silnika/min az do odciega z maksymalnego ciśneinia upuszczane jest od 0,1 do o,15 bara, a po co to sobie docztytaj w manualu, wszytko to co ci pisze pochodzi zywcem stamtad,okoG60 pisze: po drugie 80% turbin spalinowych jest montowana w dislach, a jak wiadomo disle maks kręcą się do 5000obr/min wiec to co piszesz to nie ma sensu zeby kierowca żyłował silnik na najwyższych obrotach żeby dostać doładowanie.
Natomaist Ty w ogóle nie odnosisz sie do tego co ja pisze, mówisz okrężna drogą, mylisz predkosc obrotową silnika z predkoscia obrotową spirali sprezarki itd, żadnych konkretów nie potrafisz podać , w ogóle zero reakcji na moje wypociny heh, a jednak doradzasz ludziom z poczatku jak sie wydaje bardzo fachowym słowem i sie tak teraz zastanawiam czy to dobrze,
Teraz ciagniesz np to ze ja twierdze ze masz caly czas nadcisniee w weżu na IC,
Moze faktycznie tak jest normalnie a może masz tak dziurawe przewody że sie coś wali, skoro teraz jeszcze jeden dziurawy sie znalazł to bardzo możliwe że sie wali, ale ty masz swoje racje i tylko nowe dziury znajdujesz, ale to przecież nie ważne wcale na nic nie wpływa, a niedawno z gt 90 koni przegrałeś, to chyba nie mogłobyć samo sprzegło nie sadzisz? 60 albo 70 kucy ucieklo z samego slizgajacego sie przegla?
wracajać do tematu
jesli chodzi o sprezarke kolegi to tez mysle ze jest padnieta sadzac po tych wynikach które podał...
moje jedyne pytanie, reszte zostawmy bo sie nie dogadam z tobą:
Czy/ czemu skoro Glader ma maksylne doładowanie 0,7 bar to na tych wszystkich g60 musi pokazywać na motometrze ponad 2 tys? to przeciez aż ponad 1 bar w/g wszelkich tabel, bez kitu nie wiem czemu, z góry Tobie i Wsztskim innym mówie że nie wiem czy lub czemu tak powinno być, czyli tak jak ty twierdzisz, nie wiem a z chęcą się dowiem... wytlumaczysz mi? pozdrawiam
ciśnienie na wolnych obrotach na wyjsciu ze sprężarki (nie w kolektorze ssącym) powinno wynosić około 0,6 bara a maksymalnie może dojść powyrzej 0,8 bara. przy 4000obr/min kiedy to jest największy moment obrotowy wynoszący 225Nm ciśnienie robocze skacze nawet do 15,8 bara. spężarka mechaniczna napędzana paskiem w tym przypadku G60 ma zalete bo jej charakterystyka wydajności do obrotów jest wmiare liniowa w przeciwieństwie do turbin gazowych a ciśnienie maksymalne z jakim ten silnik może pracować wynosi 1,6bara. ta sprężarka odbiera około 30% mocy silnika ale i tak końcowy przyrost mocy jest bardzo duży zwazając na fakt że odprężony silnik bez sprężarki ma moc pomiedzy 80 a 90KM. dziękuje
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
(ciekawe czy to twoje słowa)okoG60 pisze:ciśnienie na wolnych obrotach na wyjsciu ze sprężarki (nie w kolektorze ssącym) powinno wynosić około 0,6 bara a maksymalnie może dojść powyrzej 0,8 bara. przy 4000obr/min kiedy to jest największy moment obrotowy wynoszący 225Nm ciśnienie robocze skacze nawet do 15,8 bara. spężarka mechaniczna napędzana paskiem w tym przypadku G60 ma zalete bo jej charakterystyka wydajności do obrotów jest wmiare liniowa
widze ze chcesz to ciagnac, ok
mówisz ze charakterystyka jest w miare liniowa,zgadzam sie, a masz moze wykres??
bo to wcale nie znaczy ze masz nagle skok wydajnosci pompy jak tylko sie zacznie krecic, sadzisz ze przy np 100 obr/ silnika/min tez by byla w stanie wytworzyc nadcisnienie, ja jestem pewien ze jej sprawnosc nie jest az tak duza. zreszta do tego musiałbym miec wykres, jak kiedys znajde to ci pokaze, ale to wszytko potwierdzają tabelki (800 na motometrze odpowiada 0 mBAr)
Wiec jak wyjasnisz to ze tabele pokazuja ze przy 800 na motometrze(czyli na jalowym) jest doładowanie 0 milibarów???
a nie choćby nawet 50? (sadzisz ze im sie wypelnic nie chcialo? czy moze nie ma na tyle duzych obrotow zeby wydajnie pracowac?) zreszta sprezarka by sie wtedy bardziej zużywała bo nawet na jalowym by pod obciazeniem chodzila...
zobacz ze 0,2 bara jest dopiero przy 1000 na motometrze, a 0,2 bara to już prawie nic, ponizej 1000 jest jeszcze mniej, a przy 800 jest 0 mBAr, ale widze ze ty sie z tym nie zgadzasz
skad masz dane ze jest od 0,6 do 0,8 bara na jalowym na wyjsciu ze sprezarki i maks robocze 15,8, chetnie o tym poczytam,
-Czujnik cisnienia w Digifancie pracuje do 2 barów,
-na wyjsciu ze sprezarki na jałowym jest od 0,6 do 0,8 bara (nie w kolektorze)
-robocze skacze do 15,8 bar,
Zgadzam, ale w swietle tego nie wyjasniles mi
czemu na motometrze musi pokazac ponad 2 tys?
dane z książek serwisowych do których miałem wgląd w vw udostępnione przez aktualnie byłego pracownika serwisu który zajmował się tymi silnikami od początku lat 90sas_gti pisze:skad masz dane ze jest od 0,6 do 0,8 bara na jalowym na wyjsciu ze sprezarki i maks robocze 15,8, chetnie o tym poczytam,
Zgadzam, ale w swietle tego nie wyjasniles mi
poczytaj dokładnie ja nie napisałem że musi być powyżej 2 tyś tylko że na moim mam tyle a to chyba jest różnica
0 milibarów w kolektorze ssącym a to jest na biegu jałowym czyli przy zamkniętej przepustnicy więc jak powietrze ładowane przez sprężarke ma się tam dostać? sprawdż ciśnienie na biegu jałowym zaraz przy wylocie ze sprężarkisas_gti pisze:Wiec jak wyjasnisz to ze tabele pokazuja ze przy 800 na motometrze(czyli na jalowym) jest doładowanie 0 milibarów???
widze że nie bardzo rozumiesz to co piszę 0,8 bara to maksymalne ciśnienie jakie może pompować sprężarka ale nie na biegu jałowym. chodziło mi o to że w całym zakresie obrotów ciśnienie podawane przez sprężarke wynosi od 0,6 do ponad 0,8 bara dlatego jej charakterystyka jest prawie liniowa do obrotów silnika. i nie myl sprężarki mechanicznej z turbiną gazową jeżeli by chodziło o turbine gazową to miałbyś racje że przy biegu jałowym jest za mało spalin żeby wprowadzić łopatki turbiny w ruch sam o tym nawet napisałeś ale tu jest mowa o sprężarce mechanicznej napędzanej paskiem a to jednak rózni sięjek by nie byłosas_gti pisze:na wyjsciu ze sprezarki na jałowym jest od 0,6 do 0,8 bara (nie w kolektorze)
błąd wielki panie specjalisto bo turbina włącza sie od 2500 obr/min a w wyczynowych samochodach jest podawane paliwo na łópatki turbiny żeby dopalić pozostałości z komory spalania oraz żeby turbina nie zeszła poniżej pewnej wartości obrotowej stosowane jest to po to żeby wyeliminować efekt turbo dziury.sas_gti pisze: turbina włacza sie dopeiro np przy 4 tys obr/min
mało wiesz o mechanice samochodowej będziesz w serwisie vw to spytaj się jakie objawy mogą być jeżeli ma się spalone sprzęgło i strasznie slizga np maluch ma kłopot osiągnąć 60km/h widze że ty jesteś teoretykiem a ja niestety jestem praktykiem, z zawodu dyplomowanym mechanikiem samochodowym i uwierz mi teoria często się niesas_gti pisze:niedawno z gt 90 koni przegrałeś, to chyba nie mogłobyć samo sprzegło nie sadzisz? 60 albo 70 kucy ucieklo z samego slizgajacego sie przegla?
zgadza w całości z praktyką
wątek przewodów to inna kwestia. i jestem bardzo ciekaw jak byś sobie poradził z problemem w takim silniku bo raczej nie za dobrze skoro twój kolega zwraca się o pomoc z jakimś problemem do mnie a nie do ciebie.sas_gti pisze:a może masz tak dziurawe przewody że sie coś wali
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
do moich pytań które wytluszczylem niestety sie nadal nie odniosłeś
a jednak tak napisałeś i teraz nie mów że nie!!!
("na wyjsciu ze sprezarki" napisałeś, a z tego wynika ze na przewodzie na IC tez bedzie 0,6 bara na jalowym- to bzdura,
no zastanow sie, to jest prawie maks doładowanie na jalowym, i wszytko w bypass niby idzie?, absurd , wystepowałyby wtedy ogromne straty i niepotrzebne zużycie spirali itd itd)
I to sa niby dane z jakichś tajnych książek serwisowych???,
bo w mojej dostepnej na tej stronie jest napisane ze takie cisnieniejak mowisz ma panowac wlasnie w kolektorze ssacym, juz za przepustnica i to tylko przy maksymalnie otwartej przepustnicy, nigdy na jalowym
220 na VDo czyli ~1700 na motometrze czyli ~0,65 bara, a ty masz ponad 2100 czyli cos masz nie tak nadal? jakto? nie zastanawia cie to?
Z praktyki nie wiem przy ilu bo nigdy turbo nie miałem.
powiem tak, jak zakres obotów spirali w Gladerze jest od 0 do 10 tys obr/min to do pewnej wartości nie jest on wstanie wytworzyc żadnego ale to żadnego cisnienia , kazda pompa tak jest skonstruwowana,(sadze ze tu moze to byc 1, 2 lub wiecej tys obr spirali/min), poczytaj troche o sprawności jakiejkolwiek pompy albo sprężarki, na wykresy i tabelki lepiej nie patrz bo ich nie umiesz czytac
Mój kolega zwrócił sie do ciebie o pomoc bo sie zajarał że masz też g60, zastanów sie co piszesz, bo na pewno mi zawdzięcza dużo dużo wiecej niż Tobie, masz tupet że mi to wyrzucasz, jemu lepiej powiedz
A jesli aż tak zapuściłeś sprzegło jak mówisz to tylko pogratulować, musiało ładnie pachnieć jak podróżowałeś.
I nadal mówsz ze glader popuje juz na wolnych obrotach, zrozum ze on tylko sobie chodzi, kreci sie ,
Mówisz to mając gdzieś to co jest w tabelach i to co sam wyczytales np na forum corrado,
no ale jak sam na to wszytko patrzysz i to cie nie przekonuje ze 2100 to za duzo to ja nie pomoge, niestety ci palcem nie moge pokazac gdzie masz patrzec w ta tabele i gdzie jest twoja niesclislosc,
Dane z tabel i ksiazek cie najwyrazniej walą,
Jak ci przelicznik nie pasuje to sobie pomnozysz przez 2 i jest ok
(moze ci przpomne dypolomowany mechaniku, w/g ciebie 1 bar to 2000 milibarów) brawo , praktyk z ciebie przeokrutny bez kitu, wrecz niereformowalny,
Gdy juz sie pokapowales ze zle policzyles to trzeba było usiąść jeszcze raz , zasatanowic sie i policzyc poprawnie,
Dzis jezdzilismy na serwisoym i pokazywało sie max 1700 z hakiem, a nie żadne 2100 jak u ciebie,
podobno memu koledze tłumaczyłes ze u ciebie moze pokazywac 2100 bo tak idealnie zregenerowałeś swoją sprężarke, no super, po prostu dwa razy lepiej niż fabryka ją składa na tych samych seryjnych częściach, idealista z ciebie, 100% wiecej doładowania w cenie zwykłej regeneracji,
Tabelka ktróa ci bimba a która sam podałeś -->[URL] http://forum.vwgolf.pl/download.php?id=7698[URL/]
żeby zrobić dyplom to teorie też trzeba znać, a tu tym bardziej teoria sie liczy a nie praktyka, bo to jest forum i tylko tak sie bedziesz mógł wykazac, ale ty najwyrażniej masz problem z przelaniem swojej wiedzy na papier, zaczynam powątpiewać w twój dyplom, zreszta jakby był porządny to byś powiedział co to za dyplom, skąd i podał swój tytuł naukowy albo cokolwiek a nie "dyplomowany" mechanik samochowowy
to co z tym dołądowaniem u ciebie??
okoG60 pisze:ciśnienie na wolnych obrotach na wyjsciu ze sprężarki (nie w kolektorze ssącym) powinno wynosić około 0,6 bara a maksymalnie może dojść powyrzej 0,8 bara.
a jednak tak napisałeś i teraz nie mów że nie!!!
("na wyjsciu ze sprezarki" napisałeś, a z tego wynika ze na przewodzie na IC tez bedzie 0,6 bara na jalowym- to bzdura,
no zastanow sie, to jest prawie maks doładowanie na jalowym, i wszytko w bypass niby idzie?, absurd , wystepowałyby wtedy ogromne straty i niepotrzebne zużycie spirali itd itd)
I to sa niby dane z jakichś tajnych książek serwisowych???,
bo w mojej dostepnej na tej stronie jest napisane ze takie cisnieniejak mowisz ma panowac wlasnie w kolektorze ssacym, juz za przepustnica i to tylko przy maksymalnie otwartej przepustnicy, nigdy na jalowym
w ogóle tego wczesniej nie zauważyłem, przeciez sam tu potwierdzasz ze twój wynik czyli 2100 to za duzo, nie moge juz noookoG60 pisze: wejdz na strone clubu corrado tam co drugi ma G60 z licznikiem VDO i jakoś kazdy kto ma dobrą sprężarke to ma powyżej 220, ciekawe co nie. ale ty się dalej upierasz że to za duże wartości więc może kazdy ma zepsuty licznik?
220 na VDo czyli ~1700 na motometrze czyli ~0,65 bara, a ty masz ponad 2100 czyli cos masz nie tak nadal? jakto? nie zastanawia cie to?
sas_gti pisze:turbina włacza sie dopeiro np przy 4 tys obr/min
zwróć uwage na skrót którego użyłem "np" (czyt. na przykład)okoG60 pisze:błąd wielki panie specjalisto bo turbina włącza sie od 2500 obr/min
Z praktyki nie wiem przy ilu bo nigdy turbo nie miałem.
powiem tak, jak zakres obotów spirali w Gladerze jest od 0 do 10 tys obr/min to do pewnej wartości nie jest on wstanie wytworzyc żadnego ale to żadnego cisnienia , kazda pompa tak jest skonstruwowana,(sadze ze tu moze to byc 1, 2 lub wiecej tys obr spirali/min), poczytaj troche o sprawności jakiejkolwiek pompy albo sprężarki, na wykresy i tabelki lepiej nie patrz bo ich nie umiesz czytac
Mój kolega zwrócił sie do ciebie o pomoc bo sie zajarał że masz też g60, zastanów sie co piszesz, bo na pewno mi zawdzięcza dużo dużo wiecej niż Tobie, masz tupet że mi to wyrzucasz, jemu lepiej powiedz
A jesli aż tak zapuściłeś sprzegło jak mówisz to tylko pogratulować, musiało ładnie pachnieć jak podróżowałeś.
I nadal mówsz ze glader popuje juz na wolnych obrotach, zrozum ze on tylko sobie chodzi, kreci sie ,
Mówisz to mając gdzieś to co jest w tabelach i to co sam wyczytales np na forum corrado,
no ale jak sam na to wszytko patrzysz i to cie nie przekonuje ze 2100 to za duzo to ja nie pomoge, niestety ci palcem nie moge pokazac gdzie masz patrzec w ta tabele i gdzie jest twoja niesclislosc,
Dane z tabel i ksiazek cie najwyrazniej walą,
Jak ci przelicznik nie pasuje to sobie pomnozysz przez 2 i jest ok
(moze ci przpomne dypolomowany mechaniku, w/g ciebie 1 bar to 2000 milibarów) brawo , praktyk z ciebie przeokrutny bez kitu, wrecz niereformowalny,
Gdy juz sie pokapowales ze zle policzyles to trzeba było usiąść jeszcze raz , zasatanowic sie i policzyc poprawnie,
Dzis jezdzilismy na serwisoym i pokazywało sie max 1700 z hakiem, a nie żadne 2100 jak u ciebie,
podobno memu koledze tłumaczyłes ze u ciebie moze pokazywac 2100 bo tak idealnie zregenerowałeś swoją sprężarke, no super, po prostu dwa razy lepiej niż fabryka ją składa na tych samych seryjnych częściach, idealista z ciebie, 100% wiecej doładowania w cenie zwykłej regeneracji,
Tabelka ktróa ci bimba a która sam podałeś -->[URL] http://forum.vwgolf.pl/download.php?id=7698[URL/]
żeby zrobić dyplom to teorie też trzeba znać, a tu tym bardziej teoria sie liczy a nie praktyka, bo to jest forum i tylko tak sie bedziesz mógł wykazac, ale ty najwyrażniej masz problem z przelaniem swojej wiedzy na papier, zaczynam powątpiewać w twój dyplom, zreszta jakby był porządny to byś powiedział co to za dyplom, skąd i podał swój tytuł naukowy albo cokolwiek a nie "dyplomowany" mechanik samochowowy
to co z tym dołądowaniem u ciebie??
Ostatnio zmieniony ndz wrz 11, 2005 02:20 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
no właśnie a teoria to nie wszystko. z jednej strony zwracam honor bo troche zle przedstawiłem obliczenia. w/g wzoru przedstawionego przez GTO wychodzi że mi pompuje 0,96 bara, zamień moje wskazania z motometra na wskazania z VDO i oblicz to sobiesas_gti pisze:Z praktyki nie wiem przy ilu bo nigdy turbo nie miałem.
g-lader ma górną granice obrotów wynoszącą około13000obr/min wiec oblicz sobie z jaką prędkoscią kręci się sprężarka przy 840obr/min silnika(bieg jałowy, przyjmijmy że jest to stosunek 1:2 czyli spirala w sprężarce slimakowej typu G60 kręci się z prędkością 1680obr/min ) i daj sobie w końcu powiedziedź że sprężarka(żadna pompa chyba że tak to nazywają tylko na wydziale politechniki) mechaniczna napędzana paskiem klinowym od silnika pompuje cały czas i nie myl tu pojęcia z turbiną gazową chociaż nawet napisałem ci już ze stosuje się natrysk benzyny na łopatki turbiny żeby nie schodziła poniżej danej liczby obrotów a co za tym idzie żeby cały czas podawała cisnienie którego nadmiar jest regulowany zaworem ciśnieniowym( lub przepustnicą w modelach G40 i G60)sas_gti pisze:powiem tak, jak zakres obotów spirali w Gladerze jest od 0 do 10 tys obr/min to do pewnej wartości nie jest on wstanie wytworzyc żadnego ale to żadnego cisnienia , kazda pompa tak jest skonstruwowana,(sadze ze tu moze to byc 1, 2 lub wiecej tys obr spirali/min),
sas_gti pisze:wystepowałyby wtedy ogromne straty i niepotrzebne zużycie spirali itd itd)
spirala się kręci cały czas od uruchomienia silnika ale ty tego chyba nie rozumiesz
jakbyś niewiedział to sprzęgło po 15 latach eksploatacji ma prawo się spalić , co do zapachu to tylko raz było czuć ten własciwy który oznacza spalenie sprzęgła powinieneś wiedzieć jaki zapach znawcosas_gti pisze:A jesli aż tak zapuściłeś sprzegło jak mówisz to tylko pogratulować, musiało ładnie pachnieć jak podróżowałeś
ja pisze że na moim pokazuje mi ponad 2 tyś któryś raz z kolei ci to pisze ile razy jeszcze będe to powtarzał?sas_gti pisze:Wiec jak wyjasnisz to ze tabele pokazuja ze przy 800 na motometrze(czyli na jalowym) jest doładowanie 0 milibarów???sas_gti pisze: oblicza doładowanie z kolektora ssącego a na biegu jałowym ciśnienie panujące w kolektorze ssącym jest inne a w przewodach ciśnieniowych od sprężarki do przepustnicy jest inne
0,8 to maksymalne ciśnienie do jakiego dochodzi podczas dodania gazu na maksa może troche źle to ci napisałem ale jakoś nie potrafisz tego zrozumiec juz raz ci to pisałem. bedziesz w poniedziałek w vw to niech ci udostępnią dane o tym silnikusas_gti pisze:skad masz dane ze jest od 0,6 do 0,8 bara na jalowym na wyjsciu ze sprezarki i maks robocze 15,8, chetnie o tym poczytam
sas_gti pisze:Zgadzam, ale w swietle tego nie wyjasniles mi
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
jeżeli faktycznie 13 tys to sie pomyliłem,
przeczytałem "max rated speed 10 rpm/min", nie wiem co znaczy "rated" i sie zasugerowałem, nigdzie co prawda nie wspominali az o 13 ale niech bedzie i 13, ale jeszcze sie zapytam w VW
sas_gti napisał/a:
wystepowałyby wtedy ogromne straty i niepotrzebne zużycie spirali itd itd)
napisałem Ci też jak wół że sie kreci, ale to nie znaczy ze przy tych powiedzmy 1680 obr/min wytwarza cisnienie, tym bardziej ze górny zakres jest 13 tys (miała by wtedy niemal idealną sprawność)
jeśli wytwarza na jałowym w ogole jakieś cisnienie to może minimalne, a moze ty je dodatkowo podniosłeś pakujać do środka tą pastę uszczelniajacą która aż ci mlaska, moze troszke za duzo? po prostu za dużo pasty , jak bedzie konkretna tabelka to zapodam
Rajdówki z natryskiem na turbine pala nawet 100 litrów/ 100km, poza tym to są wyczynowe układy , które maja obliczona zywotnośc na kilkaset/ kilka tysiecy km, nie porównuj tego, żadna turbina takiego dopalania dobrze nie znosi,
po czym wnosisz ze myle gazową turbinę ze sprezarka?, próbowałem ci tylko pokazać ich charterystyki, porównać je, uświadomić że na dole są bardzo zblizone (czyt. obie muszą nabrac pewnych obrotów zeby wytworzyc cisnienie, wynika to z ich konstrukcji)
Z tego co wyczytałem to wynika ze cisnienie jest brane z czujnika ciśnienia który jest w Digifancie, doprowadzone jest do niego cisnienie rurką ale z tego schematu wynika ze nie z kolektora ssacego a z przed przepustnicy,
Moze na kolektorze ssacym mierzy sie manometrem bo jest latwiej a do MFA bierze zprzed przepustnicy? nie wiem

(jak sie nie otwiera to tu http://img400.imageshack.us/my.php?image=cisss4cl.jpg)
jeśłi chodzi ci o stwierdzenie że sprężarka to pompa powietrza, to otworz film z tej strony o VWg60 i posluchaj goscia, "It works like an air pump" moze w warsztatach faktycznie nie używa sie tego określenia, ale po angielsku ono funkcjonuje i na wykładach jak najabrdziej sie z nim spotkałem, rzeczy sie nazywa po imieniu, urządzenie które wytwarza cisnienie jest pompą, ale poniekąd kumam o co ci chodziło,
[ Dodano: Nie Wrz 11, 2005 03:50 ]
aha zauważ jeszcze ze gdy wcisniesz gaz minimalnie tak ze glader osiagnie na motometrze 1000 to w/g tabeli doładowane też wynosi 0 mBar!!!
a przecież przpustnica jest juz lekko otwarta, gaz lekko wscisniety, Glader lekko przyspieszył, to czemu zatem żadne cisnienie nie dochodzi na czujnik nawet jeśli okazałoby sie że jest on na kolektorze ssącym?
Uważam że wszytko przemawia za tym ze na jałowym czyli do około 1650 obr spirali /min , nic sie nie dzieje, zero dołądowania i super bo glader sie nie niszczy niepotrzebie jak na jałowym chodzi, a zaczyna pompowac mozna powiedziec ze juz prawie od zera, ale jednak trzeba mu dać minimalnie gazu i ropedzic sprezarke tak zeby na motometrze pokazało sie min 1000, zreszta komu jest potrzene jakiekolwiek doładowanie w przy tak małych obrotach
Moze sie nie zgodzisz i mi to też jakos wyjaśnisz?
przeczytałem "max rated speed 10 rpm/min", nie wiem co znaczy "rated" i sie zasugerowałem, nigdzie co prawda nie wspominali az o 13 ale niech bedzie i 13, ale jeszcze sie zapytam w VW
sas_gti napisał/a:
wystepowałyby wtedy ogromne straty i niepotrzebne zużycie spirali itd itd)
tylko ze ty napisales ze jest 0,6-0,8 bara na jalowym, do tego sie odnosiłem, czytaj całośćokoG60 pisze:spirala się kręci cały czas od uruchomienia silnika ale ty tego chyba nie rozumiesz
napisałem Ci też jak wół że sie kreci, ale to nie znaczy ze przy tych powiedzmy 1680 obr/min wytwarza cisnienie, tym bardziej ze górny zakres jest 13 tys (miała by wtedy niemal idealną sprawność)
jeśli wytwarza na jałowym w ogole jakieś cisnienie to może minimalne, a moze ty je dodatkowo podniosłeś pakujać do środka tą pastę uszczelniajacą która aż ci mlaska, moze troszke za duzo? po prostu za dużo pasty , jak bedzie konkretna tabelka to zapodam
Rajdówki z natryskiem na turbine pala nawet 100 litrów/ 100km, poza tym to są wyczynowe układy , które maja obliczona zywotnośc na kilkaset/ kilka tysiecy km, nie porównuj tego, żadna turbina takiego dopalania dobrze nie znosi,
po czym wnosisz ze myle gazową turbinę ze sprezarka?, próbowałem ci tylko pokazać ich charterystyki, porównać je, uświadomić że na dole są bardzo zblizone (czyt. obie muszą nabrac pewnych obrotów zeby wytworzyc cisnienie, wynika to z ich konstrukcji)
rozumiem i wiedziałem o tym, ale jak sam mówisz żle z początku napisłeś ale widze ze juz kumasz wiec odpuszczamokoG60 pisze:0,8 to maksymalne ciśnienie do jakiego dochodzi podczas dodania gazu na maksa może troche źle to ci napisałem ale jakoś nie potrafisz tego zrozumiec juz raz ci to pisałem. bedziesz w poniedziałek w vw to niech ci udostępnią dane o tym silniku
ok , rozumien to co do mnie mówisz i sam też tak pomyślałem ale sprawdziłem i mam wątpliwościokoG60 pisze:oblicza doładowanie z kolektora ssącego
Z tego co wyczytałem to wynika ze cisnienie jest brane z czujnika ciśnienia który jest w Digifancie, doprowadzone jest do niego cisnienie rurką ale z tego schematu wynika ze nie z kolektora ssacego a z przed przepustnicy,
Moze na kolektorze ssacym mierzy sie manometrem bo jest latwiej a do MFA bierze zprzed przepustnicy? nie wiem

(jak sie nie otwiera to tu http://img400.imageshack.us/my.php?image=cisss4cl.jpg)
jeśłi chodzi ci o stwierdzenie że sprężarka to pompa powietrza, to otworz film z tej strony o VWg60 i posluchaj goscia, "It works like an air pump" moze w warsztatach faktycznie nie używa sie tego określenia, ale po angielsku ono funkcjonuje i na wykładach jak najabrdziej sie z nim spotkałem, rzeczy sie nazywa po imieniu, urządzenie które wytwarza cisnienie jest pompą, ale poniekąd kumam o co ci chodziło,
[ Dodano: Nie Wrz 11, 2005 03:50 ]
aha zauważ jeszcze ze gdy wcisniesz gaz minimalnie tak ze glader osiagnie na motometrze 1000 to w/g tabeli doładowane też wynosi 0 mBar!!!
a przecież przpustnica jest juz lekko otwarta, gaz lekko wscisniety, Glader lekko przyspieszył, to czemu zatem żadne cisnienie nie dochodzi na czujnik nawet jeśli okazałoby sie że jest on na kolektorze ssącym?
Uważam że wszytko przemawia za tym ze na jałowym czyli do około 1650 obr spirali /min , nic sie nie dzieje, zero dołądowania i super bo glader sie nie niszczy niepotrzebie jak na jałowym chodzi, a zaczyna pompowac mozna powiedziec ze juz prawie od zera, ale jednak trzeba mu dać minimalnie gazu i ropedzic sprezarke tak zeby na motometrze pokazało sie min 1000, zreszta komu jest potrzene jakiekolwiek doładowanie w przy tak małych obrotach
Moze sie nie zgodzisz i mi to też jakos wyjaśnisz?