Lusterko fotochrom
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Greg wiesz może jak zrobić przyciemnianie lusterka boczne? Da rade w ogóle coś takiego dokupić? Mam sterowane elektrycznie, a chciałbym mieć podgrzewane i na dodatek przyciemniane. VW miał takie lusterka do golfa...?
Był 01' Golf MK4 1.9 TDi Seryjne AJM 115KM i ukradli...
'04 Skoda Octavia 1,9 TDi Seryjne ASZ 130KM... sprzedana!
'04 Skoda Octavia 1,9 TDi Seryjne ASZ 130KM... sprzedana!
o ile wiem to podgrzewane latwo, kupujesz wklady (kupuj od razu niebieskie, wlasnie te przyciemniane) z mata grzewcza, wymieniasz, ciagniesz kable do wlacznika ogrzewania tylnej szyby i masz...Ghibli pisze:Greg wiesz może jak zrobić przyciemnianie lusterka boczne? Da rade w ogóle coś takiego dokupić? Mam sterowane elektrycznie, a chciałbym mieć podgrzewane i na dodatek przyciemniane. VW miał takie lusterka do golfa...?
greg możesz mi dokładnie opisać jak przerobiłeś ten uchwyt mocujący lusterko na szybie,bo na razie zrobiłem tak jak wywnioskowałem z fotek tzn. uciąłem uchwyt z poprzedniego lusterka, ale co dalej? No i takie pytanko brązowy kabelek to masa,brązowo-niebieski +,czarno-niebieski sygnał z wstecznego,tak?
TDi 205Km410Nm viewtopic.php?f=&t=177928" onclick="window.open(this.href);return false;
R36 320Km403Nm viewtopic.php?f=&t=394736" onclick="window.open(this.href);return false;
Mk1 viewtopic.php?f=&t=362930" onclick="window.open(this.href);return false;
Lusterko już założone.Teraz myślę gdzie by tu upchnąć sensor deszczu.Dzięki za pomoc koledzy ,a w szczególności tobie greg ,dużo mi pomogły twoje fotki.
I jak tam wygląda sprawa z przekaźnikiem do spryskiwaczy i sensora?Wiadomo już coś ?
[ Dodano: Pią Sty 02, 2009 01:02 ]
Znalazłem coś takiego na forum Passata
Cytat:Napisał "Charakterek"
Nieee w żadnym wypadku 377 pod spryski nie pójdzie. Wiem, bo przerabiałem temat. Albo 603 jak ma tylko spryski albo 192 jak ma także czujnik deszczu. 377 nie mają opcji na spryskiwacze...
Więc czyżby 192
I jak tam wygląda sprawa z przekaźnikiem do spryskiwaczy i sensora?Wiadomo już coś ?
[ Dodano: Pią Sty 02, 2009 01:02 ]
Znalazłem coś takiego na forum Passata
Cytat:Napisał "Charakterek"
Nieee w żadnym wypadku 377 pod spryski nie pójdzie. Wiem, bo przerabiałem temat. Albo 603 jak ma tylko spryski albo 192 jak ma także czujnik deszczu. 377 nie mają opcji na spryskiwacze...
Więc czyżby 192
Ostatnio zmieniony pt gru 12, 2008 00:37 przez uksz, łącznie zmieniany 2 razy.
TDi 205Km410Nm viewtopic.php?f=&t=177928" onclick="window.open(this.href);return false;
R36 320Km403Nm viewtopic.php?f=&t=394736" onclick="window.open(this.href);return false;
Mk1 viewtopic.php?f=&t=362930" onclick="window.open(this.href);return false;
odgrzebię temat bo sprawa lusterka posunęła się do przodu. lusterko kupiłem już jakiś czas temu w komplecie razem z czujnikiem deszczu. w międzyczasie przednia szyba znowu dostała kamyczkiem i miała już dwa pęknięcia więc postanowiłem ją wymienić. wstawiłem szybę z miejscem na czujnik deszczu i chcę wszystko złożyć do kupy. lusterko i czujnik mam już zamontowany, pozostało tyko to podłączyć. pytanie tylko JAK??
do lusterka dochądzą trzy przewody:
1 - biało-czarny
2 - brązowy
3 - niebiesko czerwony
do czujnika deszczu też trzy przewody
1 - czarny z zielonym paskiem
2 - zielony
3 - brązowy
brązowe to zapewne masa ale co dalej
może fotka czujnika deszczu pomoże dojść który przewód to zasilanie i sygnał
no i gdzie wpiąć sygnał z czujnika deszczu? podobno trzeba zmienić przekaźnik wycieraczek na 192. Czy sygnał z sensora wystarczy dopiąć do niego???
do lusterka dochądzą trzy przewody:
1 - biało-czarny
2 - brązowy
3 - niebiesko czerwony
do czujnika deszczu też trzy przewody
1 - czarny z zielonym paskiem
2 - zielony
3 - brązowy
brązowe to zapewne masa ale co dalej
może fotka czujnika deszczu pomoże dojść który przewód to zasilanie i sygnał
no i gdzie wpiąć sygnał z czujnika deszczu? podobno trzeba zmienić przekaźnik wycieraczek na 192. Czy sygnał z sensora wystarczy dopiąć do niego???
paczu, tak to jest jak się nie korzysta ze schematów:
wtyczka 4 pinowa od czujnika deszczu
1. czarno/zielony - idzie do przekaźnika pin 10
2. zielony - idzie do przekaźnika pin 14
3. masa
teraz wtyczka 6 pinowa od lusterka:
1. czarno/biały - do bezpiecznika 5
2. brązowy - masa
3. brązowo/niebieski - do włącznika wstecznego - najprościej - wtyczka na grodzi koloru pomarańczowego - pin 10
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 7:57 pm ]
jak widzę kolory masz troszkę inne ale piny dokładnie te same
wtyczka 4 pinowa od czujnika deszczu
1. czarno/zielony - idzie do przekaźnika pin 10
3. masa
teraz wtyczka 6 pinowa od lusterka:
1. czarno/biały - do bezpiecznika 5
2. brązowy - masa
3. brązowo/niebieski - do włącznika wstecznego - najprościej - wtyczka na grodzi koloru pomarańczowego - pin 10
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 7:57 pm ]
jak widzę kolory masz troszkę inne ale piny dokładnie te same
Ostatnio zmieniony ndz lut 22, 2009 20:55 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerze mówiąc nie ogarniam tych schematów, nikt mi nigdy nie wytłumaczył jak je czytać i generalnie jest to dla nie czarna magia.paczu, tak to jest jak się nie korzysta ze schematów:
czyli wystarczy zmienić przekaźnik, podpiąć w/w przewody do pinów 10 i 14 przekaźnika 192 i powinno hulać? nic więcej nie trzeba kombinować?greg pisze:1. czarno/zielony - idzie do przekaźnika pin 10
kurde po niemiecku to już w ogóle masakra ale chyba zaczynam łapać... czyli wtyczki oznaczone są literą T cyfry oznaczają ilość pinów i pod który pin jest przewód podpięty... ale skąd wiesz do którego przekaźnika idą przewody od czujnika deszczu? tam jest T18 pin 10 i 14 J31??
co to jest na samym spodzie numery od 1 do 14? i jeszcze numerki 12, 13, 27 w prostokątnych ramkach??
co to jest na samym spodzie numery od 1 do 14? i jeszcze numerki 12, 13, 27 w prostokątnych ramkach??
A jak mozna sprawdzic czy lusterko monochromatyczne dziala??
Pytam gdyz wydaje mi sie ze moje nie dziala lub dziala ale bardzo slabo (prawie sie nie sciemnia jak ktos z tylu swieci).
Jest to lusterko montowane fabrycznie z sensorem deszczu, sensor dziala na vag'u brak bledow, moze ktorys konkretny blok odpowiada za lusterko ??
Dziekuje za wszelak pomoc.
Pytam gdyz wydaje mi sie ze moje nie dziala lub dziala ale bardzo slabo (prawie sie nie sciemnia jak ktos z tylu swieci).
Jest to lusterko montowane fabrycznie z sensorem deszczu, sensor dziala na vag'u brak bledow, moze ktorys konkretny blok odpowiada za lusterko ??
Dziekuje za wszelak pomoc.
Mój golfik:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=18947&postdays=0&postorder=asc&start=1140&sid=3125aafe34a6e4ea9a51c6a94b07628e
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=18947&postdays=0&postorder=asc&start=1140&sid=3125aafe34a6e4ea9a51c6a94b07628e
to są odnośniki do innych schematów w innych miejscach - połączenia do innych urządzeńpaczu pisze:12, 13, 27 w prostokątnych ramkach??
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 9:36 pm ]
numeracja na schemacie od urządzenia bo schemat to kila lub kilkanaści estron (zależy od czego)paczu pisze:co to jest na samym spodzie numery od 1 do 14?
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 9:39 pm ]
ratunku - Niemcy mnie biją - masakra - ale w tym języku znajdziesz wszystkie możliwe schematy do vw a w innych jest trudniejpaczu pisze:kurde po niemiecku to już w ogóle masakra
włącz stacyjkę i palcem zatkaj czujnik z przodu lusterkakwitecki pisze:A jak mozna sprawdzic czy lusterko monochromatyczne dziala??
to akurat jest zrozumiałe ale w dalszym ciągu niezrozumiałe są dla mnie opisy urządzeń w języku niemieckim więc pożytek z takiego schematu będzie dla mnie niestety ograniczony.ratunku - Niemcy mnie biją - masakra - ale w tym języku znajdziesz wszystkie możliwe schematy do vw a w innych jest trudniej
greg, wielkie dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia