Dane techniczne, silniki, VIN dekoder, kody wyposażenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
z tymi oznaczeniami to jest tak, że silniki na pompowtryskiwaczach mają te czerwone oznaczenia i tak:GERONIMO pisze:Witam. Mam pytanko odnośnie TDI. Mianowicie czy czerwone litery D i I oznaczają moc silnika 130 kM czy nie ma w tym reguły. Mój golf ma 101 kM i dwie czerwone litery. Czy to jest OK?
silniki o mocy 115 KM (AJM, AUY) - czerwone "DI"
silnik o mocy 130 KM (ASZ, AWX) - czerwone "DI"
silnik o mocy 150 KM (ARL) - czerwone "TDI"
silniki o mocy 110 KM (AHF, AFN, ASV, AVG) mimo, iż są na pompie rotacyjnej VP mają czerwone "I" z uwagi na turbinę ze zmienną geometrią. Silnik ALH 66kW/90 KM również ma turbinę ze zmienną geometrią ale ma mniejszą moc i dlatego srebrne literki "TDI".
W przypadku silników ATD i AXR - 74kW/100 KM na pompowtryskach mają również czerwone "DI".
Ogólnie rzecz biorąc silniki na pompowtryskach poza wzmocnionym ARL-em mają czerwone "DI".
Ostatnio zmieniony pn mar 24, 2008 22:07 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
na pewno tj silnik GTI ok110km wieloponktowy wtrysk mechaniczny - taki montowali w golfie mk2 (tak ja mialem) widocznie ktos misial przelozyc z mk2 do mk3 bo takiego nie spotkalem w mk3. silniczek super- przyspieszenie REWELACYJNE-mialem rocznik 84 mk2 i czeto,gesto duzo mlodsze auta musialy sie wstydzic jak ruszalem ze swiatel...szalonyCezar pisze:Witam. Moze ktoś mi pomoze ustalic jaki mam dokladnie silnik w moim autku. Jest to MK 3 z 1994 pierwsza rejestracja we wrześniu. Silnik 1.8 na wielopunktowym wtrysku, oznaczenie według katy pojazdu JH. Posiada katalizator. I tu jest problem. rozdzielacz paliwa (tak to sie chyba nazywa) mam umieszczony na obudowie filtra powietrza i z tamtąd wychodzą przewody paliwowe w oplocie stalowym do wtryskiwaczy. Postaram się wstawić zdjęcie silnika. Coś takiego widze pierwszy raz. Za wszelką pomoc będe wdzieczny. Pozdrawiam
- lukasz041287
- Użytkownik
- Kontakt:
mój golfik ma oznaczenie KR 16V tz.GTI i ma ok 137KM
Ostatnio zmieniony pn mar 31, 2008 11:56 przez lukasz041287, łącznie zmieniany 2 razy.