strobosko do zapłonu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » sob lut 26, 2005 19:24

toz eby ustawic zapłon to almpe podłącza sie pod pierwszą swiece i sie reguluje zapłonem :?: jak lampa błyśnie to znaczyz e zapłon dobrze ustawiony :?:

Obrazek

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » sob lut 26, 2005 20:59

haha,nie do końca ak,ale podłancza się pod przewód pierwszej świecy i lampa ci mruga z prędkością obrotową sinika,dzięki czemu pasek kontrolny widzisz w jednym miejscu,takie złudzenie optyczne,i wtedy go dostawiasz tak żeby było jak powinno być,oczywiście za pomoca regulacji zapłonu,troszke to ciężko opisać.
:)

No cóż , na sprzedaż
:(

carrot

Post autor: carrot » sob lut 26, 2005 22:04

@marceliii zwróć uwagę na jedno- lampa nie jest połączona w żaden sposób z masą samochodu. Schemat przerysowałem z "natury", z lampy, której używam już 10 lat i wtedy nie była już nowa.
Nie wiem ile kosztuje palnik do lampy błyskowej, ale reszta części nie przekroczy kwoty 10zł, należy pomyśleć o jakiejś dobrej obudowie, w końcu na elementach układu panuje pełne napięcie sieci 220V !

@Quatro7, w każdym aucie zapłon ustawia się trochę inaczej, np u mnie (1,8 8V silnik PB wtrysk digifant II) na kole zamachowym jest znak umieszczony 6 stopni przed ZZ, należy zdjąć wtyczkę z czujnika temp płynu, zwiększyć obroty do 2500 i kręcić aparatem tak, aby znak pokrył się z nadlewem na obudowie skrzyni biegów
Pzd

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » ndz lut 27, 2005 03:11

skoro nie jest połączona z masa samochodu to układ musi brać sterowanie z zapłonu za pomocą cewki w której będzi esię indukował impus,bo inaczej to nie rozumie jak ma być podłączona bezpośrednio do świecy?

No cóż , na sprzedaż

piott
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: Golf 7 Variant
Kontakt:

Post autor: piott » ndz lut 27, 2005 08:21

szkoda, ze na 220V

carrot

Post autor: carrot » ndz lut 27, 2005 20:49

Marceliii lampa jest podłączana do 1 świecy za pomocą tulejki aluminiowej, która na jednym końcu ma otwór z boczną sprężynką do nałożenia na gwintowany bolec świecy, a na drugim końcu gwintowany pręt do nasadzenia fajki. Mniej więcej na środku tulejki wychodzi przewód wn do lampy
Pzd

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » pn lut 28, 2005 00:53

aha,tylko skoro układa ma zasilanie z innego źródła niż akumulator to w tel tulejece musi być jakaś cewka,bo inaczej nie może być chyba.
I tu się pojawia problem,skąd np:wziąśc taką tulejke.
:)

No cóż , na sprzedaż

carrot

Post autor: carrot » pn lut 28, 2005 10:56

nie ma żadnej cewki, zwykły kawałek aluminium, można by to zrobić przerabiając trochę fabryczną tulejkę nakręcaną na świecę w maluchu
Pzd

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » wt mar 01, 2005 00:33

A więc zrobiłem sobie układzi według schemaciku który dostałem na konto,ale niestety nie działa,a wszystko jest tak jak powinno być,więc prosze o info jak ten układ powinien się zachowywać w stanie spoczynku,czyli jak podłącze w domu pod zasilacz todiody powinny świecić czy nie,cewka przy założeniu na przewód powinna dawać jakies nap.czy tylko powinna zmieniać swój opór,czty ma znaczenie jakie mam przewody zapłonowe?
Pozdro

No cóż , na sprzedaż

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”