[MK2] Problem z temp silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ok to kupuje czujnik temp i przy najbliższym czasie wymienie i podziele sie informacją i spostrzezeniami z tej sytuacji
a pytanie jak sprawdzić czy jest dobry czujnik w sumie w teorii powinien sterować rezystancją czyli im sieplejszy silnik to opór rośnie co widać na wskaźniku to jaka powinna byc rezystancja przy normalnej temp pracy silnika ok 90 st C
a pytanie jak sprawdzić czy jest dobry czujnik w sumie w teorii powinien sterować rezystancją czyli im sieplejszy silnik to opór rośnie co widać na wskaźniku to jaka powinna byc rezystancja przy normalnej temp pracy silnika ok 90 st C
musisz kupić sobie [jesli nie masz] omomierz i termometr kuchenny - z tego co wiem to chyba powinno tak działać ze przy wyzszej temperaturze czujnika [np podgrzanego w wodzie] rezystancja powinna maleć... niemniej do jakiej wartości to nie wiem [jak znajdziesz gdzies te dane to napisz tu jaki powinien byc opor np przy 90*C, bo tez chce swoj sprawdzic]. nie wiem takze czy mozna jakos bezinwazyjnie [bez wylania plynu chlodzacego] go wyjąć... ale fakt faktem chciałbym sprobowac... jak cos zrobisz w tym kierunku to daj znac...KUSTO pisze:ok to kupuje czujnik temp i przy najbliższym czasie wymienie i podziele sie informacją i spostrzezeniami z tej sytuacji
[url=http://ilepali.info/pt.php?id=62][img]http://ilepali.info/foot.php?id=62[/img][/url]
- rross
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam,
mam RP 1,8 i u mnie wyglada to tak jak stoje w korku to temp dojanie tak jak u kolegi Łyskacza, ALE WTEDY ZACZYNA MI KOPCIĆ NA CZARNO I SZARPAĆ I GASNĄĆ, natomiast na trasie wskazówka wskazuje 1/4 skali i autko jeździ OK.
Jak odpiąłem sonde lambda to samochód chodził OK ale spalił 12l/100km.
I tak sukam rówież co to może być ale widzę że wiecej osób ma podobny problem.
pozdro
mam RP 1,8 i u mnie wyglada to tak jak stoje w korku to temp dojanie tak jak u kolegi Łyskacza, ALE WTEDY ZACZYNA MI KOPCIĆ NA CZARNO I SZARPAĆ I GASNĄĆ, natomiast na trasie wskazówka wskazuje 1/4 skali i autko jeździ OK.
Jak odpiąłem sonde lambda to samochód chodził OK ale spalił 12l/100km.
I tak sukam rówież co to może być ale widzę że wiecej osób ma podobny problem.
pozdro
poprostu nie byłem pewien czy włącznik termiczny wentylatora dotyka fizycznie płynu czy moze poprostu jakiejs metalowej czesci chlodnicy. dzieki za szybką odpowiedz.piotr2 pisze:robgr85, jak auto przewrucisz na dach,przecierz on jest na dole.chyba ze to zrobisz w bardzo szybkim tepie.
[url=http://ilepali.info/pt.php?id=62][img]http://ilepali.info/foot.php?id=62[/img][/url]
z racji braku czasu nie jestem w stanie tego zmierzyć ale jak tylko dotkne sie to podziele sie info na nowym jak i starym jakie ram rezystancje są (ciekawość w sumie) a wyciągnąc sie da bynajmniej u mnie w MH jest przy termostatnie (chyba że to nie ten ) podkładam miche pod silnik zakrecam dobrze zbiorniczek wyrównawczy (przypominam ze silnik zimny) i odkręcam szybkie rączki i jakoś dużo go nie zlatuje potem bardzo drobne sitko (dmuchnołem dziadkowi od cedzenia mleka) i wlewam płyn spowrotem tak zrobiłem z termostatem
czujnik to teraz wyzwanie hehehe
czujnik to teraz wyzwanie hehehe
- rross
- Mały gagatek
- Kontakt:
CZY MONA ZAMIAST SONDY ZAŁOZYĆ JEJ EMULATOR????
Potr2
dziś byłem u znajomego mechaniora i okazało się ze u mnie problem z obrotami i spalniem tzn jak odpiłem sonde to pali 12 l natomiast z sądą jest ok do momentu kiedy silnik sie nie nagrzeje wtedy obroty spadaja zaczyna kopcić i czasami gasnie. Powiedział mi że sonda jest padnięta. Test zrobił w następujący sposób silnik sobie pracował z sondą i jak się nagrzał i zaaczą kopcić i obroty mu zaczęły spadać a kopić jak smok to odpiął sonde i co się stało???????????????? obroty się wyrównały i momentalnie przestał kopcic i spytał mnie co o tym sadzę. Co mogłem sądzi jak nie to że sonda jest padnięta, alepowiedział żeby się nie bawić w kupowanie sondy tylko właśnie kupić i załozyć emulator. tylko czy tak można łatwo sobie wypiąć sonde i założyć emulator sondy.
Mogę mu wierzyć bo gość jest mechanikiem i sam ma 4 VW i to w dodatku golfy wszystkie.
Tylko nie wiem jaki to ma związek z nagrzewaniem auta.
I dodatkowo znalazłem taki temat: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63607
Co tym sądzicie??????
Potr2
dziś byłem u znajomego mechaniora i okazało się ze u mnie problem z obrotami i spalniem tzn jak odpiłem sonde to pali 12 l natomiast z sądą jest ok do momentu kiedy silnik sie nie nagrzeje wtedy obroty spadaja zaczyna kopcić i czasami gasnie. Powiedział mi że sonda jest padnięta. Test zrobił w następujący sposób silnik sobie pracował z sondą i jak się nagrzał i zaaczą kopcić i obroty mu zaczęły spadać a kopić jak smok to odpiął sonde i co się stało???????????????? obroty się wyrównały i momentalnie przestał kopcic i spytał mnie co o tym sadzę. Co mogłem sądzi jak nie to że sonda jest padnięta, alepowiedział żeby się nie bawić w kupowanie sondy tylko właśnie kupić i załozyć emulator. tylko czy tak można łatwo sobie wypiąć sonde i założyć emulator sondy.
Mogę mu wierzyć bo gość jest mechanikiem i sam ma 4 VW i to w dodatku golfy wszystkie.
Tylko nie wiem jaki to ma związek z nagrzewaniem auta.
I dodatkowo znalazłem taki temat: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63607
Co tym sądzicie??????
ano zmierzyłem opór w czujniku który idzie na wskaźnik na liczniku zimny ma około 180 omów a kiedy załączył mi sie wentylator miał około 67 omów jezeli ktoś by mógł zmieżyń w swoim MH bym był bardzo wdzieczny ogólnie kupiłem nowy czarny czujnik jak dzis zdąże to go przełoże ale pytanie jak ja go mam wyjąć?? czy mam go podwadzić i wyciagnąć?? to bym zrobił pomiary na nowym bo myśle że mogło zdazyć sie tak że moze jest to przyczyna czujnika załaczania wentylka za późno czyli sie okaże