[mk3] Dziwny odglos (cos wyje)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
yoobi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: yoobi » czw paź 26, 2006 19:11

Kand pisze:a potem w odwrotnej kolejnośći Tylko pamiętaj o tej centralnej nakrętce że ją dokręca się ręką broń Boże kluczem
Słyszałem, że robi się coś takiego jak kasowanie luzu łożyska. Na czym to polega i w jakich sytuacjach się to robi (po wymianie na przykład na nowe?)

Pozdrawiam
yoobi

OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » czw paź 26, 2006 20:19

yoobi pisze:
Kand pisze:a potem w odwrotnej kolejnośći Tylko pamiętaj o tej centralnej nakrętce że ją dokręca się ręką broń Boże kluczem
Słyszałem, że robi się coś takiego jak kasowanie luzu łożyska. Na czym to polega i w jakich sytuacjach się to robi (po wymianie na przykład na nowe?)

Pozdrawiam
yoobi
Kasowanie odbywa się właśnie przez dokręcenie tej nakrętki Wystarczy podnieść auto tak żeby tylne koło sobie nie dotykało ziemi (bez hamulca ręcznego) i spróbować na boki energicznie poruszac kołem jak ma za duże luzy to nalezy dokręcić nakrętke jak to nic nie da albo łozysko zacznie wyć to jest do wymiany Jak kupiłem swojego to lewe tylne koło było lekko pochylone (prawie niezauważalne) lekkie dokręcenie załatwiło sprawę

Awatar użytkownika
Darass
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Darass » czw paź 26, 2006 22:32

ja mam to samo, wycie zaczyna sie od predkosci rzędu 40-50km/h i najglosniej jest wlasnie przy 110-120/h. tez podejzewam łożysko, tylko teraz pytanie przód czy tył? lewe czy prawe? tak jak kolega, nie moge okreslic dokladnie z kąd dobiega wycie bo zalezy jak sie ucho nastawi :) dla ulatwienia dam cos takiego, ze jak skręce w lewo to jest glosniej, jak dłużej w prawo to prawie nie slychac. które to moze byc łożysko??

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » czw paź 26, 2006 22:39

Darass pisze:przód czy tył
Stawiam na tył.
Darass pisze:lewe czy prawe
Kand pisze:Wystarczy podnieść auto tak żeby tylne koło sobie nie dotykało ziemi (bez hamulca ręcznego) i spróbować na boki energicznie poruszac kołem jak ma za duże luzy to nalezy dokręcić nakrętke jak to nic nie da albo łozysko zacznie wyć to jest do wymiany

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Awatar użytkownika
Darass
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Darass » czw paź 26, 2006 22:46

hmmm, bylem u mechaniora i mówił ze prawy tył do wymiany a inny powiedział ze sa ok i to opony :| kurde, opony tak głośno nie wyją, bez przesady. łożysko SKF-a kosztuje nie całe 60zł, wymiana 15zł (wymienił bym sam, ale trzeba miec ten smar, a tego nie mam :/ ) wiec 70zeta trza szykowac ;)

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pt paź 27, 2006 08:45

łożysko SKF-a kosztuje nie całe 60zł, wymiana 15zł (wymienił bym sam, ale trzeba miec ten smar, a tego nie mam :/ ) wiec 70zeta trza szykowac
To SKF nie daje smaru w komplecie :?:
A nawet jeśli nie to ja jeśli umiem, to wolę zrobić sam niż dać mechanikowi.
Przynajmniej mam pewniaka, że dobrze zrobiłem.

Awatar użytkownika
Darass
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Darass » pt paź 27, 2006 10:09

Kubus20 pisze:To SKF nie daje smaru w komplecie
a nawet nie wiem, myslalem ze zadna firma nie daje :roll:
Kubus20 pisze:A nawet jeśli nie to ja jeśli umiem, to wolę zrobić sam niż dać mechanikowi.
Przynajmniej mam pewniaka, że dobrze zrobiłem.
jezeli o to kaman, to jestem pewny ze zrobi dobrze, bo po pierwsze to dobry znajomy, po drugie caly czas jestem przy robocie ;)

Awatar użytkownika
ziembul
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ziembul » pn paź 30, 2006 19:39

Na zakonczenie tematu jeszcze informacja o roznicy w cenach.
W sklepie z czesciami tutaj w NL zawolali 36€ za komplet na jedno kolo, czyli wychodzi ponad dwa razy drozej niz za FAG albo SKF w Polsce.

Juz po problemie(hamulce):
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=81532

magiczny PIN :)))
BREMBO MAX|FERODO PREMIER

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”