rozrzad

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
robal264
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: robal264 » wt cze 20, 2006 15:44

flippper pisze:Przywiozłem z Niemiec Golfa III 2.0 w benzynie. Wcześniejszy właściciel niemiec był chyba fascynatem tiuningu, bo pozmieniał sporo w tym aucie, i jak się u mechanika okazało przestawił również i rozrząd. Pasek był przesunięty o jeden ząbek i auto mi chodziło jak burza. Taraz po zmianie paska (mechanik mi ustawił już bez przesunięcia) auto nie tylko straciło na mocy (odczuwalnie!) to jeszcze do tego mi pali o litr/100km więcej. Jadę dzisiaj żebi mi mechanik przestawił spowrotem tak jak miał niemiec. Poza tym słyszałem od kolegi który lubi tematy tiuningu że w niemieckich warsztatach ostatnio często zdarza się że przestawiają rozrząd żeby podnieść parametry silnika. Podobno w jedną stronę przestawienie podnosi moc a w drugą zmienia się moment. Nie wiem na ile to jest zgodne z prawdą ale postanowiłem przestawić o ząbek. Co wy na to?

no wlasnie mam to samo, wlasnie poprawilem w koncu ten rozrzad jest ok, ale tez odczulem spadek mocy, jest to pewna roznica ktora czuc najbardziej przy niskich obrotach. Moze wroce do orginalnego ustawiena bo wtedy bylo ciekawiej, tylko ze spadlo mi spalanie o jakis litr moze ciut wiecej, a z ta moca to przeciez i tak cudow nie zdzialam i nie przeskocze pewnych granic

dzieki za pomoc chlopaki, punkty przyznane :okej:

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 20, 2006 16:31

To chyba faktycznie jakaś moda, ale Włoch od którego kupiłem GTI dla żonki to już przesadził. Zapłon miał na ok 20 stopni wyprzedzony. Auto chodziło jak burza, ale falowało na wolnych. Ustawiłem grzecznie na 6 stopni i zaraz dostałem po łbie że auto za słabe. No to poprawiłem na 10 (auto zagazowane) i jest jakiś złoty srodek.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”