Padły manszety, wymieniać czy jezdzić dalej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nie wiem jak u innych ale ja odchylajc zawieszenie - no bo zwrotnicę chcesz odchylić razem z amortyzatorem - to za każdym razem rozwalilem, łożysko które jest na połaczeniu amortyzator-nadwozie. Z tego też względu - rozsądniejszym rozwiązaniem byłoby oddzielenie albo amora od nadwozia lub zwrotnicy od amora - przynajmniej mnie nie udało się odchylić bez uszkodzenia łożyska....Per pisze:Czy są może jakieś drobne elementy na które muszę zwrocić uwagę
wiec to jest to zaznaczone i na pewno nie nazywa się łożysko oporowe, ale o to mi chodzi. Po prostu dla bezpieczeństwa tego lożyska faktycznie lepiej jednak będzie jak zwrotnicę odkręcisz od amortyzatora ale pamietaj żeby amortyzatorem nie mieszać na wszystkie strony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wiesz - to gorzej wygląda w opisie jak w robocie. odkręcasz nakretkę mocują przegub w piaście, Zdejmujesz koło, odkręcasz śrubki mocujące przegub wewnętrzny i najlepiej zwiąż lub ściśnij go żeby się nie rozsypał przy wyciąganiu, ja to rozpinam końcówkę drążka (wysowam do góry) , odkręcasz 2 śruby trzymające zwrotnice z amorem, odkręcasz śrubę i wybijasz mocującą zwrotnicę do sworznia wachacza - odsuwasz zwrotnicę ile się da żeby nie przeszkadzała (długość węzyków hamulcowych), wyciagasz półoś. Zbijasz przegub wewnętrzny, zdejmujesz osłonę , zakładasz nową, myjesz przegub, smarujesz nowym smarem i składasz wszystko do kupy. Pamietaj - nie majtaj bardzo amortyzatorem bo rozwalisz łożyskao, jak masz zamiar majtać lepiej wykręć amor.
[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 9:50 pm ]
[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 9:50 pm ]
no w książce napisali ze przy zakładaniu głowicy po 1000km dociągnąc to tak zrobiłem i 1 śruba pękła - dopiera wszyscy mechanicy u których potem byłem i pytałem mnie uświadomili że w dieslach nigdy tego nie robią po śruby pękają.... hehePer pisze:Niezawsze to co piszą w książkach sprawdza się w praktyce