szyby- podnosnik el

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rusomak 78
Nowicjusz
Nowicjusz

Stacyjka?

Post autor: rusomak 78 » ndz maja 23, 2010 13:54

Witam. Mam problem z zapaleniem samochodu.Przekręcam klucz w stacyjce brak kontrolek przekręcam dalej auto zapala kontrolki sie zapalaja puszczam kluczyk i stacyjka odbija spowrotem wyłączając samochód.Proszę o poradę.

rusomak

FlatcherFaS
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: FlatcherFaS » ndz maja 23, 2010 13:55

dodam jeszcze zdjecie 3
1 to ze jest jeden wolny pin i moze dlatego nie chodzic
Obrazek

2 zdjecie to kolor kabla tego pinu jak dobrze widze jest on czerwono-szary
Obrazek

3 to najprawdopodobniej gdzie on dochodozi
Obrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz maja 23, 2010 14:56

rusomak 78, prawdopodobnie kostka stacyjki do wymiany - ale nie wbijaj się nie w swój watek i na dodatek z zupełnie innym tematem....

FlatcherFaS:

zolto-czerwony - powinieneś mieć tam cały czas +12V (jak pamiętam jest on grubszy niż inne kabelki)

brązowy - masa - też grubszy, sprawdź, czy tam rzeczywiście jest masa.

bialo-czerwony - jest to sterowanie silniczkiem z drzwi kierowcy. Powinno się tam pojawiać +12V lub masa - w zależności, czy chcesz podnieść szybę, czy opuścić (nie pamiętam czy masa jest dla podnoszenia, czy opuszczania);

brazowo-zolty - jest to od krańcówki drzwi kierowcy - powinna pojawić się masa, jak otworzysz drzwi kierowcy

czarno-zolty - +12V po zapłonie;

szaro-czerwony, czarno-zielony, zielono-czerwony - tym na razie się nie interesujemy;

Sprawdź, czy na poszczególnych kabelkach masz sygnały takie, jak opisałem.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

FlatcherFaS
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: FlatcherFaS » ndz maja 23, 2010 17:11

Lipek81 bialo-czrwony pojawia sie +12 gdy podnosze do gory
brazowo-bialy chyba dobrze podlaczylem jak sie nie mylke to caly czas bylo napiecie brazowo-bialy jest to kabel masy wiec plus wzialem z zolto czerownego i tak mi pokazywalo
czarno-zolty - +12V po zapłonie i tak bylo

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » ndz maja 23, 2010 17:43

Jeszcze bym sprawdził wszystkie kable na przewodność (chodzi mi o wiązke w drzwiach)

Jacek

FlatcherFaS
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: FlatcherFaS » ndz maja 23, 2010 18:48

Sprawdzalem to na kostce co do silnika podchodzi wiec raczej powinno byc dobrze

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » ndz maja 23, 2010 21:37

Musisz to sprawdzić miernikiem,a nie na oko.Z jednej strony wkładasz jedną końcówke miernika do kostki ktorą podinasz do silniczka,a drugą końcówką przelatujesz po pinach.W ten sam sposób sprawdzisz reszte kabli.

Jacek

FlatcherFaS
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: FlatcherFaS » ndz maja 23, 2010 21:40

Kolego miernikiem sprawdzalem oczywiscie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz maja 23, 2010 22:01

FlatcherFaS, daj dokładną fotkę wtyczki silnika tak żeby kable było widać. I bądź dokładny. Najpierw piszesz że silnik kierowcy ma 6 kabli, potem wyliczasz podając kolory że jest ich 8, a z tego co pamiętam ma być 9. Poza tym nie pamiętam już z moich zabaw z tym, czy w ogóle silnik kierowcy zadziała po stronie pasażera no ale może tak. Sa na forum schematy z podanymi stykami przy silniku, sam wklejałem, możesz porównać co i jak. Tu ci podpisałem jak liczyć piny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/690 ... 2fc64.html

[ Dodano: Nie Maj 23, 2010 10:09 pm ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d15 ... 82979.html tu masz jeszcze fotkę wtyku drzwi pasażera, te po prawej są od lusterka

[ Dodano: Nie Maj 23, 2010 10:14 pm ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d50 ... f1bb1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b1 ... 49600.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a61 ... b7531.html
to jest wtyk drzwi lewych, cienki podwójny kabel jest dokjładany od termometru. Wersja z szybami, centralem, głośniki i elektryczne lusterka
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 22:02 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn maja 24, 2010 09:40

FlatcherFaS pisze:brazowo-bialy chyba dobrze podlaczylem jak sie nie mylke to caly czas bylo napiecie brazowo-bialy jest to kabel masy wiec plus wzialem z zolto czerownego i tak mi pokazywalo
- brązowo- biały? bo o nim wcześniej nic nie pisałeś, że go masz. pisałeś o brązowo-żółtym...

FlatcherFaS, Zorób prosty test - odłącz wtyczkę od silnika. Podłącz +12V z akumulatora, oddzielnym kabelkiem tam, gdzie dochodzi gruby czerwono-żółty. Potem podłącz masę - tam, gdzie dochodzi gruby brązowy. Potem pod pin, gdzie dochodzi kabelek biało czerwony podaj +12V - zobacz, czy silnik pracuje. Potem podłącz masę - powinien pracować w druga stronę.

- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D

FlatcherFaS
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: FlatcherFaS » pn maja 24, 2010 17:22

Lipek81 podlaczalem 3 kable tak jak mowiles i silnik nawet nie reagowal, a z kablem to naprawdopodobniej mi sie pomylilo jak pisalem jest brazowo-bialy

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn maja 24, 2010 20:57

No to albo coś źle podłączyłeś, albo ten silniczek nie mógł działać w drzwiach pasażera... Do działania tego silniczka potrzebne są tylko te trzy kabelki - wiem, bo już tak podłączałem.
FlatcherFaS pisze:a z kablem to naprawdopodobniej mi sie pomylilo jak pisalem jest brazowo-bialy
- hmm - to dziwne, bo na schematach takiego nie mam - ale czasami na schematach są błędy... W każdym razie, jeden z kabelków powinien być podłączony pod krańcówkę drzwi. I właśnie raczej brązowo-żółty by mi tu bardziej pasował..

Zrób może zdjecie, jak to podłączyłeś - może coś z niego wywnioskuję, co jest nie tak.

- swapy silników;

FlatcherFaS
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: FlatcherFaS » wt maja 25, 2010 12:50

Koledzy mialem dzis dosyc juz sprawdzania tego, daje wam plusy za to staranie w pomocy rozwiazania problemu ale nic nie moglem wymyslic wiec podjechalem do elektryka 40min zabawy i oddal mi samochod z dzialajacym podnosnikiem za 30zl wiec to nie duzo tak mi sie wydaje. Wiec jeszcze raz wielkie dzieki

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”