Czy włącznik przednich przeciwmgielnych = gotowa instalacja?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Tak dochodzi. W każdym razie w trzech MK3 już to widziałem mimo że były bez włączników z opcją halogenów. To było Vento 2,0, Golf GTI i Golf kombi TDI. Nie mogę być pewny na 100% czy w najtańszych wersjach jest tak samo ale sadzę że jest .
Jak działa? Pierwsze wyciągnięcie świeci przód, drugie - przód i tył.
Jak działa? Pierwsze wyciągnięcie świeci przód, drugie - przód i tył.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to oczywiście że albo musisz dokupić wyłącznik z dwoma położeniami, albo na kablu o którym pisałem założyć jakiś dodatkowy pstryczek. Możesz też - ale to półśrodek zamienić kable we wtyku włącznika: kabel od przednich szaro żółty (przedtem chyba sie pomyliłem i napsiałem białożółty) włożyć na miejsce kabla od tylniego szaro białego pin 83b. Wtedy po wyciągnięciu pokrętła zapalą sie światła przednie, ale tylne przeciwmgielne stracisz
Natomiast nie bardzo pamiętam czy w wyłączniku bez opcji halogenów po wyciągnięciu pokrętła nie pojawia się napięcie na obydwu pinach do przednich i tylnich świateł. Wtedy miałbyś równoczesne zapalanie przednich i tylnego. Ale weź najpierw jakiś próbnik i sprawdź
Natomiast nie bardzo pamiętam czy w wyłączniku bez opcji halogenów po wyciągnięciu pokrętła nie pojawia się napięcie na obydwu pinach do przednich i tylnich świateł. Wtedy miałbyś równoczesne zapalanie przednich i tylnego. Ale weź najpierw jakiś próbnik i sprawdź
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a jednak...
Dla innych ktorzy beda to czytac chcialem dodac, ze u mnie kable byly pociagniete pomimo tego, ze nie bylo wczesniej halogenow. Byl przelacznik nie bylo wtyczek.
Przede wszystkim nie byly w jakims gniazdku przy chlodnicy tylko poprowazdone osobno na prawa i lewa strone dwa kable, skukane gdzies przy nadkolach
elektryk wiedzial gdzie szukac i znalazl bez problemu po prawej stronie po czym dal uczniowi poszukac z lewej strony, ten sie chyba z 5min meczyl i nie znalazl
A koles podszedl wsadzil reke i wyciagnal drugi kabelek niczym David Coperfield
takze skonczylo sie na przedluzeniu kabla, wsadzeniu wtyczek i wszystko. Cala operacja kosztowala mnie 20zl 
Pozdrawiam
Przede wszystkim nie byly w jakims gniazdku przy chlodnicy tylko poprowazdone osobno na prawa i lewa strone dwa kable, skukane gdzies przy nadkolach

Pozdrawiam