szyby ani szyber sie nie domykaja automatycznie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 18, 2007 22:31

falla_x pisze:a powiedz mi bo jutro od rana jade majsterkowac przy tych kablach kupilem nawet pare kabli zeby jak cos jakies wstawki porobic , lepiej jest lutowac czy moze zalozyc takie plastikowe zlaczki co sie zaciska obcegami ??
lutowanie i koszulki termokurczliwe, jeśli tylko izolacja pęknięta do taśma izolacyjna, za żadne skarby nie ta plastykowa tylko parciana, świeżutka klejąca.
falla_x pisze:a i czy jak sprawdze i przy silniczku na tym kabla nie bedize napiecia to znaczy ze gdzies przerwany ma sie rozumiec ?
no raczej tak, jeszcze nie na sto procent. Jak napisałem, ma na nim być plus kiedu uruchomisz domykanie z kluczyka lub alarmu (najpierw szyby się zamkną, potem tenimpuls, jeśli szyby już będą zamknięte to od razu ten impuls.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr wrz 19, 2007 14:10

witam 5 godzin dlubania sprawdzania kebelkow miedzy dzwiami 2 zalutowane tapicerke zzdejmowalem tez wszystko sprawdzalem i doszedlem do wniosku ze chyba nawet nie ma tam nic co oni mogli by skopac ale dlaczego po wizycie u nich nie dziala ? sprawdzalem czy jest napiece przy zamknieciu dzwi przy silniku szyberka no i tak jak dzwi niue sa zamkniete miernik pokazuje 0 jak zmaykam dzwi napiecie skacze do gory a po zamknieciu pokazuje wartosc 0.60 , czyli napieice jakies idzie nie jest 0 jak przy wylaczonym centralnym zamku , szyby sie zamykaja a szyber dalej nie.
Paweł Marek, co moze byc jeszcze powodem bo jzu nie iwem co mam sprawdzac odkrecalem te klable miedzi dzwiami jak powiedizales przeczyscilem wszystki piny bo byly torche zasniedziale ale to nic nie pomaga - pomocy :crazy:

[ Dodano: Sro Wrz 19, 2007 2:17 pm ]
przeciez jak szyby sie domykaja czyli impuls do szyb idzie ale dlaczego nei dochodzi do szybra ?? moze za male albo a krodkie to napiecie do szyberka idzie ? ale przeciez bylo dobrze jeszcze tego samego dnia co do nich jechalem

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 19, 2007 16:31

falla_x pisze:ale przeciez bylo dobrze jeszcze tego samego dnia co do nich jechalem
może być tak że za krótko napięcie idzie z alarmu, ale z kluczyka dzieje ię to samo więc kwestię alarmu pomijamy. Napięcie na kablu czarno zielonym ma być 12 V przez tą chwile cio się dach zamyka. Mierzone między tym kablem a masą czyli jakimś kablem brązowym. Ma się pojawić na kabelku czarnozielonym zarówno w w złączce drzwiowej jak i przy silniku dachu. Sprwadź tu i tu czy niema go.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr wrz 19, 2007 19:13

Paweł Marek pisze:ma być 12 V przez tą chwile cio się dach zamyka.
wiesz co miernik podlaczylem pod brazowy przewod i pod ten cienki czarno zielony i jest jakies napiecie ale to napewno nie jest 12v i to trwa bardzo krudko nie jest to moze nawet 3 sekundy jutro sprawdze zaraz przy dzwiach czy jest to napiecie 12v i czy dluzej to trwa , powiedz mi ile taki slygnal 12v powinien trwac??

- a i czy mozna jakos na krudko zlaczyc kabelki zeby sprawdzic czy szyber sie zamknie np. w tej kostce dzwiwej podac na kabel zielono czarny napiecie 12v. z innego kable gdzie jest stale napiecie ? zeby ewentualnei wykluczyc przerwany kabel ,

- i jeszcze jedno jesli brak teog napiecia 12v. znaczy sie jest jakies napiecie ale nie 12v i bardoz krudko a kable miedzy dzwiami a karseria sa ok to co moze byc powodem braku napiecia ? skoro szyby sie domykaja a napiecie do szybra nie dochodzi ? nawet jak trzymam sporo dluzej kluczyk w pozycji zamknietej

- napisales "leci sobie szary kabel od pompki centrala, w słupku drzwiowym zmienia kolor na szaro czerwony. Normalnie ten kabel służy do zamykania centrala i domykania szyb i dachu z kluczyka( w zamku jest włącznik). Zamknesz krótko to zamyka się tylko centra, przytrzymasz dłużej (czyli dłuższy impuls plusowy na tym kabelku) to domkną sie szyby i dach. A dlaczego nie na raz? Dlatego że impuls na dach jest wysyłany przez moduły drzwi kablem czarno-zielonym dopiero po zamknięciu szyb. Ten fakt się wykorzystuje montując centralki i alarmy. Podają one impuls plusowy imitując kręcenie kluczykiem w zamku"

a gdzie wogule zaczyna swoja droge kabel zielono czarny ?? w kostce ktora idzie od silniczka od podnoszenia szyb??
w dzwiach jest wszystko elegancko orginalnie poizolowane wic nie widac nic co moglo by wskazywac ze mogli cos skopsac albo przeciac kabel otwieralem tylko dzwi kierowcy a moze byc tak ze zrobili cos w dzwiach pasazera ?? i szyber nia dziala ?

moze poscic jakis inny osobny luzny kabel polaczyc na krudko prosto z dzwi i podpiac sie pod ten zielono czarny szybra i zobaczyc czy bedize dizalal albo podpiac sie przy kostce od silniczka od okien i puscic nowym kablem prosto do silniczka szybra ?
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2007 19:32 przez falla_x, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 19, 2007 20:50

falla_x pisze:a gdzie wogule zaczyna swoja droge kabel zielono czarny ?? w kostce ktora idzie od silniczka od podnoszenia szyb??
tak, wychodzi po jednym takim z każdego modułu silnika drzwi, potem się łączą do kupy koło skrzyzki bezpieczników
falla_x pisze:moze poscic jakis inny osobny luzny kabel polaczyc na krudko prosto z dzwi i podpiac sie pod ten zielono czarny szybra i
na próbę oczywiście, tylko po co aż od drzwi, masz plus stały we wtyczce silnika, tylko juz koloru nie pamiętam, coś z czerwonym chyba. Ale na stałe tak nie łącz z innego kaba w drzwiach
falla_x pisze:i jeszcze jedno jesli brak teog napiecia 12v. znaczy sie jest jakies napiecie ale nie 12v i
l to nie jest tak idealnie dokładnie 12V, trochę ponad 10. Pisząc 12V mam na myśli że jest to napięcie zbliżone do napięcia akumulatora

[ Dodano: Sro Wrz 19, 2007 8:55 pm ]
falla_x pisze:a moze byc tak ze zrobili cos w dzwiach pasazera ?? i szyber nia dziala ?
wątpię,Podejrzewam przerwę na tym kablu jak leci do dachu do góry, mniej więcej na lewo od skrzynki zaczyna bieg i w górę w słupku do szyberdachu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr wrz 19, 2007 20:58

a mozesz mi powiedzec gdzie moge szukac przycyzny jesli kable sa ok i nie sa przerwane a napiecia nie ma odpowiedniego (bo napewno jakies tam skacze), jutro dokladniej sprawdze jakei napiecie tam jest przy dzwiach i na samej gorze

[ Dodano: Sro Wrz 19, 2007 9:03 pm ]
jutro moze wezme przy dzwiach zdejme ta gume odsloeni kabel i tam puszcze napiecie 12v z kabla kotry ma stale 12v i w ten sposub moze wyklucze przerwany kabel w samochodzie zostal by odcinek od wejscia kabli od dzwi spod tej gumy do silniczka podnoszenia szyb?

a moglo sie ocs uszkodzic przy tym siniczku ze nie daje napiecia na szyber , moze wypisz co jeszcze moge psrawdzic i co moze jeszcze byc przyczyna braku napiecia
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2007 21:05 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 19, 2007 21:08

sam silniczek dachu niema nic do tego, on jest odbiorcą a nie wytwórca tego napięcia. Nie bardzo mam pomysł inny, sprawdzę u siebie jutro co się stanie jak wypne wtyczke od drzwi kierowcy, czy wtedy moduły pozostałych drzwi puszczą to napięcie, bo tego nie jestem jeszcze pewien.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » czw wrz 20, 2007 10:15

witam sprawdzilem to napiecie przy wtyczce dziw tam pod guma jest takie samo jak przy syberku czyli nie przekracza 1v pozniej spada i pozostaje 0.60v przez 25 sekund pozniej zanika kable widac wygladaja na dobre nie poprzrywane wiec co moze byc powode utraty napiecia na tym kablu ??

[ Dodano: Czw Wrz 20, 2007 11:55 am ]
jeszcze raz rozebralem dzwi kierowcy posprawdzalem kable kosta w silniczku od podnoszenia okien dobrze siedzi kabel sa owiniete orginalna tasma sztywno, miedzy dzwiami wszystko ok a mimo tego napiecie nie przekracz 1v , sprawdzilem czy szyber domknie sie po przekreceniu kluczyka w dzwiach pasazera tez nic tam w na kablach napiecie wynosie tez w okolicy 1v

- co to moze byc ?? gdzie jes to napiecie gdzie ginie ??esli nie udalo by mi sie tego zrobic jest mozliwosc zastosowania jakiegos domykacza z allegro ? pod sam szyber skoro szyby sie zamykaja ??

[ Dodano: Czw Wrz 20, 2007 2:49 pm ]
Paweł Marek,

mam pomysl tylko ty sie na tym lepiej znasz i doradz czy to bezpieczne i czy tak moze byc, dalej napiecie na kablu jest bardoz male 0.6 v przez 30 sekund poziej zanika , ale mam inny pomysl :

-modol od pilota daje "zielonym kablem" impuls 12v przez 30 sekund i ten kabel zielony kotry daje ten 30 sekundowy impulsd 12v podpiety jest pod zielony przewod w dzwiach przy bezpieczinkach, co powoduje ze przy zamknieciu centralnego zamka z pilota puszcza przez 30 sekund 12v i szyby sie domykaja, a moze wziac podlaczyc pod ten sam kabel ktory trzyma to napiecie i jest juz podpiety pod kabel kotry zamyka szyby kabel zielono czarny od szyberka ??? (tylko ze szyby i szyber pewnie zamykaly by sie jednocznesnie i nie wiem czy tak moglo by byc ??) , po 30 sekundach sygnal 12v zanika ? co ty o tym sadzisz czy dalo by rade tak podlacyc ten kabel od szybra ? jesli tak czy tylko wpiac sie do kabla zielono czarnego kablem tym co tryzma 12v czy poporstu odlaczyc kabel czarno zielony z wtyczki w dzwiach (skoro jest on tylko od szybra) i podlczyc bezposrednio tam gdzie juz jest podlaczony do zielonego kabal zamykacego okna ?

to spowodowalo by a przynajmniej mnie sie tak wydaje ze jak zamykam pilotem dzwi impuls 12v idzie kablem od centralki z pilota i dochodzi do zielonego kabla od zamykania szyb i czarno zielonego od szybra powoduja ich zamkniecie sygnal po 30s zanika i juz nie ma napicia ?? jak ty to widzisz ??

Ty sie lepiej znasz na lektryce wiec powiedz czy tka mozna i czy ewnetulanie odciac czarno zielony od kostki w dzwiach i podpiac do tego 12v czy zostawic i wpiac sie w niego ? no chyba ze uwarzasz ze to glupi pomysl i niebezpiczny dla elektryki to mow odrazu ja czekm na twoje propozycje i porady

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 20, 2007 17:07

falla_x pisze:Ty sie lepiej znasz na lektryce wiec powiedz czy tka mozna i czy ewnetulanie odciac czarno zielony od kostki w dzwiach i podpiac do tego 12v czy zostawic i wpiac sie w niego ? no chyba ze uwarzasz ze to glupi pomysl i niebezpiczny dla elektryki to mow odrazu ja czekm na twoje propozycje i porady
może być, ale jak sam piszesz odetnij kabel od modułu w drzwiach bo nie wiem co by się stało. Nie mam już teraz pojęcia dlaczego to napięcie się nie pojawia u Ciebie. Newet dzisiaj sprawdziłęm w swoim aucie jeszcze raz dla pewności i jest jak należy. Nie lubię "krakać" ale jeśli jak twierdzisz wszystkie połączenia są ok to pachnie mi to awarią modułu w drzwaich kierowcy. Z drugiej strony biorąc pod uwagę fakt że zapewne ściągali tapicerkę drzwi żeby wyjąć szybę do oklejania wyglądało by że coś tam jednak poruszyli. Odpinałeś wtyczkę od modułu również dla obejrzenia jej w środku?

[ Dodano: Czw Wrz 20, 2007 6:59 pm ]
Sprawdzieł u siebie twój pomysł, działa. Nie odcinałem kabla od drzwi i nic się nie spartoliło.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » czw wrz 20, 2007 19:16

czyli mowisz zeby podpinac kable zielono czarny prosto pod ten z centralki zielony razem z tym zielony od szyby wszystko razem i bedzie dzialac ? bo ja to sobiepomysalem ze moze nawet mogl bym kupic i poscic nowy kabel od samch dzwi czyli tej centrali pod szyber ale poco ciagnoc skoro juz jest ten zielono czarny jak myslisz?
a ty proponuejsz zeby odpiac ten czarno zielony z dzwi ?? czy podpiac sie bezposrednia jutro z rana bede kombinowal

a i nie bedize problemu lub jakiegos wiekszego obcizenia jak szyby i szyber beda domykaly sie jednoczesnie ?

a co do kostki to ja poluzowywalem i wkladalem jeszcze raz machalem kablami wszystko powciskalem zeby misc pewnosc ze moze cos tam sie obruszylo ale nie dziala , ale skoro przewidujesz uszkodzony modlu to dlaczego szyby sie domykaja ? ( dlatego ze idzie to innym kablem??? bo przeciez z kluczyka tez sie zamykaja

pozdrawiam i wielkie dzieki ze pomagasz mi w tak ciezkich chwilach :)

jak to wszystko zadziala Paweł Marek, przyajde do ciebie ze skrzynka browarka :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 20, 2007 19:34

falla_x pisze:czyli mowisz zeby podpinac kable zielono czarny prosto pod ten z centralki zielony razem z tym zielony od szyby wszystko razem i bedzie dzialac ?
tak
falla_x pisze:a ty proponuejsz zeby odpiac ten czarno zielony z dzwi ?? cz
tak dla ostrożności napisalem, ale wlaśnie sprawdziełm że nie trzeba odcinać, zaryzykowałem dla Ciebie i podłączyłem się tak w swoim, co mi tam, mam zapasowy modulik
falla_x pisze:a i nie bedize problemu lub jakiegos wiekszego obcizenia jak szyby i szyber beda domykaly sie jednoczesnie ?
nie sądzę, cztery silniki od szyb naraz to już i tak dużo, więc piąty od dachu specjalnej różnicy nie zrobi.
falla_x pisze:ale skoro przewidujesz uszkodzony modlu to dlaczego szyby sie domykaja ?
widać taki rodzaj uszkodzenia, domykanie szyb to szary kabel, więc inny.

[ Dodano: Czw Wrz 20, 2007 7:35 pm ]
Zanim to wszystko zaczniesz montować sprawdź dla pewności czy podanie plusa na czarnozielony zamknie dach, u mnie zamyka.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pt paź 26, 2007 18:50

wracam do tematu bomoze kiedys komus sie to przyad do wczoraj szyber sienie domykal ale poniewaz zachialo mi sie podladowac telefon za pomoca ladowarki samochodowej za 7zl z allegro :green_fuck: :crazy: (głupota nie boli) wtyknolem ja do gniazda zapolniczkii jak pierdyklo bezpiecnziki to mi sie siwo zrobilo w aucie juz myslalem ze mi sie auto zajaralo , zgaslo radnio wylaczylo sie gorne podswietlanie, wylaczyly sie zegary licznik kilometrow i zegarek cyfrowy, a licznik zaczol buczec , ale do zeczy szybko zajrzlem do skrzynki z bezpiecnzikami i zaczolem poszukiwwania martwych bezpiecnzikow wymienilem bo padly az 3!! nie iwem czemu nie jeden ?? tylko od zapalniczki ? no wkardzym razie po wyjeciu wszystkich bezpienikow po koleji cos musialo sie zresetowac w funkcji komfort bo dzis, jka to bylo przez dlugi czas podjezdzam pod dom i zpoamnialem zamknac go przed wylaczeniem zaplonu i wciskam pilota a tu prosze szyberek sie domknol :) :bajer: :bigok:

- wiec jesli ktos mial kiedys taki problem ze tylko szyber przestal mu sie domykac proponuje albo odpiac klemy z akumulatora na jakis czas albo posprawdzac bezpiecnziki, chodz wydaje mi sie odpiecie od akumulatora na pare minut rozwiarze sprawe _ pozdrawiam

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”