Posiadam Golfa IV 1,6 SR. Mam duży problem, a mianowicie jak samochód się rozgrzeje (około 20 minut jazdy) gaśnie. Jak go zapalam muszę długo kręcić i wcisnąć pedał gazu, (dodam że na zimnym odpala normalnie) wtedy silnik odpala ale coś tak jakby wystrzela po cichu. Ruszam i na każdym biegu auto szarpie, dodaje gazu a samochód bardzo powoli przyśpiesza i tak aż do chwili wyłączenia silnika. Kiedy Golf odpocznie około 20-30 minut zachowuje się normalnie i usterka pojawia się za długi czas, a czasem wcale. Byłem u elektromechanika podłączył się pod komputer i wyszły dwa błędy: 00513 czujnik obrotów silnika inaczej czujnik wału korbowego G28, 27-10 niezrozumiały sygnał - sporadyczny oraz 00525 sonda lambda G39, 28-10 Zwarcie z plusem - sporadyczny. Po skasowaniu błędów sonda lambda nie występuje, a czujnik wału korbowego pojawia się tylko w momencie kiedy auto szarpie. Czujnik wału korbowego wymieniony na nowy, dalej to samo. Wymienione zostały także świece, cewka, olej, filtr oleju, filtr powietrza, przewód wysokiego napięcia od cewki do świecy. Pomóżcie bo usuwanie usterki metodą prób i błędów jest bardzo kosztowne

Witam,
Znalazłem przyczynę tej usterki, Czujnik G28 - obrotów silnika był w warsztacie również padnięty