wymiana przednich sprężyn a geometria
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana przednich sprężyn a geometria
Witam!
Mam ustawioną świeżo całą geometrię, moje Vento 1.9D śmiga jak po szynach. Niestety będąc na corocznym przeglądzie badania wykazały 20% różnicę w zachowaniu się sprężyn przednich. Pytanie czy wymiana sprężyn przednich wymaga późniejszego ustawiania geometrii ? Czy jednak można wymienić sprężyny bez ruszania tej słynnej geometrii ???
Pozdrawiam,
Grzegorz Polak
Mam ustawioną świeżo całą geometrię, moje Vento 1.9D śmiga jak po szynach. Niestety będąc na corocznym przeglądzie badania wykazały 20% różnicę w zachowaniu się sprężyn przednich. Pytanie czy wymiana sprężyn przednich wymaga późniejszego ustawiania geometrii ? Czy jednak można wymienić sprężyny bez ruszania tej słynnej geometrii ???
Pozdrawiam,
Grzegorz Polak
Wy coś z tego rozumiecie? ja nie. Może tylko brakuje "?" bo dopiero wtedy ta wypowiedź nabrałaby sensu.jeanks5t pisze: A to badanie napewno dotyczyło sprężyn a nie amorków. Jeszce nie słyszałem o badaniu sprężyn!!!
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
- byczkins
- Mały gagatek

- Kontakt:
gpolak, ile zapłaciłeś za badanie geometrii? Szukam tanio w warszawie, cenki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
CRO 2007: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1237676#1237676
Mein golfer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=655275&highlight=#655275
Mein golfer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=655275&highlight=#655275
Koledze tutaj chodzi o to że przy badaniu technicznym sprawdzali na testerze PRZYCZEPNOŚĆ KÓŁ do podłoża , na wyniki pomiarów mają wpływ : sprawnośc amortyzatorów , charakterystyka spręzyn , cisnienie w ogumieniu oraz ciężąr badanej osi pojazdu , także ten przyrząd nie mierzy amortyzatorów ani spręzyn tylko przyczepnośc, a na podstawie wyników mozna szacować stopień zuzycia amortyzatora czy nadaje sie on jeszcze do jazdy czy juz raczej kwalifikuje sie do wymiany.gpolak pisze:będąc na corocznym przeglądzie badania wykazały 20%
Ogólnie wyniki mozna interpretowac tak:
powyżej 60% - wynik bdb
poniżej 40% oś przednia - szmelc do wymiany
poniżej 30% oś tylna - szmelc do wymiany
jesli róznica iedzy prawa a lewą strona jest większa niż 15% to tez jest źle
Wyniki osi przedniej i tylnej zreguły sie róznia nawet na nowiutkich amorach, powodem tego jest przeważnie wiekszy cieżar osi przedniej niz tylnej i dlatego wyniki przodu wychodza troszke lepsze niz tyłu
Bez względu na jakąkolwiek ingerencje w zawieszenie lub układ kierowniczy KONIECZNE jest póxniej sprawdzenie geometrii i w razie potrzeby regulacja. Nie ma szans żeby po wymianie spręzyny/amortyzatora geometria sie nie zmieniła.gpolak pisze:Pytanie czy wymiana sprężyn przednich wymaga późniejszego ustawiania geometrii ? Czy jednak można wymienić sprężyny bez ruszania tej słynnej geometrii ???
[ Dodano: Sro Mar 14, 2007 09:32 ]
Jak dla mnie zajebiście drogo , u mnie kompletne zrobienie ( czytaj regulacja) geometrii osi przedniej , czyli regulacja kąta pochylania obu kół + zbiezność = 60zł , no ale to nie warszawaenki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- byczkins
- Mały gagatek

- Kontakt:
Zrobiłem rozkminkę i faktycznie drogo, ale uruchomiłem kontakty i zrobię to za ok. 100zł całość z ustawieniami i diagnostyką w Skarżysku, bo i tak muszę jechać po letnie kapciehomsky pisze: [ Dodano: Sro Mar 14, 2007 09:32 ]Jak dla mnie zajebiście drogo , u mnie kompletne zrobienie ( czytaj regulacja) geometrii osi przedniej , czyli regulacja kąta pochylania obu kół + zbiezność = 60zł , no ale to nie warszawaenki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
Nie koniecznie. Na warsztatach robią tez tak ze odkrecaja półoś i wyciagają wszystko razem nie odkrecajac amora. W tedy nie trzeba ustawiac geo.homsky pisze:Bez względu na jakąkolwiek ingerencje w zawieszenie lub układ kierowniczy KONIECZNE jest póxniej sprawdzenie geometrii i w razie potrzeby regulacja. Nie ma szans żeby po wymianie spręzyny/amortyzatora geometria sie nie zmieniła.
Za ustawienie geometrii zapłaciłem 120 zł. Muszę przyznać, że namiar na człowieka który mi robił te ustawienia dostałem od lokalnych rajdowców z Olsztyna. Facet jest po prostu zegarmistrzem !!!! i sprawdza i ustawia także tył co się rzadko widuje. Wcześniej ustawiałem furę u 3 papraków i było poprostu źle, a do tego twierdzili że jak jest belka z tyłu to nic się nie ustawia. Ten gość jest z Olsztyna i podobno jest NAJLEPSZY - je nie narzekam. Jak ktośby chciał namiary to odpisze mailem. Mało tego dostajesz jeszcze drukowany raport z ustawień z konkretnymi wartościami jakie udało się uzyskać.byczkins pisze:gpolak, ile zapłaciłeś za badanie geometrii? Szukam tanio w warszawie, cenki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
Pozdrawiam,
[ Dodano: 14 Mar 2007 13:43 ]
Gość w Olsztyńskim salonie Peugota (gdzie mieści się stacja diagnostyczna) stwierdził, że amory są jak najbardziej OK ale na sprężynach widać 20 % różnicę pomiędzy lewą a prawą stroną...... nie znam się na tym więc powtarzam jak stara baba w kolejce w mięsnym ... stąd też ten post na forum.jeanks5t pisze:Muszą być napewno ustwione kąty. Co do tego ściągacza to koszt w sklepie niewielki jakieś 25 zł a napewno się przyda. A to badanie napewno dotyczyło sprężyn a nie amorków. Jeszce nie słyszałem o badaniu sprężyn!!!
Pozdrawiam,