wymiana przednich sprężyn a geometria

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gpolak
Nowicjusz
Nowicjusz

wymiana przednich sprężyn a geometria

Post autor: gpolak » śr mar 14, 2007 02:06

Witam!
Mam ustawioną świeżo całą geometrię, moje Vento 1.9D śmiga jak po szynach. Niestety będąc na corocznym przeglądzie badania wykazały 20% różnicę w zachowaniu się sprężyn przednich. Pytanie czy wymiana sprężyn przednich wymaga późniejszego ustawiania geometrii ? Czy jednak można wymienić sprężyny bez ruszania tej słynnej geometrii ???

Pozdrawiam,
Grzegorz Polak

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » śr mar 14, 2007 02:12

gpolak, tak !! bo musisz całego amora przedniego wyciągnąc !! a i musisz mieć specjalne takie sciągacze do spręzyn bo bedziesz miał wielki probme z załozeniam bez nich !!

jeanks5t
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jeanks5t » śr mar 14, 2007 09:52

Muszą być napewno ustwione kąty. Co do tego ściągacza to koszt w sklepie niewielki jakieś 25 zł a napewno się przyda. A to badanie napewno dotyczyło sprężyn a nie amorków. Jeszce nie słyszałem o badaniu sprężyn!!!

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr mar 14, 2007 10:18

jeanks5t pisze: A to badanie napewno dotyczyło sprężyn a nie amorków. Jeszce nie słyszałem o badaniu sprężyn!!!
Wy coś z tego rozumiecie? ja nie. Może tylko brakuje "?" bo dopiero wtedy ta wypowiedź nabrałaby sensu.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
byczkins
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: byczkins » śr mar 14, 2007 10:19

gpolak, ile zapłaciłeś za badanie geometrii? Szukam tanio w warszawie, cenki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?

CRO 2007: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1237676#1237676

Mein golfer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=655275&highlight=#655275

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr mar 14, 2007 10:30

gpolak pisze:będąc na corocznym przeglądzie badania wykazały 20%
Koledze tutaj chodzi o to że przy badaniu technicznym sprawdzali na testerze PRZYCZEPNOŚĆ KÓŁ do podłoża , na wyniki pomiarów mają wpływ : sprawnośc amortyzatorów , charakterystyka spręzyn , cisnienie w ogumieniu oraz ciężąr badanej osi pojazdu , także ten przyrząd nie mierzy amortyzatorów ani spręzyn tylko przyczepnośc, a na podstawie wyników mozna szacować stopień zuzycia amortyzatora czy nadaje sie on jeszcze do jazdy czy juz raczej kwalifikuje sie do wymiany.

Ogólnie wyniki mozna interpretowac tak:

powyżej 60% - wynik bdb
poniżej 40% oś przednia - szmelc do wymiany
poniżej 30% oś tylna - szmelc do wymiany

jesli róznica iedzy prawa a lewą strona jest większa niż 15% to tez jest źle

Wyniki osi przedniej i tylnej zreguły sie róznia nawet na nowiutkich amorach, powodem tego jest przeważnie wiekszy cieżar osi przedniej niz tylnej i dlatego wyniki przodu wychodza troszke lepsze niz tyłu
gpolak pisze:Pytanie czy wymiana sprężyn przednich wymaga późniejszego ustawiania geometrii ? Czy jednak można wymienić sprężyny bez ruszania tej słynnej geometrii ???
Bez względu na jakąkolwiek ingerencje w zawieszenie lub układ kierowniczy KONIECZNE jest póxniej sprawdzenie geometrii i w razie potrzeby regulacja. Nie ma szans żeby po wymianie spręzyny/amortyzatora geometria sie nie zmieniła.

[ Dodano: Sro Mar 14, 2007 09:32 ]
enki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
Jak dla mnie zajebiście drogo , u mnie kompletne zrobienie ( czytaj regulacja) geometrii osi przedniej , czyli regulacja kąta pochylania obu kół + zbiezność = 60zł , no ale to nie warszawa

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
byczkins
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: byczkins » śr mar 14, 2007 12:24

homsky pisze: [ Dodano: Sro Mar 14, 2007 09:32 ]
enki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
Jak dla mnie zajebiście drogo , u mnie kompletne zrobienie ( czytaj regulacja) geometrii osi przedniej , czyli regulacja kąta pochylania obu kół + zbiezność = 60zł , no ale to nie warszawa
Zrobiłem rozkminkę i faktycznie drogo, ale uruchomiłem kontakty i zrobię to za ok. 100zł całość z ustawieniami i diagnostyką w Skarżysku, bo i tak muszę jechać po letnie kapcie :grin:

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » śr mar 14, 2007 14:04

homsky pisze:Bez względu na jakąkolwiek ingerencje w zawieszenie lub układ kierowniczy KONIECZNE jest póxniej sprawdzenie geometrii i w razie potrzeby regulacja. Nie ma szans żeby po wymianie spręzyny/amortyzatora geometria sie nie zmieniła.
Nie koniecznie. Na warsztatach robią tez tak ze odkrecaja półoś i wyciagają wszystko razem nie odkrecajac amora. W tedy nie trzeba ustawiac geo.

gpolak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gpolak » śr mar 14, 2007 14:39

byczkins pisze:gpolak, ile zapłaciłeś za badanie geometrii? Szukam tanio w warszawie, cenki około 80zł za samo badanie i ewent. naprawy i ustawienia to juz inna bajka (pion/poziom po ok. 130złza każdy)... czy to drogo?
Za ustawienie geometrii zapłaciłem 120 zł. Muszę przyznać, że namiar na człowieka który mi robił te ustawienia dostałem od lokalnych rajdowców z Olsztyna. Facet jest po prostu zegarmistrzem !!!! i sprawdza i ustawia także tył co się rzadko widuje. Wcześniej ustawiałem furę u 3 papraków i było poprostu źle, a do tego twierdzili że jak jest belka z tyłu to nic się nie ustawia. Ten gość jest z Olsztyna i podobno jest NAJLEPSZY - je nie narzekam. Jak ktośby chciał namiary to odpisze mailem. Mało tego dostajesz jeszcze drukowany raport z ustawień z konkretnymi wartościami jakie udało się uzyskać.

Pozdrawiam,

[ Dodano: 14 Mar 2007 13:43 ]
jeanks5t pisze:Muszą być napewno ustwione kąty. Co do tego ściągacza to koszt w sklepie niewielki jakieś 25 zł a napewno się przyda. A to badanie napewno dotyczyło sprężyn a nie amorków. Jeszce nie słyszałem o badaniu sprężyn!!!
Gość w Olsztyńskim salonie Peugota (gdzie mieści się stacja diagnostyczna) stwierdził, że amory są jak najbardziej OK ale na sprężynach widać 20 % różnicę pomiędzy lewą a prawą stroną...... nie znam się na tym więc powtarzam jak stara baba w kolejce w mięsnym ... stąd też ten post na forum.

Pozdrawiam,

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”