Dziwny dźwięk z tylnich koł

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
klekocix
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Dziwny dźwięk z tylnich koł

Post autor: klekocix » ndz mar 11, 2007 20:02

Witam Was :pub:

Mam pytanie odnośnie mojego auta.

Otóż dziś pojawiły mi się 2 dziwne dźwięki z hamulców z tyłu.
Pierwszym dźwiękiem jest pisk z tyłu gdzieś przy puszczeniu pedału hamulca, tak jakby zabrakło gdzieś smaru i coś o coś lekko pociarało i stąd ten dźwięk. Zaznaczam że pojawia się on tylko gdy szybko puści się pedał hamulca, gdy zrobi się to wolno dźwięku tego nie ma.

Drugim dziwnym dźwiękiem jest hałas coś typu strzelenia naprężonej sprężynki albo innej blaszki. Pojawia się on wtedy gdy wcisnę bardzo silnie pedał hamulca, dźwięk ten słychać na 90% z tylnego lewego koła. Dźwięk ten zaobserwowałem tylko na postoju (podczas jazdy nie chcę wciskać "do dechy" hamlucy żeby auto zahamowało z piskiem.

Oprócz wyżej wymienionych dźwięków auto hamuje idealnie, równo, nic nie ściąga ani nie blokuje się.

Cóż to może być i jak sobie to we własnym zakresie naprawić?

Auto ma z tyłu hamulce bębnowe, nie posiada ABS-u.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz mar 11, 2007 20:14

tak bywa w MK3 musisz zdjąć bębny i wszystko wyczyścić , oraz delikatnie nasmarować połączenia na samoregulatorze , ale i tak po roku będziesz miał to samo

Awatar użytkownika
klekocix
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: klekocix » pn mar 12, 2007 22:01

Dziś do tego wszystkiego doszedł dziwny dźwięk słyszany na nierównościach drogi. Brzmi jakby jakaś sprężynka lub iny kawałek blachy zahaczała o inny kawał plachy, taki metaliczny i sprężysty dźwięk.

Nie wiem czy połączyć dziwny dźwięk z hamulców z tym sprężystym odgłosem ale niepokoi mnie to :crazy:

arturo222
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturo222 » pn mar 12, 2007 22:56

dla pewnosci wymien sokladziny poid bebnami moze juz sa zjechane

człowiek cieszy sie dwa razy jak kupi i jak sprzeda

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » wt mar 13, 2007 14:26

ten dzwiek piszczenia przy puszczaniu hamulca to pocieranie okladzin o nieruchoma czesc piasty jest takie jedno miejsce w ktorym sie ocieraja najlepiej jest tam dac troszke grafitowego smaru mi juz od roku nic nie piszczy, co do dzwiekow tego stukania to sprawdz czy cos nie peklo w tylnych piastach, pozdro

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
klekocix
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: klekocix » wt mar 13, 2007 22:43

Okazało się, że ten piszczący dźwięk był powodowany jak napisał Kolega przez źle działające szczęki hamulcowe. Zmieniłem profilaktycznie szczęki na nowe i piszczenie ustało.

Niestety pozostał jeszcze jeden dźwięk którego nie potrafię się pozbyć.

Otóż ten dziwny "sprężynujący" odgłos powoduje sprężyna przy bodajże rozdzielniku siły hamowania (przy tylnym lewym kole). Przy mocniejszym wciśnięciu hamulca napręża się ona (tak jak powinna) po czym w jej rozciągniętym stanie przeskakuje minimalnie po mocującym ją kołeczku i łapie tego rozdzielnika powodując ten denerwujący odgłos. Dźwięk ten pojawia się również podczas jazdy przy wjechaniu w większą dziurę na jezdni.

Czy tę sprężynkę się wymienia, czy to pozbawi mnie tego irytującego dźwięku? Czy wogóle ta sprężynka jest wymienialna czy tylko na szrocie da się ją dostać? A może jest jakiś inny sposób na zniwelowanie tego dźwięku?

Będę wdzięczny za pomoc, gdyż ten dźwięk doprowadza mnie do szału :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”