jaki olej.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jaki olej.
Witam zbliza sie wiosna i pora wymiany oleju , jaki olej polecacie sposrod tych trzech- elf, castrol czy mobil wszystkie sa w podobnych cenach no i trudno wybrac i nie wiem czy to ma duze znaczenie przy oleju mineralnym. druga sprawa to widzialme gdzies cos takiego jak dadatek ktory czysci wtryski czy waszym zdaniem jest to cos warte???
pozdr.
pozdr.
jeśli ważne są parametry to nie lej mineralnego ...
polecam topik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=89568

polecam topik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=89568
TDPower
no spoko zastanawialem sie nad polsyntetykiem ale juz dosc dlugo chyba jezdi na mineralu bo facet od ktorego go kupowalem w niemczech mowil ze lał mineral a ja jush lalem dwa razy mineral takze boje sie trzche ryzyka, na zimnym silniku troche klekocze a pozniej ustaje, przebieg to 203 kkm raczej prawdziwe. troche sie poci kolo aparatu zaplonowego. aha i jeszcze slyszalem cos o zaworze przelewowym w uladzie smarowania , ale nie wiem gdzie sie znajduje a chcialbym go przeczyscic przy wymianie profilaktycznie bo nei wiem czy nie jest przytkany bo czasem zaraz po zapaleniu silnika mocniej zaklekocza zawory i konrolka tak mignie sobie jeszcze.
Założe sie że mają podobne....I dobry mineralny wcale nie jest taki zły jak niektórzy mówią...kiss pisze:elf, castrol czy mobil to nie ma większego znaczenia. Ważne są parametry.
[ Dodano: Sro Mar 07, 2007 23:10 ]
Normalny objaw,zanim popychacze napełnią sie olejem mogą troszke poklekotać.wieczor15 pisze:bo czasem zaraz po zapaleniu silnika mocniej zaklekocza zawory i konrolka tak mignie sobie jeszcze.
a co myslicie o shell helix high millage 15W50 co to za olej?? i czy da sie jakos przeczysyscic uklad smarowaniatak przy okzaji wymiany oleju i filtra?? moze ktos wie gdzie znajduja sie zawory jeden przelewowy i jeszcze jakis,? czy jest mozeliwe ze mogo byc przytkane i to przez nie po odpalenieu silnika swieci sei jeszcze kontrolka prez kolo 2sekundy?? filtr jest knechta wiec mysle ze dobry - wkurza mne to strasznie bo czasami jakby tak bylo cos przytkane bo slychac mocne klekotanie napoczatku przes te 2 sekundy.
ja jakis miesiac temu zmienialem olej niewiedziałem co było nalane bo zakupilem auto a jak to bywa przy zakupie sprowadzonego auta wie ten kto kupował niewiadomo co zalane wiec zalałem mobila 10W40 co prawda klekocze mi popychacz cały czas jak sie silnik rozgrzeje to nieprzestaje w sobote w wymienie komplet ale apropo oleju kupilem sobie ksiażeczke do mojego mk3 i naprawde duze zdziwienie mnie ogarnęło gdy zobaczyłem że do mojego silnika vw dedykuje olej 15W40 i teraz sie zastanawiam bo jak zmienie popychacze to ponownie wymienie olej i chyba zaleje mobilem 15W40 bo skoro taki mu fabryka zalała na pierwszy ogień to po co go ulepszac półsyntetykiem, minerał niewypłukuje nagaru i dzięki temu silnik ma lepszą kompresje tak myśle