problem z bezpiecznikiem od radia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
a czy jak podłącze tylko plus stały a odłącze plus od stacyjki, to czy radio bedzie działało i nie bedzie traciło pamięci??
Miałem tak podłączone w jettcie bo plusa od stacyjki nie znalazłem.
W Vento podłączyłem następująco (według instrukcji):
- różowy kabel z bezpiecznikiem 7A pod + stały
- czerwony kabel z bezp. 0,5A pod + od stacyjki
W taki sposób podłączone radio nie trzymało pamięci, dlatego zamieniłem kable następująco;
- różowy kabel z bezp. 7A podłączyłem pod + od stacyjki
- czerwony kabel z bezp. 0,5A podłączyłem pod + stały
Teraz trzyma pamięć, ale bezpiecznik 0,5A od + stałego sie przegrzewa, i pali się jesli wsuwam płytke cd do radia ( w tym momęcie radio sią wyłącza)
Chciałem wstawić mocniejszy bezpiecznik, np.7A, ale znajomy mi doradził że może spalić się radio
POMóżCIE MI PROSZE BO SZLAK MNIE TRAFI
Miałem tak podłączone w jettcie bo plusa od stacyjki nie znalazłem.
W Vento podłączyłem następująco (według instrukcji):
- różowy kabel z bezpiecznikiem 7A pod + stały
- czerwony kabel z bezp. 0,5A pod + od stacyjki
W taki sposób podłączone radio nie trzymało pamięci, dlatego zamieniłem kable następująco;
- różowy kabel z bezp. 7A podłączyłem pod + od stacyjki
Teraz trzyma pamięć, ale bezpiecznik 0,5A od + stałego sie przegrzewa, i pali się jesli wsuwam płytke cd do radia ( w tym momęcie radio sią wyłącza)
Chciałem wstawić mocniejszy bezpiecznik, np.7A, ale znajomy mi doradził że może spalić się radio
POMóżCIE MI PROSZE BO SZLAK MNIE TRAFI
Wszystko bedzie ok, poda warunkiem ze oba zasilania radia podlaczysz pod ten staly plus.przemo251 pisze:a czy jak podłącze tylko plus stały a odłącze plus od stacyjki, to czy radio bedzie działało i nie bedzie traciło pamięci??
Czyli: zolty i czerwony (takie sa przewaznie kolory w radiach, chyba ze masz jakies Medion czy cos ) razem do czerwono-bialego.
[ Dodano: Czw Mar 08, 2007 18:47 ]
Dziwne, ale wychodzi na to ze pamiec byla "na" czerwonym.przemo251 pisze:- różowy kabel z bezp. 7A podłączyłem pod + od stacyjki
Te dwa z radia zlutuj se soba jeden przy drugim i do tego dolutuj czerwono-bialy z instalacji.przemo251 pisze:czyli poprostu dwa plusy podłączyć pod jeden kabel z bezpecznikiem 7A????
Prosciej juz nie moge.
Co do bezpiecznika nie bede Ci sugerowal jaki, bo nie chce zeby bylo na mnie jak cos pojdzie nie tak.
Na Twoim miejscu zakladalbym coraz mocniejszy i sprawdzal czy wytrzyma...
standardowy bezpiecznik w skrzynce bezpieczników dla radia jest 15A, na nim chodzi coś jeszcze z tego co pamiętam,ale nie pamiętam coo pisze:mam radyjko oryginalne Alpha, spalil mi sie bezpiecznik 7,5A, wlozylem 20A bo innego nie mialem pod reka, czy nie przegialem???
cos zlego moze sie stac z radiem?
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 17:17 przez Baracus86, łącznie zmieniany 1 raz.
ja w golfie też nie miałem plusa po zapłonie
dlatego trzeba dla wygody połączyc 2 plusy z radia ze stałym plusem auta (będzie działało bez kluczyka)
Na radiach zazwyczaj jest schemat instalacji (i/lub w instrukcji obsługi) i tam powinien być napisane jaki bezpiecznik. W więszości radyjek jakie miałem jest to bezp. 10A. Trzeba sprawdzić czy nie ma przeplotu na kostkach (przejściówkach) były różne standardy i wielu producentów. Wystarczy wyjąć kostkę z radia i zczytać ze schematów co w jakim miejscu być powinno ( minimum to 2 x +i masa). jak wszystko jest to nie ma ***** we wsi musi grać.
dlatego trzeba dla wygody połączyc 2 plusy z radia ze stałym plusem auta (będzie działało bez kluczyka)
Na radiach zazwyczaj jest schemat instalacji (i/lub w instrukcji obsługi) i tam powinien być napisane jaki bezpiecznik. W więszości radyjek jakie miałem jest to bezp. 10A. Trzeba sprawdzić czy nie ma przeplotu na kostkach (przejściówkach) były różne standardy i wielu producentów. Wystarczy wyjąć kostkę z radia i zczytać ze schematów co w jakim miejscu być powinno ( minimum to 2 x +i masa). jak wszystko jest to nie ma ***** we wsi musi grać.
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Lepiej zmień na słabszy 10 może być.Robertuss pisze:ale ja wlozylem 20A z tylu radia
W skrzynce masz 15 ale na tym bezpieczniku kilka urządzeń wisi które mogą równolegle pracować.
Zawsze tak masz na urzadzeniu mniejszy(jak jest) a w skrzynce większy-jak w domu na scianie będzie zawsze większy niż w radiu w TV w środku -nigdy odwrotnie.