problem z bezpiecznikiem od radia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
problem z bezpiecznikiem od radia
zamieniłem przy radiu kabel + od stacyjki z plusem stałym , ponieważ wcześniej gdy wyłączałem radio, gubiły się wszystkie stacje radiowe i parametry ustawień. Teraz jest wszystko ok. ale poza jednym-.............gdy chce włączyć płyte cd pali sie bezpiecznik przy radiu od + stałego, i radio sie wyłącza.
Proszę o pomoc
[ Dodano: 05 Mar 2007 11:06 ]
zapomniałem dodać że jest to bezpiecznik 0,5 A
Proszę o pomoc
[ Dodano: 05 Mar 2007 11:06 ]
zapomniałem dodać że jest to bezpiecznik 0,5 A
nie jestem specem od elektroniki, wiec moja podpowiedz warto jeszcze zweryfikowac
jak na moj gust 0,5 A to stanowczo zamalo. obciazenia na radiu sa wieksze. moc = natezenie * napiecie, czyli przy takim bezpieczniku maksymalna moc radia moze byc 12 V * 0,5 A = 6 Watt'ow.
Wydaje mi sie ze bezpiecznie mozna wlozyc bezpiecznik 5 A, ale niech ktos jeszcze to potwierdzi.
jak na moj gust 0,5 A to stanowczo zamalo. obciazenia na radiu sa wieksze. moc = natezenie * napiecie, czyli przy takim bezpieczniku maksymalna moc radia moze byc 12 V * 0,5 A = 6 Watt'ow.
Wydaje mi sie ze bezpiecznie mozna wlozyc bezpiecznik 5 A, ale niech ktos jeszcze to potwierdzi.
Nalezy, jak sie chce miec radio na stale podlaczone, ale nie ktorzy chca korzystsac z logiki zaplonu...bongo pisze:Nie jestem specem w tej dziedzinie ale z tego co wiem należy połączyć żółty z czerwonym,wtedy masz plus na stałe
przemo251, jakie to radio ?
Tak jak koledzy pisza, bezpiecznik jest za slaby, nie dziwne ze sie pali
[ Dodano: Pon Mar 05, 2007 12:06 ]
U mnie w Sony jest np 10A.
- Direct
- Ma gadane
- Kontakt:
W 99% w kostkach ISO podpina się dwa plusy. Jeden plus ( stały z instalacji (przeważnie żółty)) ma za zadanie podtrzymywać pamięć radia. Drugi jest przeważnie czerwony i na nim pojawia się napięcie dopiero po przekręceniu stacyjki. Aby radio działało bez udziału stacyjki należy czerwony przewód wypiąć z kostki i w montować go w wolne ( nieużywane ) miejsce w kostce ISO, a dopiero potem je połączyć.
Widziałem już różne cuda, które się działy po złym podłączeniu zwykłego radia.
Dlatego chciałem to zobaczyć na zdjęciu
A jeśli chodzi o bezpiecznik to nadal twierdze że minimum to 5A!!
Widziałem już różne cuda, które się działy po złym podłączeniu zwykłego radia.
Dlatego chciałem to zobaczyć na zdjęciu
A jeśli chodzi o bezpiecznik to nadal twierdze że minimum to 5A!!
7,5 prosze założyć dla spokoju. Jeśli radyjko nie ma własnych zabezpieczeń to należy obliczyć wg wyżęj podanego wzoru. (Waty wzmaka / Volty = Ampery). Proponuje dać lekki zapas, bo przy włączaniu jest silniejszy impuls. Jeśli natomiast radyjo ma własne "korki" to w skrzynce nie montowac mniejszych. Na oko też widać jakimi kablami podawane jest napięcie. Przy przekroju 1,0 mm2 daje sie zabezpieczenia około 10A.
pozdro
pozdro