Witam !!!
Mam golfika 1,8 (silnik abs) podczas jazdy w granicach 40- 70 km/h czuję lekkie drganie na kierownicy, to samo drganie czuję na pedale gazu (z tą samą częstotliwością). Na wolnych obrotach również głośno pracuje podobnie do disla.Wydaje mi się ze może to być poduszka pod silnikiem. Jeżeli była by to poduszka, to czy to drganie mogło by być spowodowane właśnie nią, czy to może być coś zupełnie innego ?
Dziwne drganie i głośna praca silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
O ile samochód nie zaczął tak drgać po jakimś dzwonie, to tak. W takim wypadku trzeba energicznie ruszać samochodem na zaciągniętym hamulcu w przód i do tyłu i jednocześnie obserwować, czy któraś z poduch nie jest urwana.jeanks5t pisze:Jeżeli była by to poduszka, to czy to drganie mogło by być spowodowane właśnie nią
Może byc poduszka, ale wtedy raczej bardziej odczuwane jest to "przy sprzęganiu" silnika ze skrzynią - i nawet przy powolnym ruszaniu jest takie drżenie i piszczenie.
Czy jesteś pewien że koła są wyważone OK - może coś się wybuliło (prawdopodobne jeśli gumy są stare), a może wyszły druty - sam to ostatnio miałem z tyłu ...
Czy jesteś pewien że koła są wyważone OK - może coś się wybuliło (prawdopodobne jeśli gumy są stare), a może wyszły druty - sam to ostatnio miałem z tyłu ...
TDPower
Mam oponki zimowe 3 sezon. Bierznik mają bardzo dobry. Wywarzone też są. Przy ruszaniu czuję właśnie takie drganie, tak jakby silnik o coś pukał, to chyba będzie właśnie poducha tylko dziwi mnie to takie drżenie kierownicy, czy to może być od tego, bo wymieniłem już prawie wszystko w przednim zawieszeniu sworznie, końcówki, tuleje, tarcze i nadal nie mogę się pozbyć tego drżenia na kierownicy.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Powiem ci,że miałem przypadek, samochód po dzwonie i mocowanie przedniej poduchy było przesunięte. Kiera latała ze 3 centymetry góra - dół jak by się miała zaraz urwać i śruby sie wykrecały z tapicerki. Sprawdź te poduchy, a jak byś wymieniał, to nie zapomnij "odprężyć" wszystkich mocowan, czyli poluzować śruby wszystkich podusze, odpalić silnik i inm poszaprać, a dopiero jak się ułoży podokręcaćjeanks5t pisze:dziwi mnie to takie drżenie kierownicy