Gdzie jest czujnik?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Gdzie jest czujnik?

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 21:04

Witam mam golfa 2 z silnikiem 1.6 benzyna na gazniku 2e2. Mam pytanie gdzie znajdę czujnik temp płynu chłodzącego. Chodzi o to że mam problem z obrotami i czytałem ze moze to byc wina czujnika temperatury. Z chłodnicy wychodzi rura która wchodzi do trójnika przy głowicy i w tym trójniku są dwa czujniki jeden z góry drugi z dołu. Ten na dole jest niebieski ten górny biały. Czy w tym modelu jest czujnik który podaje sygnał podobno do komputera chociaz niewiem czy tam jest komputer. Jak mierzylem te czujniki to mają po kilka MΩ czy zimne czy cieple. Nie jestem pewien czy to są te czujniki. Tym bardziej ze odłączylem z obydwu przewody i nic sie nie zmieniło i nawet wskazówka temp nie opadła. Więc jakby ktoś mógł mi wytłumaczyc gdzie sa te czujniki i jak je sprawdzic i czy w tym modelu jest czujnik który odpowiada za sterowanie silnikiem.
Dzięki i pozdrawiam

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » ndz lut 25, 2007 21:12

to ten niebieski dwupinowy czujnik, on odpowiada za ssanie

[ Dodano: Nie Lut 25, 2007 20:12 ]
to ten niebieski dwupinowy czujnik, on odpowiada za ssanie. Jego rezystancja zmienia sie w zaleznosci od temperatury cieczy

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz lut 25, 2007 21:16

zgadza sie , punkta mu !

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 21:21

A który odpowiada za wskaznik temp? i jak ma kilka MΩ więc chyba jest uszkodzony prawda?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lut 25, 2007 21:21

Jeśli kolega ma gaźnik 2e2 to co w króćcu to są właściwie nie czujniki tylko włączniki, które na zimnym silniku włączają jeden podgrzewanie bimetalu w gaźniku, a drugi podgrzewanie elektryczne "jeża" w kolektorze dolotowym. W tym silniku jedyny czujnik temperatury o oporze zależnym od temperatury do czujnik od wskazówki temp. licznika, i siedzi o ile pamiętam z boku głowicy.
Tyle że jeden powinien być czerwony a nie niebieski.
Chyba że to nie 2e2 tylko elektronik 2ee

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 21:30

Więc moje problemy z obrotami nie są raczej zalezne od czujników tak? a jak ewentualnie sprawdzic czy te wylaczniki w króccu są sprawne. i jezeli sa uszkodzone to jaki to bedzie mialo wplyw na prace silnika?

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz lut 25, 2007 21:35

sebolm pisze:Więc moje problemy z obrotami nie są raczej zalezne od czujników tak?
(pawel MArek troche zamieszal :) ) owszem są albo mogą byc ale nie musa....jesli sa to sprawdzaj ten niebieski a nie inny

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 21:39

A jak go sprawdzic. Jak powinien sie zachowywac pod omomierzem. Poprostu chce wykluczac po kolei wszystkie mozliwe przyczyny spadajacych obrotów.
Dzięki

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lut 25, 2007 21:39

sas_gti pisze:pawel MArek troche zamieszal
przecież napisał 2e2 w pierwszej linijce :) nic nie chciałem mieszać
sebolm pisze:a jak ewentualnie sprawdzic czy te wylaczniki w króccu są sprawne.
ten od jeża (chyba górny) jes zwarty w temperatuirze poniżej 55-65 stopni, ten od bimetalu poniżej 33-43 stopnie. Wystarczy probniczkiem sprawdzić. Raczej oba mają funkcję pomocniczą, to nie jest raczej ich wina że silnik źle chodzi zimny. Na pewno masz 2e2 ?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 21:50

no nie maja zwarcia wiec chyba sa uszkodzone. Wiec bede musial chyba sprawdzic katalizator bo przy zimnym silniku spaliny wracaja pod maske moze to go dusi.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lut 25, 2007 21:54

To jaj już nie pomogę dalej bo nie wiem jaki masz ten gaźnik. 2e2 i katalizator to jednak rzadkość.

sebolm
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebolm » ndz lut 25, 2007 22:38

No wlasnie gaznik to napewno 2e2bez silniczka krokowego wiec 2e2 tez tak pomyslalem o tym katalizatorze ze go tam byc nie powinno ale zaraz za kolektorem jest puszka która wyglada jak katalizator a potem sa dopiero dwa tlumiki wiec to cos to chyba katalizator. Ale sondy to chyba raczej niema bo niema zadnych przewodow biegnacych do wydechu.
Dodam ze gaznik jest po remoncie cos powymieniali i stwierdzili ze jak cos bedzie sie dzialo to nie z winy gaznika. kable, kopulka i palec oraz oczywiscie swiece wymienione na nowe zaplon i sklad mieszanki ustawiony u tych gosci co mi gaznik robili. Juz mi sie pomysly kończą wiec jak ktos moze wiedziec od czego to to bylbym wdzieczny za pomoc. zastanawialem sie jeszcze nad cewka zaplonowa lub czujnikiem halla bo jak chodzi na luzie to niby obrotomierz jest stabilny ale czuc drgania silnika jakby momentami ktorys gar nie dostawal pradu no i zastanawia mnie jeszcze fakt cofania sie tych spalin.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”