problem chyba ze sprzęgłem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zuko_wski
Nowicjusz
Nowicjusz

problem chyba ze sprzęgłem

Post autor: zuko_wski » sob lut 24, 2007 15:39

Witam

Jestem świeżym posiadaczem golfa mk3, ale od początku zastanawia mnie w moim samochodzie pewien odgłos. Przypuszczam że jest to sprzęgło. Słychać jakby rzężenie z łożyska głośniejsze po stronie kierowcy. Słychać to tylko na wyższych obrotach i na biegu, dopiero jak się auto rozgrzeje. Narazie nic poza tym rzężeniem się nie dzieje, tylko jak długo... co z tym można poradzić bo muszę coraz głośniej słuchać radia żeby tego nie słyszeć... POMOCY!

Zuko

luckash
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luckash » sob lut 24, 2007 17:42

Łożysko powinno się słyszeć jesli jest zużyte przy wciśniętym sprzęgle.
Problem może tkwić w łożysku w pompie wody lub alternatorze.

Podaj troche więcej objawów

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob lut 24, 2007 17:50

KIEDY i przy jakich obraotach dokładnie ten hałas wystepuje???? i przy jakich obrotach mija ????
zuko_wski pisze:dopiero jak się auto rozgrzeje.
z tego wnioskuje że możesz miec za mały stan oleju !!!!!

zuko_wski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zuko_wski » sob lut 24, 2007 18:42

dziejo pisze:KIEDY i przy jakich obraotach dokładnie ten hałas wystepuje???? i przy jakich obrotach mija ????
zuko_wski pisze:dopiero jak się auto rozgrzeje.
z tego wnioskuje że możesz miec za mały stan oleju !!!!!
olej jest w porządku, rzężenie słychać już przy ok. 3000 obrotów, nie mam obrotościomierza więc trudno mi jest stwierdzić, ale nie muszą to być zbyt wysokie obroty. kiedy silnik się nagrzeje do 90 stopni to słychać go już przy wciśniętym gazie do połowy, ale jak jest na luzie to nic nie rzęzi nawet jak mu daje gaz na maxa. słychać go tylko na biegu (jakimkolwiek) przy rozgrzanym silniku. Myślałem na początku że to popychacze ale mechanik wykluczył to bo stwierdził że na zimnym silniku też by było słychać. kiedy jade delikatnie do 2000 obrotów nie słychać tego. to jest takie nierównomierne dzwonienie, rzężenie.

Zuko

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob lut 24, 2007 18:50

musisz dokładnie zlokalizowac to miejsce wiem że to będzie trudne sam główny wałek skrzyni może robić taki zament , synchronizatory, lub też same łozyska biegów no i jeszcze mechanizm róznicowy to wszystko może tak hałasowac a najgorsze w tym wszystkim jest to że tylko mozna na forum w takich przypadkach cos jedynie zasugerowac

Pinszczor
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pinszczor » czw wrz 11, 2008 21:50

Witam

Mam podobny problem z tym dziwnym dzwiekiem :( W moim przypadku rzezic zaczyna przy okolo 2 000 obr. Ponad 2000 obr. dzwiek zanika dzieje sie tak na kazdym biegu. Wydawalo mi sie rownierz ze to sprzeglo wiec go wymienilem i co sie okazuje nadal rzezi ;/ Pomocy !

Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
wojtasGWE
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wojtasGWE » czw wrz 11, 2008 22:05

Witam,
Ja mam podobny problem z tym rzężeniem tylko u mnie to jest na luzie a jak wcisnę sprzęgło to jest cicho dodam ze kompletne sprzęgło wymieniałem ze 3 miesiące temu bylem u mechanika i mówił ze to łożysko oporowe nie wiem już sam

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=424481
http://nasza-klasa.pl/profile/5208787

zuko_wski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zuko_wski » czw wrz 11, 2008 23:27

u mnie się sprawa rozwiązała, okazało się że zapłon miałem przekręcony o około 20'' i skrzynia chyba nie wyrabiała, po wyregulowaniu zapłonu rzężenie zniknęło

Zuko

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”