Migajaca dioda od oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sswistak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Migajaca dioda od oleju

Post autor: sswistak » śr lut 21, 2007 01:39

Siemka mam takie pytanie mam Golfa z 09r 1,3 4 biegi i czasem gdy jezdze zaczyna mi migac dioda od oleju o co chodzi olej jest swierzy a poziom ok na trasie zaczyna migac gdy jade na 4 biegu i na liczniku predkosc spada tak do 100 albo 90 a jak przejde na 3 bieg gasnie dioda badz zwieksze predkosc do 110. Mozecie mi pomoc??

Swistak

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » śr lut 21, 2007 10:22

Jesli po zwiększeniu obrotów kontrolka gaśnie to przyczyn może być kilka:
a) coś nie tak z czujnikiem
b) zaprany filtr - coś się "wypłukało"
c) kiepski filtr lub kiepski olej
d) padająca pompa oleju

generalnie warto podjechac żeby mechanik sprawdził "dynamiczne" ciśnienie oleju - tzn wydajność pompy w zależności obrotów... :bigok:

TDPower

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » śr lut 21, 2007 10:31

Do sprawdzenia czujnik cisnienia oleju oraz sam filtr. Jelsi masz filtrona to normalka. W filtronach sie tak czesto dzieje ze jaks ie silnik nagrzeje to traci sie ciśnienie oleju. JA bym osobiście sprawdził te dwie rzeczy na początku ze wzgledu na niskie koszty. Poźniej bym sie zaonteresował pompą jesli nic sie nie zmieni. Jak jestes przed zmiana oleju to z filtrem sprawa prosta kup Knetchta, Boscha czy Manna.

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
sswistak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sswistak » śr lut 21, 2007 14:01

Olej podobno jest swierzy ja osobiscie nim zrobilem ok 600km a jak kupowalem to kolo mowil ze zrobil na oleju 300 ,filtrowi przygladne sie a co do oleju to podobno jakas cienizna z hipermarketu.Mam nadzieje ze to nie pompa a w jakich kosztach diagnoza samej pompy ktos sie orietuje?

Swistak

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”