Prawdopodobnie padło sterowanie benzyną....

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Prawdopodobnie padło sterowanie benzyną....

Post autor: chosen » ndz sty 21, 2007 16:48

A wiec tak, pisałęm juz tu na forum, ze nie chodzi na benzynie, tlyko na lpg. I po kolei było sprawdzone, pompa, bezpieczniki, filtry a nawet wtryski..i wsyztsko działa.... I najprawdopodobniej padł komputer.....no bo co innnego....jak mu sie wstrzykuje "bezpośrednio" benzynę to chodzi....a jak go probuje odpaclic, to odpali na 1 sek. i gaśnie...tak jakby wypalał tylko to co napompuje pompa... a teraz jeszcze jak bylem o mechanikow cos mi namotali z gazem....bo gdywciskam gaz do połowy to gaśnie, a jak do końca, to coś kolwiek idzie, jak by mial ze 40 koni. ;/ Nieiwem co jest...Ale to później.
Moje pytanie brzmi, ile taki komputerek kosztuje, lub doprowadzenie go do stanu używalności.
SAmochód to Golf II GTI 8V Silnik PF, wiem ze ma komputerek boscha, ale jaki to jest to juz wy mi powiedzcie..bo nie jestem pewien.
HELP PLZ.

[ Dodano: 21 Sty 2007 17:01 ]
chłopaki pomóżcie ... nikt niewie??

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz sty 21, 2007 19:03

chosen pisze:najprawdopodobniej padł komputer
Może najpierw trzeba mu sprawdzić kody błędów?
chosen pisze:jak mu sie wstrzykuje "bezpośrednio"
tzn. jak?
chosen pisze:tak jakby wypalał tylko to co napompuje pompa
czyli natychmiast pompa się wyłącza?
chosen pisze:bylem o mechanikow cos mi namotali z gazem
a co robili?

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » ndz sty 21, 2007 20:14

a on ma złącze diagnostyczne ?? gdzie?? jak sprawdzic kod błędów ??
Z gazem to niewiem....a wstrzykiwali paliwko bezpośrednio do dolotu chyba, znbaczy tam gdzie powietrze jest, w takim czyms aluminiowym...sory ze takie nazwy, ale neiwiem jak t nazwac... ;/

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz sty 21, 2007 21:48

chosen pisze:ma złącze diagnostyczne
Prawdopodobnie pod mieszkiem skórzanym od wajchy zmiany biegów. Popytaj na forum ludzi, którzy piszą o elektronice itd. poszukaj w postach jak sprawdzić kody błyskowe usterek.
chosen pisze:wstrzykiwali paliwko bezpośrednio do dolotu
hehe, spece ;)

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » ndz sty 21, 2007 22:25

dzieki bardoz, a moze ktos ma coś jeszcze do dodania ?? BO moze to tez byc sonda lambda???

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mtworus » ndz sty 21, 2007 23:04

mój też nie pali - iskra jest a paliwa niet.;( komp jest włożony nowy, bezpieczniki spoko, pompa paliwa dzieła ale wtryski nie podają paliwa.. co jest ??????????????

było kilka MK2 ... nawet GTI
było Audi 80 B4 1.9TDi 1Z
było MK4 Generation ____BLUE___1.9TDI-ALH
jest VW T3 Westfalia 1.6TD JX wysoki dach

[img]http://images20.fotosik.pl/197/c7ce2f0b29677834.jpg[/img]

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn sty 22, 2007 06:20

chosen, miałem podobną sytuację. Silnik nie palił bo go zalewało.Poszukiwania trwały ponad miesiąc.Wtglądało to tak jakby wtryski "lały". Po odłączeniu wtyczki od wtrysków na chwile zaskakiwał, wypalał to co było i gasł.Mechanik stwierdził, że padło ECu i zostało wymienione. Nie bardzo w to jakos wierzę, ale nie mam pojęcia jaka była przyczyna. ECU do Twojego silnika może kosztować od 200-600zeta.Ale zanim kupisz to spróbuj pożyczyć i sprawdzić. Z naprawą są kłopoty.Symbol odczytasz na obudowie, powinieneś kupić bez problemu. Ja miałem kłopot ze względu na automatyczną skrzynię ( jest trochę inny).

[ Dodano: Pon Sty 22, 2007 05:28 ]
Obrazek

Tak zeznaje EDEK

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mtworus » wt lut 13, 2007 21:36

więc tak -
:bigok: 1) PF nie miały gniazda diagnostycznego...ani nawet żółtego kabelka do kodów błyskowych obok cewki... :ass:
2) sprawdź regulator ciśnienia paliwa - bo wygląda jakby bylo zbyt małe ciśnienie na wtryskach - to takie małe szpejo które daje w pióro...jest na końcu listwy wtryskowej pod kolektorem ssącym... :D
3) może mieszanka zbyt uboga i zimny nie pali....ja swojego ciągłem za Multivanem T4 i jak zapalił...to potem ciepły łapał już normalnie..ale jak ostygnie to za Chiny nie zapali..też nie wiem co to...ale polukam na forum i pogrzebie w przyszłym tygodniu.. :chytry: :chytry:
4) w sprawie PF pisz na PW lub GG :pub:

[ Dodano: 13 Lut 2007 20:41 ]
aha - jak komp nie ma masy....to pada i wtryski leją cały czas..... naprawa kompa ok 50 zł..na allegro widziałem.... a sprawną używkę upolujesz od 150 nawet do 400..... - ja kupiłem za 100,- od kolegi z forum :bajer: popytaj GTO - naprawia i sprawdza kompy ;)

było kilka MK2 ... nawet GTI
było Audi 80 B4 1.9TDi 1Z
było MK4 Generation ____BLUE___1.9TDI-ALH
jest VW T3 Westfalia 1.6TD JX wysoki dach

[img]http://images20.fotosik.pl/197/c7ce2f0b29677834.jpg[/img]

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » wt lut 13, 2007 21:42

Hmm, wszytskie problemy rozwiązane
A więc tak, padł komputer, dałem go gosciowi z allegro ktory naprawia, i zrobił go za 50 zł, i śmiga jak ta lala :)
co do lpg, mechanicy ustawili dobrze i juz elegancko chodzi.

A teraz mam jeszcze pare pytaneczek:
-przestała palic się kontrolka od rezerwy gazu, nawet jak zbrakło. Gdzie szukac przyczyny..
-Wczesniej palił bez gazu wcisniętego, a teraz zeby odpalic musze lekko przycisnąc. co jak wyregulowac (chodzi o benzynę) dodam ze mam wypięty silniczek krokowy, ale pewnie Ci magicy mi coś ustawili źle z obrotami albo cos.
-i ostatnie: nie rozumiem dalczego, ale ta śroba od gazu na przewodzie miedzy reduktorem a filtrem powietrza nie tylko reguluje mi obroty na gazie, ale tez na benzynie :D? Jak to :D? gdy na benzynie mialem dobrze, 950 obr.(bardzo stabilne) to na gazie nei chodził, a jak ustawili g az, ze ma z 1.5 tys. to i na benzynie mam tyle ... WHY ?!

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”